Arizona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

White House Ruins

Arizona,
Verenigde Staten


Canyon de Chelly National Monument ligt in het noordoosten van de staat Arizona, bij het plaatsje Chinle.
Binnen de grenzen van het Navajo Reservation in de staat Arizona liggen drie canyons, die samen het Nationale Monument Canyon de Chelly vormen.
Het gebied kreeg de status van National Monument vanwege de vele archeologische vondsten die hier zijn gedaan. Er zijn bewijzen dat hier 5.000 jaar lang vrijwel onafgebroken mensen hebben gewoond. Eerst waren dat de zogenaamde Archaic People, die geen permanente woningen hadden maar die sporen van hun verblijf in de canyons hebben achtergelaten in de vorm van rotstekeningen en overblijfselen van hun tijdelijke woonplaatsen.

Omdat de grond privébezit is, mogen bezoekers niet overal komen. Er is maar één trail in het park die je zonder begeleiding mag doen: de White House Ruins Trail. Deze plek is bewoond geweest tussen de jaren 1040 en 1275. Je kan hier dichtbij komen, alleen het laatste stuk wordt afgeschermd door een hek.

Deze trail begint bij het vierde uitkijkpunt aan de South Rim Drive. Vanaf de parkeerplaats loop je 100 m naar rechts aan de bovenzijde van de canyon. Je loopt door een korte tunnel en vervolgens ga je flink omlaag. Je gaat dan een tweede tunnel door. Via een brug steek je de Chinle Wash over en even verder bereik je de Ruins.
De switchbacks zijn niet erg steil dus op zich is de tocht niet zwaar maar hou er rekening mee dat het in de zomer erg heet kan worden en deze wandeling toch behoorlijk inspannend kan zijn!