Pacifische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zwart zand, wuivende palmen en gebraden kippetjes

Pacifische kust,
Panama


[url="http://santacatalinabeach.com/" target="_blank"]Santa Catalina [/url] in Zuid-West Panama aan de Pacific is een heerlijk plek om een paar dagen te relaxen en eventueel te surfen of te duiken. Het is er niet toeristisch, er zijn slechts een paar eenvoudige accommodaties (en een enkele iets luxere) en je maakt er nog het leven van alledag mee. Het dorp ligt erg afgelegen en is te bereiken met de bus via Santiago en Soná . Vanaf Soná rijdt de bus door prachtig ongerept landschap en kom je door kleine dorpjes met houten en rieten huizen waar de mensen op straat thee drinken of te paard naar hun velden gaan. Geweldig om foto’s te maken uit het open raampje!

In Santa Catalina is slechts één klein winkeltje waar je naast rijst, bonen, ketchup en rotte tomaten ook eieren, bloem en melk kunt kopen om bijvoorbeeld zelf pannenkoeken te bakken in de keuken van je accommodatie. Er is geen mobiel bereik en geen internet en de dichtstbijzijnde plaats van enige omvang (Soná) is een uur rijden met de bus. Als je dus meer keus wilt hebben qua koken dan kun je het beste een voorraadje eten meenemen. Ook cash is niet te krijgen in Santa Catalina, dus pin op tijd. Veel geld heb je overigens niet nodig, want de meeste accommodaties zijn goedkoop (ongeveer 10 Euro voor een eenvoudige tweepersoonskamer met gedeelde (koude) douche) en als je niet zelf wilt koken kun je voor een prikkie bij een van de kraampjes, die ’s avonds op het zandweggetje worden uitgestald, gezellig met de lokale bevolking een gebraden kippetje met rijst en bonen eten.

De omgeving van het dorp is mooi. Je kunt als het niet te heet is prachtige wandelingen maken. Het strand is zwart (heet!) en omgeven door wuivende palmen. ‘S avonds komen vissers terug met hun vangst, een mooi gezicht bij de ondergaande zon. Surfers kunnen zich uitleven op de golven van een aantal goede surfspots, duikers kunnen mee met een van de twee duikscholen naar Isla de Coiba en naburige eilanden, waar een voor het gebied unieke onderwaterwereld te zien is die op de werelderfgoedlijst staat. Het dorpje is leuk om doorheen te slenteren en praatjes aan te knopen met de bewoners. En als je geen zin hebt in actie, dan kun je ook de hele dag luieren in een hangmat en bier drinken met je mede-accommodatiebewoners (bier wel meebrengen uit Soná! ;-)