Sint Eustatius

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kinderrechten

Sint Eustatius,
Nederlandse Antillen


Te veel kinderen op de Nederlandse Cariben groeien op in onveilige en ongezonde omstandigheden - dat blijkt uit interviews die UNICEF hield met kinderen en jongeren van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten en met ruim driehonderd deskundigen. UNICEF verrichtte onderzoek op alle zes de eilanden.
Tijdens mijn verblijf van een maand op Statia hoorde ik daar geregeld iets over, en bleef me bij ieder kind dat ik zag (foto) afvragen wat er zich achter de schermen afspeelt.

Op de eilanden zijn vaders vaak afwezig in de opvoeding. Gezinnen krijgen geen kinderbijslag zoals in Nederland; moeders werken lange uren om het hoofd boven water te houden. Kinderen zijn overdag vaak op zichzelf aangewezen en deskundigen signaleren verwaarlozing. Relatief veel tieners raken zwanger, wat hen belet om zelf een toekomst op te bouwen. Er heerst een zwijgcultuur: problemen blijven binnen het gezin tot het bedreigend ernstig wordt.
Vorige week zijn de resultaten van dit onderzoek van UNICEF aangeboden aan de minister van BZ en Koninkrijksrelaties. info: http://www.unicef.nl/