Bonaire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klein Bonaire: tropisch onderwaterparadijs

Bonaire,
Nederlandse Antillen


Sommige plekken liggen zo voor de hand dat je ze eigenlijk niet eens hoeft te tippen. Dacht ik. Deze tip heb ik echter nog niet langs zien komen, zodat ik begin te twijfelen of iedereen die Bonaire bezoekt dit wel weet.

Klein Bonaire is een klein, onbewoond eiland net voor de kust van Bonaire. Het is slechts enkele vierkante kilometers groot. Vanaf Kralendijk vaar je er in zo’n 10 minuten naar toe. Het eilandje oogt niet bijzonder als je er landt: vlak, begroeid met struiken en cactussen. Maar schijn bedriegt. Klein Bonaire is een topbestemming voor duiken (ik duik zelf niet, maar dit is mij verteld) en voor snorkelen (eigen ervaring). Het rif rond Klein Bonaire begint vlak aan het strand en loopt door tot ongeveer 30 m diepte. Als je na enkele passen in zee je hoofd onder water brengt, weet je niet wat je ziet. Het eiland staat verder bekend om veel zeepaardjes en ander zeeleven en het is ook een nestplaats voor zeeschildpadden. Soms zie je er ook flamingo’s.

Pogingen om op dit eiland te bouwen zijn gelukkig met succes bestreden. Het is nu een beschermd gebied.
Enkele malen per dag vaart er een bootje. In ieder geval vanaf Divi Divi Resort, even ten zuiden van Kralendijk, maar ook vanaf enkele andere plaatsen. Men weet je dit overal te vertellen. En zowiezo zie je de bootjes wel liggen. Het viel me op dat het op Klein Bonaire niet druk was. Ik zat een hele middag vrijwel alleen op het tropische strand en heb genoten van de onderwaterwereld. Mijn tip: zeker niet overslaan als je op Bonaire bent!