Yucatan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandelen door het goudgele stadje Izamal

Yucatan,
Mexico


Izamal is een prachtig stadje op zo,n 2 uur rijden van de Riviera Maya. Alle huizen en gebouwen in het stadje zijn geel geschilderd waardoor het net lijkt of je door een filmset loopt. Centraal in het dorp ligt het (gele) klooster. De monniken bouwden het bovenop de Maya tempels en bekeerden de lokale bevolking tot het katholicisme. Paus Johannes Paulus verbleef in 1993 in Izamal en bezocht het klooster, wat volhangt met bladgoud, mozaïeken, glas-in-lood ramen en kristallen kroonluchters. De moeite van een bezoek waard dus. Op 18 oktober en 8 december komen duizenden pelgrims naar de religieuze processie van Izamal. Aan het Mariabeeld worden tal van genezingen en uitgekomen wensen toegewezen.
Naast het klooster ligt de lokale markt en gedurende 1 tot 2 uur kun je heerlijk slenteren door het dorpje en de prachtige gele huizen en kerken bewonderen. Toeristen komen er slechts weinig waardoor je nog goed met de lokale bevolking in gesprek kunt komen (mits je een woordje spaans spreekt natuurlijk).
Izamal is ook prima te gebruiken als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Maya ruïne Chitzen Itza, het is namelijk slechts 1 uur rijden naar dit prachtige tempelcomplex.