Yucatan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontmoeting met een ver verleden

Yucatan,
Mexico


Uxmal is een Maya ruïnestad in het zuid-westelijke deel van de staat van Yucatan en is gebouwd in de laat Klassieke Periode omstreeks 600 tot 900 na Chr. De weelderige Puuc-bouwstijl (genoemd naar de omliggende heuvels) wordt gekenmerkt door een volmaakte harmonie. Er leefden zo'n 25000 mensen tijdens de hoogtijdagen van de stad.

Op de foto zie je een gedeelte van het Palacio de Gobernador (paleis van de gouverneur), met in de verte de Piramide del Advinio (piramide van de tovenaar). In tegenstelling tot andere piramides in Mexico werd hier gekozen voor een ovale vorm.

Het paleis van de gouverneur is prachtig versierd en er zijn vele Chac maskers (de regengod) op te zien. De regengod Chac was in dit land met weinig regen een belangrijke god. Het gebouw had waarschijnlijk een astrologische betekenis en was het administratieve centrum van het Xiu vorstendom. Door de hoofdingang konden astronomen Venus aan de horizon observeren. Het is prachtig om hier rond te dwalen, ik had het niet willen missen.