Yucatan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Piratennest

Yucatan,
Mexico


San Francisco de Campeche is de hoofdstad van de gelijknamige staat in Mexico. Ooit bevond zich hier de Mayastad Ah-Kim-Pech. Deze stad had ongeveer 3000 inwoners. De laatste Mayaleider, die over de stad regeerde, was Moch-Cuoh. Deze leider wist jarenlang succesvol Spaanse aanvallen te weerstaan. Pas na Moch-Cuohs dood in 1540 werd Campeche door de conquistador Francisco de Montejo veroverd, die de stad vervolgens doopte tot San Francisco de Campeche.
Campeche werd een belangrijke doorvoerhaven van waaruit goederen uit het schiereiland Yucatán naar Cuba en van daar naar Europa verscheept werden. Wegens haar rijkdom trok de stad snel piraten aan. Onder anderen Henry Morgan, Francis Drake en Rock de Braziliaan plunderden de stad. Na een verschrikkelijke aanval van meerdere groepen piraten in 1663 werd overgegaan tot het bouwen van stadsmuren van 3,5 meter dik en andere fortificaties. De bouw duurde 18 jaar en had tot gevolg dat Campeche een van de best verdedigde steden in het Spaanse rijk werd.
De vestingen en het stadscentrum, waarvan dit koloniale straatje deel uitmaakt, zijn zo goed bewaard gebleven dat ze in 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO terecht zijn gekomen.