Oaxaca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een stadje als een filmdecor

Oaxaca,
Mexico


Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom je Oaxaca absoluut een bezoek moet brengen.

Ten eerste: het straatbeeld. Rijen laagbouw in de vrolijkst gekleurde gevels, aangekleed met sierlijke lantaarns. Van iedere stap die je zet zou je een vreugdedansje willen maken, zo onalledaags mooi is het.

Ten tweede: de vele smaakvolle boetiekjes en restaurants. In Oaxaca kun je héérlijk eten. Voor uiterst betaalbare lokale gerechten ga je naar restaurant La Olla. Hier kun je in een mooie omgeving een selectie van het plaatselijke lekkers proeven, bijvoorbeeld een hoopje gepeperde sprinkhaantjes en vooral: quesillo, Mexicaanse reepjeskaas die smaakt als een intense versie van mozzarella, heerlijk!

Ten derde: de prachtige kerken. Absolute topper is Santo Domingo de Guzmán. Opgetrokken uit zandkleurig steen, met een rijk versierde voorgevel, domineert deze een ruim opgezet plein met palmbomen. Dit is het mooiste stukje Oaxaca, gehuld in een dromerige sfeer. De binnenkant van de kerk is een aangename schittering van goud, beelden en prenten – een lust voor het oog!

Ten vierde: kennismaking met de lokale bevolking. Oaxaca ligt in een regio waar de indiaanse invloeden nog erg sterk zijn, en dat zie je onder andere op markten waar je de prachtigste handnijverheidspullen kunt kopen. Minder esthetisch maar net zo leuk is de overdekte markt in het nieuwere gedeelte (Mercado 20 de Novembre). Een overdekt marktcomplex met een doolhof aan gangetjes waar werkelijk vanalles te koop is: bloemen, fruit, kleding, schoenen, vrolijke souvenirs, rauw vlees aan haken, veel maskers en kostuums, specerijen en héél veel soorten chilipepers in manden en juten zakken.

Ten vijfde: Zocalo. Net als elk Mexicaans stadje heeft Oaxaca een heerlijk centraal plein, omringd met terrasjes. Hier kun je lekker zitten en genieten van de bedrijvigheid; de hele stad komt hier samen.

Ten zesde: de gemoedelijke sfeer op straat. Al het bovenstaande is zo de moeite waard omdat de sfeer in heel Oaxaca ontzettend relaxed is. Nergens aanleiding om je onveilig te voelen. Een bijzonder relaxplekje is één van de vele binnenplaatsjes waar je vanaf de straat naartoe kunt lopen, horend bij de lokale boekwinkel. Je kunt hier ongestoord zitten lezen en een lekker hapje eten.

Al met al heeft Oaxaca alle ingrediënten die van Mexico zo’n heerlijk vakantieland maken! Prachtig weer, aardige mensen, lekker eten, schitterende kerken en dat o zo bijzondere straatbeeld. En de vrolijke muziek die op bijna ieder straathoek te horen is maakt het geheel helemaal compleet.