Mexico City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pleidooi voor Mexico City

Mexico City,
Mexico


Wie aan Mexico City denkt heeft vaak negatieve associaties. Drugsgeweld, rooflustige taxichauffeurs, de meest onveilige stad ter wereld… Niet echt ingrediënten voor een vakantie. En daarom gaan veel mensen alleen naar toeristisch Yucatan. Ten onrechte! Mexico City komt meer eer toe!

Oké, de taxichauffeurs hebben inderdaad geen heel goede reputatie. Maar voor wie liever geen risico neemt is iets handigs bedacht: geauthoriseerde taxi’s. Je betaalt vooraf een kaartje en neemt vervolgens zorgeloos plaats. Op het vliegveld wijst zich dit vanzelf.
En ben je eenmaal in de stad bent heb je geen taxi meer nodig, want in het historische centrum is alles op loopafstand en de metro is buiten de nachtelijke uurtjes geen ervaring om hartkloppingen van te krijgen – behalve van de hitte.
Vanzelfsprekend heeft de stad ‘no-go-zones’, maar dat geldt voor iedere metropool op aarde.

Wij waren op slag verliefd op deze prachtige hoofdstad!

Dat gaat vanzelf als je verblijft in Condesa. Een hippe wijk niet ver van het centrum; vol hoge palmbomen, groene wandelpromenades, parken vol ontspannende Mexicanen en zonder toeristen (bijvoorbeeld Parque México) en jugendstilachtige panden die een chique accent aan het straatbeeld geven. De straten zijn er rustig en veilig, zelfs in het donker. En dat laatste is niet onbelangrijk want: deze wijk heeft een hoge restaurantdichtheid!

Bijvoorbeeld El Califa (Insurgentes Sur 1217); zalige tortilla’s in een no-nonsense ambiance met een supersnelle bediening. Je eet er tussen de Mexicanen. Ook leuk: El Pendulo (Nuevo Leon 115), een cultureel-intellectueel eetcafé waar je heerlijke hamburgers eet middenin een sfeervolle boekwinkel.

Overdag is het een must om naar het grote Zocalo te gaan en de kathedraal te bezoeken.
Voor een uitzicht over de stad ga je naar Torre Latinoamericana. Deze onooglijke wolkenkrabber uit 1956 (de eerste van Latijns-Amerika) geeft een overzicht over de immense miljoenenstad – waarbij duidelijk geldt: the mountains are the limit.

Zicht op de tijdslijn krijg je op het Plaza de las Tres Culturas. Omringd door onooglijke gebouwen (hedendaags symbool) liggen de ruïnes van Tlatelolco (symbool voor de oude tijd), een koloniaal kerkje (symbool van de Spaanse tijd) en het plein waar de Spanjaarden definitief de Azteken versloegen. De Azteken zijn overigens niet de laatste die hier bloederig aan hun einde kwamen; in 1968 sloeg de regering hier hardhandig studentenprotesten neer. Ook daarvan is een monument te zien.

Rijke geschiedenis, mooie gebouwen, vriendelijke mensen, lekker eten en een ontspannen sfeer: dit maakt Mexico City absoluut een bezoek waard!!