Mexico

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Iglesia de Santa Prisca

Mexico


Op de zócalo van Taxco bevindt zich de prachtige Iglesia Santa Prisca. Het is de kathedraal die de Franse avonturier Jose de la Borda heeft laten bouwen, als dank aan God voor het vinden van één van de grootste zilveraders in Taxco.
Heel sterk is hierin de Spaanse invloed te zien. De architectuur wordt Churrigueresque genoemd. Genoemd naar een Spaanse adelijke familie. Het verwijst naar de zeer sierlijke (extravagante?) barokke stijl die is ontstaan in Spanje einde 17 e eeuw. Deze stijl bestaat hoofdzakelijk uit gipspleisterdecoraties en ornamenten op de torens en de voorgevel. Een bekend voorbeeld hiervan is o.a. ook de kathedraal van Santiago de Compostella.
Maar ook Taxco's “Iglesia de Santa Prisca” is, zoals je kunt zien, een voorbeeld van deze architectuur. Opgebouwd uit roze steen en veel gipspleisterdecoraties en de voorgevel en de torens zijn indrukwekkend versierd met afbeeldingen van heiligen en putti.(de mollige kindfiguurtjes, bijna altijd mannelijk en meestal naakt). Het meest opvallend is echter de scène op de voorgevel die de doop van Jezus door Johannes de Doper laat zien.
Zie ook eventueel: http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/mexico/reisreporter/fotos/176913.html