Chichén Itzá

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chichén Itzá – Mexico – de maskerbroers

Chichén Itzá,
Mexico


Altijd tof om een mooi souvenir mee te nemen naar huis. Een blijvend aandenken aan die prachtige reis en bij voorkeur iets authentieks en typisch van daar.
In Mexico vonden we die op een plek waar ik het niet verwacht had, Chichén Itzá.
Naast het aanschouwen van dit wereldwonder, kun je er terecht voor een al dan niet passend souvenir. Het is een kleurrijke maar ook opdringerige drukte bij de kraampjes. Echt authentiek voelt het niet aan en het handelswaar passeert opvallend vaak de revue.
Totdat we op een rustiger en schaduwrijk plekje deze kraam voorbij lopen.

Hé wat leuk, alleen maar maskers. En wat zien ze er prachtig uit. Bijzonder die kleuren, dat lijkt niet op verf en wat oogt het mooi met de houttinten.
We worden aangesproken door de marktverkoper van deze kraam, als echte verkoper pur sang heeft hij ons in no-time overtuigd dat je de Mayamaskers niet veel authentieker zult aantreffen. Ze worden allemaal met de hand gemaakt en gekleurd met natuurlijke materialen. Hij demonstreert met een onbewerkt stuk hout en bloemetjes en blaadjes hoe dat in zijn werk gaat.
Ik hoor mezelf vragen hoe de kleuren vervolgens behouden worden. Dan staat er een man op achter de kraam, hij komt met een potje was naar voren gelopen. We hadden hem niet eens opgemerkt, hij blijkt de maker van de maskers te zijn en zat ongestoord te werken aan zijn volgende meesterwerk achter de kraam.
De verkoper vertelt dat ze broers zijn en hier dagelijks komen. Terwijl hij uitleg geeft over de Mayakalender, laat zijn broer voorzichtig zien hoe het houtsnijwerk vervaardigd wordt. Hij voelt zich niet op zijn gemak in de verkopersrol. Ik vind het aandoenlijk en Peter ook. We maken duidelijk dat we sowieso tot aankoop overgaan. Je ziet hem ontspannen. Prijstechnisch gezien was dit misschien geen goede zet, maar het persoonlijke had toch al gewonnen.

Nadat we een keuze hadden gemaakt, vroeg ik of ik nog een foto mocht maken. De houtbewerker stapt buiten beeld en de verkoper wil zijn voorbeeld volgen. Ik maak hen duidelijk dat ik het leuk zou vinden om een foto te nemen van hen samen met hun kraam. Dat mag, graag zelfs. De houtbewerker wordt enthousiast en pakt zijn nieuwste project en gereedschap erbij. Ik moet voortmaken nu want de verkoper heeft nieuwe potentiële kopers op het oog en die zijn sneller de kraam voorbij dan goed is voor de verkoop.
Wat een geweldig stel deze maskerbroers ????

Als we later die middag bij de bushalte richting Merida staan te wachten, stopt er een busje om toeristen een in doeken gewikkeld Mayamasker te overhandigen. Drie keer raden wie het zijn, de maskerbroers. Ze herkennen ons en zwaaien enthousiast. Muchas gracias.