Chichén Itzá

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chichén Itzá - Mexico - happy birthday

Chichén Itzá,
Mexico


Er zijn leuke verjaardagscadeaus, mooie verjaardagscadeaus en misschien zelf ontroerende cadeaus. En dan zijn er nog onvergetelijke verjaardagscadeaus.
Dit jaar op 10 januari tijdens mijn 27ste verjaardag, mocht ik er één ontvangen uit die laatste categorie. Een bezoek aan één van de zeven nieuwe wereldwonderen, Chichén Itzá in Mexico.

Op de foto zie je de piramide van Kukulcán of El Castillo. De dertig meter hoge tempel voor de god Kukulcán ("gevederde slang") heeft aan vier kanten traptreden. Aan de voorkant wordt de onderkant van trap gesierd door twee grote slangenkoppen. Op 21 maart en 21 september levert de schaduw van de zon het wereldbekende verschijnsel van de kruipende slang op, de zogenaamde equinox.

Maar de tempel heeft aan de voorzijde nog een leuk trucje, als je er niet toevallig op 21 maart of 21 september bent of wilt zijn met massa's toeristen.
Je kunt als je in je handen klapt namelijk de 'Quetzalecho' horen. Door de speciaal ontworpen akoestiek kun je dan het geluid van deze prachtige vogel, symbool van de vrijheid voor de Maya's (inmiddels Guatemala's nationale en financiële trots) beluisteren.