Chichén Itzá

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tempel van de Krijgers Chichén Itzá

Chichén Itzá,
Mexico


In 2005 bezochten we de wereldberoemde Mayastad Chichén Itzá. Vanaf het hoogste punt, de 24 meter hoge piramide El Castillo, keken we uit op de Tempel van de Krijgers. Deze tempel is versierd met beelden van de regengod Chac en de gevederde slang Kukulcán. Voor de tempel staan maar liefst 68 vierkante pilaren met gebeeldhouwde krijgers. Bovenop de tempel staat een beeld van Chac Mool (vorm van een liggend persoon, met het hoofd omhoog en een schaal op de buik) voor de zuileningang. Dit altaar werd gebruikt voor mensenoffers. De schaal op de buik was bedoeld was voor het hart van het slachtoffer. Ik ben blij dat ik deze foto heb kunnen maken, want een jaar na ons bezoek was het niet meer toegestaan El Castillo te beklimmen. Het ene verhaal luidt dat er teveel ongelukken gebeurden (de trappen zijn nogal steil), het andere verhaal is dat er teveel vernielingen plaatsvonden (o.a. graffiti).

Wil je meer weten over de Maya’s dan kun je van 28 februari t/m 4 september 2016 terecht in het Drents Museum in Assen. Hier vindt dan een grote tentoonstelling plaats met de naam “Maya’s – Heersers van het Regenwoud”. Er zullen bijzondere stukken te zien zijn uit Tikal, het Nationaal Museum voor Archeologie in Guatemala-City en van de particuliere stichting La Ruta Maya.

http://www.drentsmuseum.nl/tentoonstellingen/tentoonstelling-uitgelicht/exhibition/mayas-heersers-van-het-regenwoud-111.html