Honduras

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Maya ruïnes Copan

Honduras


Vaak gaan toeristen naar de Maya ruïnes in Mexico, maar in het huidige Honduras liggen de ruïnestad Copan. Deze zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. De stad besloeg 24 vierkante kilometer en had 20.000 inwoners. Daarmee was het zeker niet de grootste Maya-stad. Er is echter veel van bewaard gebleven, waardoor het nu wel een van de belangrijkste Archeologische sites is. Deze stad was in de oudheid een van de machtigste Maya steden. Ook nu is nog te zien dat Copan cultureel en economisch erg rijk was, de stad had toen de naam Oxwitik. Doordat het bestuur lange tijd in handen van eenzelfde dynastie lag, het koninkrijk Xukp, kwam de stad tot grote economische bloei.

850 na Christus kwam er geen nieuwe koning en in 1000 na Christus liep het inwonertal, waarschijnlijk door een lange periode van droogte drastisch terug. Toen de Spanjaarden Honduras veroverden was de stad Oxwitik al lang door oprukkend regenwoud begroeid. Hoewel de plek lokaal wel bekend was, was het in de buitenwereld onbekend dat de stad bestond, het werd pas in de 19e herontdekt. Vanaf 1930 worden er onderzoeken en restauraties uitgevoerd.

Erg mooi en uniek is een hiërogliefentrap, gebouwd langs een 30 meter hoge piramide. Hierop staat het langste beeldverhaal van het wereldeel Amerika Er zijn meer dan 2000 hiërogliefen in de 72 treden van de trap gekerfd. Hier is de geschiedenis van de Copán-dynastie te lezen. Door deze hiërogliefen kon een groot deel van de geschiedenis van Copán bestudeerd worden. Ook zijn er sculpturen aangebracht die de verschillende vorsten uit de dynastie verbeelden. De restauratie van deze trap heeft bijna een eeuw geduurd.
Verder is nog een opmerkelijk bouwwerk namelijk het balspeelveld. Het veld is smal met schuine wanden. Aan de zijkanten staan zes papegaaienkoppen, in plaats van de ringen die bij andere balspeelvelden in Maya-steden werden aangetroffen.

Twee kilometer van het vroegere Copan ligt nu het stadje Copan ruinas, hier zijn enkele hotels te boeken.www.ehotel.de/hotel/nl/hotels-copan-ruinas Copan ruinas ligt vlak bij de grens met Guatamala

Veel informatie vind je op nl.tixik.com