Honduras

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zon en vuurvogels

Honduras


Vanuit Copán les Ruinas, een klein stadje, is het ongeveer een kilometer lopen naar de beroemde Mayanederzetting van Copán. Op de site zie je veel papegaaien vliegen.
Deze Macaw werden door de Maya geassocieerd met zon en vuur vanwege hun briljante kleuren. Het vuur (rook) was een middel om met de goden in contact te treden.
In Copan zie je nog de stenen papegaaienkoppen die tijdens het balspel geraakt moesten worden. Op de balspeelplaatsen, gelegen tussen de belangrijkste ceremoniële gebouwen van en stad, speelden de deelnemers de mythe na van de krachtmeting tussen de Heldentweeling en de Heren van de 'Onderwereld'. De mythe verbeeldt de strijd tussen leven en dood en de uitkomst van het spel kon het ritueel offeren van de verliezer zijn.
Het verhaal gaat dat de Heldentweeling de goden van de onderwereld om de tuin leidde met papegaaienveren die op een sigaar werden gestoken, zodat het leek alsof ze brandden.
Deze papegaaien spelen hun eigen spel: de rechter macaw kriebelt met de ogen dicht de linker tussen de staartveren om het ongedierte te verwijderen. Wel mooi om te zien op een dag als vandaag.

Meer lezen over de Heldentweeling? http://www.theosofie.net/sunrise/sunrise2002/janfeb2002/mayas.html