Honduras

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Rosalila

Honduras


Vanuit Copan les ruinas, een klein stadje, is het ongeveer een klilometer lopen naar de beroemde Mayanederzetting van Copan. We hebben een goede gids, die niet alleen over Copan vertelt, maar ook over de bomen en planten die hier groeien, zoals de Ceiba, die zijn stekels verliest, hoe ouder hij wordt. Het balspel (in Tikal door een hoepel gooien) is hier anders. Men moet een stenen papegaaienkop zien te raken met een vier kilo zware rubber bal, die alleen met het lichaam gespeeld mag worden. Degene die wint wordt geofferd op een grote stenen bal. Een twijfelachtige eer.
Het museum van Copan is fantastisch. Het is open aan de bovenkant. Je komt door een tunnel in de vorm van een slang binnen en daar doemt opeens een rozerode tempel op. Een replica van de tempel, die onder nr 16 op de site is gevonden. Men graaft hem dus niet op, door een gangenstelsel is hij voor archeologen bereikbaar.
Men heeft de tempel Rosalila genoemd. De tempel was zo heilig, dat hij is begraven! (normaal werden nieuwe tempels boven op de oude gebouwd).