Van reiziger naar emigrant? De Caribbean way of life
Van reiziger naar emigrant? De Caribbean way of life
Nederlanders zitten overal. Zelfs ‘aan het einde van de wereld’ op het Caribische eiland Dominica. Hier ontmoet ik de Nederlandse emigranten Hans en Lies en John en Annette.
Niet voor niets staat Dominica bekend als een ‘groene parel in de oceaan’ en wordt het in reisgidsen omschreven als ‘het best bewaarde geheim van de Cariben’. Het land wordt gekenmerkt door vulkanisch gebergte, overgroeid met regenwouden. In tegenstelling tot haar buurlanden is Dominica nog niet platgetreden door de vooruitgang of het massatoerisme en heeft het haar authentiek Caribische karakter behouden.
Aantrekkelijk voor emigranten
De authenticiteit van het eiland was voor de Nederlanders Hans (54) en Lies (50) juist aanleiding hier een nieuw bestaan op te bouwen. ‘Het niveau van welvaart loopt hier zo’n 50 jaar achter op Europa. Het wordt zelfs erkend als ontwikkelingsland, maar dat is tegelijkertijd haar charme,’ aldus Lies. ‘Qua vooruitgang is hier de mobiele telefoon doorgedrongen en internet, verder is er geen luxe te bekennen. Het begint wel te komen met dvd-spelers en wasmachines, maar dingen als mode en leuke winkeltjes waar van alles te koop is zal je hier niet vinden.’
Volop mogelijkheden…
Hans en Lies zagen op Dominica een kans om een hotel op te zetten en het zelf te gaan runnen. ‘Hier kunnen we bouwen aan onze droom, waar dat op andere plekken al niet meer mogelijk is,’ zegt Lies. ‘In de buurlanden Martinique en Guadeloupe bijvoorbeeld moet je opboksen tegen bestaande concurrentie. We zijn zelf ook volop in ontwikkeling, want we hadden helemaal geen ervaring in de hotelbranche.’ Het welvaartsniveau ligt op Dominica veel lager en daarmee zijn ook de investeringskosten haalbaar. Op Dominica is nog volop ruimte een hotel of bed&breakfast te beginnen, aangezien het hele eiland momenteel ‘slechts’ 800 slaapplaatsen biedt voor toeristen.
Je eigen plek op het einde van de wereld
Ook op de Nederlandse John (52) oefende de afgelegenheid van Dominica grote aantrekkingskracht uit . ‘Mijn vrouw Annette en ik wonen in het zuiden van het eiland. Op deze plek wanen we ons aan het einde van de wereld’. In Scott’s Head, een vissersdorp van 700 inwoners, hebben ze een hotel en restaurant annex bar opgezet. Voor toeristen een aantrekkelijke plaats vanwege de uitstekende duiklocaties. Dat Dominica een vulkanisch eiland is, wordt hier ook duidelijk. De baai is een vulkaankrater en er zijn warmwaterbronnen vlak aan de kust.
Caribische manier van leven
Aangezien Dominica niet erg bekend is bij Nederlanders en ook niet met een directe internationale vlucht bereikbaar, is het opvallend hoeveel Nederlanders er wonen. Volgens John een stuk of 25, waarvan een aantal pensionado’s die in het noorden aan het strand wonen. Zelf zijn ze min of meer toevallig op Dominica terechtgekomen, zegt Annette. ‘We reisden veel en waren op zoek naar een plek in de wereld om te wonen. Eerst dachten we aan Azië, met name Thailand. Maar in Azië is het altijd vochtig, in de Carieb heb je wind en water.’ Omdat ze wel eens over Dominica had gelezen, zijn ze hier een half jaar op proef naartoe gegaan. En gebleven, want de natuur, het oorspronkelijke karakter en het rustige levenstempo sprak hen aan.
‘Tegelijkertijd is het best lastig te werken met de lokale bevolking,’ aldus Annette. ‘Ze zijn niet gewend voor zichzelf te denken. Je moet dus overal bovenop zitten en het is moeilijk je personeel zelfstandig te laten werken op jouw manier. Soms vraag ik me wel eens af hoe lang ik dit volhoudt,’ verzucht ze lachend. ‘Er zijn momenten dat ik de berg oploop en mijn frustratie wel over de zee zou willen uitschreeuwen.’
Amerikaanse toeristen en studenten
In Portsmouth is een Amerikaanse Universiteit gesitueerd, de Ross University School of Medicine. Deze universiteit is erg belangrijk voor Dominica en zorgt voor maar liefst 35 procent van de inkomsten op het eiland. Naast de ongeveer 3000 inwoners verblijven er ruim 1000 studenten en medewerkers van de Universiteit in Portsmouth. Er is een hele buitenwijk gebouwd voor de studenten, met tientallen appartementencomplexen en allerlei faciliteiten en eetgelegenheden.
Dit is een belangrijke doelgroep voor Hans en Lies, die zijn neergestreken in Portsmouth. Hun hotel De Champ is gelegen bovenop een heuvel in de studentenwijk Picard. In hun hotelbar hebben ze veel aanloop van de studenten en organiseren ze festiviteiten die voor hun aantrekkelijk zijn. In het hotel worden regelmatig ouders ondergebracht die hun kroost bezoeken op Dominica. Nog steeds worden er appartementen bijgebouwd, wat uiteraard bijdraagt aan de lokale werkgelegenheid. ‘Het verhuren van appartementen is ook aardig lucratief, maar wij hebben voorlopig onze handen vol aan het hotel,’ aldus Hans. Toevallig of niet, de buurman blijkt ook een Nederlander, en hij voorziet in zijn levensonderhoud met het bouwen en verhuren van appartementen.
Orkanen en aardbevingen
Als onderdeel van de Oost-Cariben ligt Dominica in een gebied waar regelmatig orkanen langsrazen. Toch valt de impact hiervan volgens Lies wel mee. ‘Er is niet echt sprake van een orkaanseizoen. Het regent soms wat langer of heftiger, maar tot nu toe is dat geen probleem geweest. De huizen zijn bovendien allemaal van gewapend beton gemaakt en zeer solide, ook in verband met aardbevingen.’ Dat laatste baart hun wel enigszins zorgen. Het blijft tenslotte een actief vulkanisch gebied. ‘Er is een vulkaan die al 100 jaar ‘overtijd’ is… en nog niet zo lang geleden is een nieuw meer ontstaan in de bergen wegens een aardverschuiving,’ zegt Lies. Maar de keren dat ze een aardbeving meemaakten, hebben ze er geen schade van ondervonden.
Dominica is een eiland met een bijzonder eigen karakter, ingeklemd tussen de veel verder ontwikkelde ‘buren’ Guadeloupe en Martinique. De beperkte toegankelijkheid en het woelige verleden heeft hierin een rol gespeeld. Maar het land is inmiddels ‘ontdekt’. Het is volop in ontwikkeling en met de aandacht voor het toerisme wordt een nieuwe weg ingeslagen. Mogelijkheden dus voor ondernemende Nederlanders die van natuur houden en zich kunnen aanpassen aan de ‘Caribbean way of life’.
Interessante websites:
www.dominica.dm
dominica.startpagina.nl
www.godominica.com