Havana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jineteros in Havana

Havana,
Cuba


Het is allemaal begonnen bij Fidel. Hij verklaarde in een van zijn urenlange speeches dat er geen prostitutie op Cuba was en dat als er dan al prostitutie was de Cubaanse prostituees de hoogst opgeleide ter wereld waren. Hij had volgens mij half gelijk ongeveer. Hij zei dat er geen noodzaak tot prostitutie was op Cuba en dat de vrouwen en meisjes die met buitenlanders optrokken dat enkel deden voor hun plezier. Ze bereden de buitenlanders als ruiters. Een vrouwelijke ruiter is een Jinetera in het Spaans. Vandaar de term.

Langzaam maar zeker werd de term Jinetera opgerekt. Er kwam een mannelijke variant bij, de Jinetero. En de activiteiten werden ook stukken omvangrijker dan prostitutie. Volgens mij is nu de definitie van een Jinetero een soort hosselaar die op allerlei manieren geld aan buitenlanders probeert te verdienen.
Mijns inziens zijn het gewone mensen die wat geld proberen bij te verdienen, maar wees wel op je hoede!

Voel jezelf thuis en gedraag je alsof je al weken op Cuba bent. Leer wat reacties die iedereen ervan overtuigen dat je geen domme toerist (meer) bent. Je zult zien dat je direct anders wordt behandeld. ‘You Cuban now.’ Zullen ze tegen je zeggen en dat is een teken van respect. Plotseling wordt de interactie leuk in plaats van ‘slechts over geld’. Doe dus gewoon wat je thuis ook zou doen en er kan je niets overkomen.
Als je het echt wilt weten lees dan het boek: Cubaconga over Cuba en de mens op Cuba. Aanrader!

bron: internet.