Havana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Waarzegster onder de 'Boom van de Amerikaanse broederschap'.

Havana,
Cuba


Deze "waarzegster" zit op een bijzondere plek, namelijk onder de grote boom in het Parque de la Fraternidad. In het park, aangelegd in 1928, werd in het midden een zijde katoen boom geplant met grond uit 28 landen ter herdenking van de VI Pan-American Conference, gehouden in 1927 in Havana. De boom werd genaamd 'Boom van de Amerikaanse broederschap'. Later werden in het park ook bustes van Latijns-en Noord-Amerikaanse leiders geplaatst, waaronder die van Simón Bolivar en Benito Juárez.

De waarzegster of toekomstvoorspelster houdt het Santeria geloof aan, zij is volgens het geloof in wit gekleed en daarbij horen gekleurde kettingen met voor elke Orisha (Geest) die zij vereren een kleur.

Tijdens Ceremonies of Bembes, meestal in het geheim gehouden, dansen, drummen, spreken en eten deelnemers met de geesten. Door de muziek en dans kunnen zij in trance raken en geven de Orishas boodschappen door of nemen het lichaam over....

Ik heb 1x een offerfeest (anders dan een Bembe) aan de geesten mee mogen maken, best bijzonder om te zien hoe de Cubanen volgens dit geloof hun geesten vereren met cadeaus als voedsel, rum en parfum.