Havana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Achter de schermen

Havana,
Cuba


In Havana is het de moeite waard om overdag een bezoek te geven aan het Gran Teatro de Havana. Dit theater ligt naast het Capitol en tegenover Parc Central. Een beetje rondvraag bij de ingang (die er overdag goed gesloten uitziet) leert dat er mensen zijn je je daar maar al te graag (gratis) een rondleiding willen geven. Gratis tussen haakjes omdat het inmiddels 6 jaar geleden is.

Het gebouw is ontzettend oud en vervallen van binnen maar ademt nog heel goed de sfeer van zijn hoogtijdagen uit. Achter de schermen zie je dus ook die dingen die bij een voorstelling horen maar je normaliter op een uitvoeiring nooit als zodanig meekrijgt. In 1 kamer zien we hoe op de grond een groot doek ligt wat beschilderd wordt door een man en in een andere kamer oefenen jonge meisjes hun balletpasjes aan de bar met een spiegel die ook betere tijden heeft gekend.
Wij konden op het podium lopen en in de coulissen kijken hoe het grote podium er aan de achterkant uitziet.

Het beste van dit alles is dat wat je ziet wordt bijgestaan met verhalen hoe in Cuba wordt omgegaan met cultureel erfgoed en de uitvoerders ervan. Erg gave geschiedenisles waarbij je gelijk in de praktijk ziet en voelt hoe het geweest moet zijn en nog steeds is.