Havana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op de gevoelige plaat

Havana,
Cuba


Op Cuba is het tegenwoordig toegestaan om een eigen bedrijfje op te zetten. In 2011 legaliseerde de Communistische Partij het werken 'a cuenta propia', voor eigen rekening.
Nu staan overal in Havana handelaren met karretjes vol fruit en groente. In ramen en portieken zitten mensen met broodjes of koffie en je kunt logeren in casa particulares.
De mensen hebben het geld hard nodig, want de verzorgingsstaat op Cuba werkt op zijn zachtst gezegd niet goed meer. De staatswinkels, waar de Cubanen voor weinig geld hun maandelijkse rantsoen van rijst, 10 eieren en een kwart liter bakolie kunnen ophalen, zijn verder nagenoeg leeg. Kleding, vlees en medicijnen moet je aanschaffen tegen Europese prijzen, terwijl het inkomen van een Cubaan omgerekend zo'n twintig euro per maand is.
Het is dan ook niet verbazend dat deze fotograaf, die bij het Capitolio, het regeringsgebouw in Havana staat, oude apparatuur gebruikt. Zijn platencamera uit de vorige eeuw staat op een zelfgemaakt statief met houten behuizing.
Voorbeeldfoto's heeft hij niet.