Havana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

La Milagrosa

Havana,
Cuba


Ok, ik geef toe dat de foto misschien niet de allerfraaiste is, maar het verhaal erachter vind ik toch erg indrukwekkend;

Deze foto is genomen op de inmens grote begraafplaats van Havana; Necroplois Colon. Het heeft een oppervlak van 56ha en telt ongeveer 800.000 graven. Het is hiermee een van de grootste ter wereld. De begraafplaats is tevens ook uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Op de foto is het graf van Amelia Goyri de la Hoz te zien, die in 1901 met haar pasgeboren dochter in het kraambed stierf. Amelia werd samen met haar kind begraven, ze was zelf slechts 24 jaar oud. De hymne luidt dat toen het graf enkele jaren na haar dood weer werd geopend, dat het lichaam onaangetast werd aangetroffen met de baby in haar handen. Door dit 'wonder' en het feit dat de echtgenoot van Amelia het graf nooit de rug toekeerde, groeide het graf van Amelia uit to symbool van moederlijke liefde. Het graf is nu een pelgrimsoord voor toekomstige moeders, die haar zegen vragen en vertrekken zonder het graf de rug toe te keren.