Baracoa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Natuurgebied Boca de Yumuri

Baracoa,
Cuba


In de omgeving van de Oost-Cubaanse stad Baracoa, die vanwege de redelijk geïsoleerde ligging zelf doorgaans betrekkelijk weinig door toeristen wordt bezocht, bevindt zich een schitterend natuurgebied, dat nauwelijks bekendheid geniet, te weten de Boca de Yumuri.
Aan de monding van de rivier Rio Yumuri woont een kleine gemeenschap die op primitieve wijze van de visvangst leeft. Met een bootje bereik je door een indrukwekkend erosiedal het eiland Isla de las Almendras in de rivier. Naast het bootje zwemmen de lokale mensen met je mee en wanneer je uitstapt bieden ze zelfs hun slippers aan om de afstand tussen de boot en het eiland door het water met een ondergrond van kiezelstenen te overbruggen. Het eiland is volop begroeid met koffie- en cacaoplanten en kokospalmen. In dit gebied vind je ook de bedreigde polimitasslakken met hun kleurrijke slakkenhuisjes. Deze slakkensoort wordt beschermd. Toch rijgen de lokale mensen de slakkenhuisjes aan kettingen die ze dragen en proberen te verkopen.
Je bereikt de Boca de Yumuri door vanuit Baracoa eerst in zuidelijke richting te rijden tot net voorbij Cabacú, vervolgens sla je links af richting Jamal en Barigua om na zo’n 30 km te eindigen bij de Boca de Yumuri. Je stopt ter hoogte van de brug over de rivier de Yumuri. Ga in onderhandeling met een van eigenaren van de vissersbootjes en laat je brengen naar het eilandje enkele kilometers stroomopwaarts. Onderweg geniet je van de mooie kloof, waar de rivier zich doorheen baant en van de lokale mensen, die zwemmen, vissen en hun kleding in de rivier wassen. Een echte aanrader!