Icefields Parkway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Columbia Ground Squirrel

Icefields Parkway,
Canada


Dit knoeperige beestje is een van de velen die uit de winterslaap zijn ontwaakt. Mooie kleur en vacht hebben ze. Ik kan met alle foto's wel een heel stripverhaal samenstellen.
Hij voedt zich met pijnboompitten en andere zaden en noten en vruchten, aangevuld met groene plantendelen, insecten en ondergrondse paddenstoelen, Als verblijfplaats dient een zelfgegraven ondiep ondergronds hol. Dit hol kan wel dertig meter lang zijn. Ingangen naar het hol liggen vlakbij of onder boomstronken, boomwortels of keien. Het nest wordt bekleed met droge grassen en ander droog plantaardig materiaal.
Voor de winterslaap legt het dier een dikke vetlaag aan. Ook legt hij een voedselvoorraad in zijn eigen nest aan, waar hij van eet na het ontwaken in de herfst. Het voedsel wordt vervoerd in de wangzakken. Om zijn vacht te verzorgen rolt de grondeekhoorn eerst door stof, om daarna het te kammen met zijn klauwen en tanden.
Een vrouwtje kent één worp per jaar, begin zomer. Na een draagtijd van 26 tot 33 dagen worden 4 tot 6 jongen geboren. Dus er zullen er ook volgend jaar weer velen te zien zijn om en nabij de Lake Minnewanke Scenic route.
(bron wiki)