Icefields Parkway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Steentje bijdragen

Icefields Parkway,
Canada


Deze prachtige Inukshuk staat naast de Athabasca Falls (30km ten zuiden van Jasper) In eerste intantie zie je hem helemaal niet. Hij valt weg tegen de achtergrond.Inukshuk betekent: LIjkt op de mens. De Inukshuk is vanoudsher de gebruikelijke bewegwijzering voor de Inuit die in kano door Canada trokken. In Alaska zagen we ze niet meer. Bij navraag bleek dat deze stammen van de Inuit aldaar ze niet nodig hadden omdat ze voornamelijk langs de kust trokken. In Canada gingen ze echter de binnenlanden in en was verdwalen heel gemakkelijk.
De stenen zijn te 'lezen'. Een arm is meestal wat langer dan de ander en wijst een richting aan. Soms als je door het gat in het midden kijkt dan zie je de volgende Inukshuk al staan...
Behalve de bewegwijzering kan de Inukshuk ook de bedoeling hebben als gedenksteen, om een plaats aan te geven waar het goed vissen/jagen is, gevaar kenbaar maken en benadrukt ook nog vriendschappen.
Al met al draagt de Inukshuk op allerlei manieren een behoorlijk steentje bij aan de veiligheid en voorspoedige reis van de reiziger. Ik ben inmiddels weer zonder brokken en mankementen thuis, dus het heeft geholpen!