Belize

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Laughin hawk

Belize


In het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary gingen we op zoek naar jaguars. Buiten de vele pootafdrukken zagen we die natuurlijk niet. Wel spotten we deze laughin hawk.

De lachvalk is een vogel uit de familie van caracara's en valken. De vogel heeft een lengte van 43 tot 56 cm en een gewicht van 570 gram.
Deze roofvogel zit graag op een uitstekende takken boven in het regenwoud, vanwaar hij naar een prooi speurt, zonder zelf gezien te worden. Ziet de lachvalk een prooi, bijvoorbeeld een slang, dan laat hij zich er in een duikvlucht op vallen en doodt het met een krachtige beet achter de kop. Vervolgens vliegt de valk met de slang terug naar zijn zitplaats. Kleine exemplaren worden in de bek meegenomen, terwijl de lachvalk grotere exemplaren in de poten meeneemt. Kleine slangen worden direct ingeslikt, waarbij de staart als eerste naar binnen gaat, maar grotere slangen pikt de lachvalk in kleinere stukken voordat hij zijn prooi verslindt. De lachvalk dankt zijn naam aan de kakelende alarmroep. Deze wordt echter weinig gehoord, meestal alleen wanneer de valk gestoord wordt. (bron Wikipedia)