Nada Bunga Bunga
Nada Bunga Bunga
'Amerikanen begonnen vaak over Yellowstone: 'We zijn hier dan wel hoog en het is koud, maar bij ons in Yellowstone, daar spuiten de geisers veel hoger!' Sinds een week is dat anders. Toen ging het mis bij een proefboring en nu hebben we onze eigen Yellowstone hier in El Tatio.'
De Chileense gids vertelt zijn verhaal terwijl uit zijn mond kleine geisertjes komen. Twee kilometer verderop spuiten water en stoom onder luid geraas ruim honderd meter de lucht in.
Op 4320 meter boven zeeniveau speelt een blaasorkest van geisers haar muziek. Het publiek bestaat uit de toppen van de Andes. Wanneer om 7 uur de zon de lange weg naar boven heeft gemaakt, krijgen de bergen gezelschap van een handvol schimmen. Het zijn de mensen die het konden opbrengen om 4.00 's nachts vanuit San Pedro de Atacama naar het grensgebied tussen Chili en Bolivia te vertrekken.
Na een 2,5 uur durende rit waarbij hoogtes tot 5000 meter zijn bereikt worden er eitjes gekookt bij een van de vele geisers. In de tussen bergruggen ingeklemde geologische soepkom komen water en stoom uit alle kieren en gaten. Vanwege de hoogte kookt water hier op een graad of 85. Om de zoveel tijd begint er bij een gat of een mini-vulkaan wat te borrelen en spuit een kolom water en stoom meters de lucht in. Tot voor kort niet hoger dan 10 meter. Maar een week geleden kwam daar verandering in.
Nu energie schaars en duur wordt zoekt Chili alternatieve bronnen. Daarbij kijkt men ook naar El Tatio. Na een mislukte poging in de jaren zestig probeert men nu een uniek stuk natuur te veranderen in 's werelds hoogst gelegen energiecentrale. De lokale bevolking vreest het ergste. En een week geleden werd vrees werkelijkheid toen het ingehuurde Italiaanse bedrijf de mist in ging. De proefboring mislukte. Het gevolg is een ruim honderd meter hoge geiser die als een waarschuwende vinger de lucht in priemt: ‘Nada bunga bunga a esta montaña!’