16 natuurlijke Unesco Werelderfgoederen om bij weg te dromen
Lang niet al het Unesco Werelderfgoed is door mensenhanden gemaakt. Aan deze zestien natuurwonderen kan geen bouwwerk tippen, al laten we ons er maar wat graag door inspireren.
1. Þingvellir, IJsland
Þingvellir, IJsland. Foto: Getty Images
De Vikingen konden ons al een paar dingen leren over slow travel. Waar de gemiddelde toerist Nationaal Park Þingvellir in IJsland vandaag de dag als een twee uur durende tussenstop beschouwt, bleven reizigers er vroeger wekenlang hangen. Tussen 930 en 1798 hielden Vikinghoofdmannen hier hun Althing, de vergadering waarop geschillen werden beslecht en nieuwe wetten werden aangedragen. Geologisch is de plaats niet minder interessant: bij Þingvellir wijken de Euraziatische en NoordAmerikaanse tektonische platen elk jaar een stukje verder uiteen. De almaar breder wordende vallei is de enige plaats ter wereld waar je tussen twee continenten kunt wandelen. Wie ijswater door zijn aderen heeft stromen, kan er zelfs een (begeleide) duik wagen ...
2. Kakadu National Park, Australië
Kakadu National Park, Australië. Foto's: Getty Images
In 2022 werd de helft van Kakadu National Park in Australië officieel teruggeven aan de Aboriginals die het gebied al meer dan 40.000 jaar bewonen. Het natuurgebied, dat zo groot is als de helft van Nederland, wordt nu vrijwel volledig door de oorspronkelijke bewoners bestuurd. Wetlands, uiterwaarden en rotsplateaus met watervallen wisselen elkaar af. Naast wallaby’s, wombats en tot wel zeven meter lange zeekrokodillen vind je ook menselijke sporen in het landschap, in de vorm van eeuwenoude rotstekeningen en grotschilderingen.
3. Wulingyuan, China
Wulingyuan, China. Foto: Getty Images
In het sprookjeslandschap van Wulingyuan in China steken ruim drieduizend zandstenen pilaren kaarsrecht omhoog uit mistige groene wouden. Tussen de pieken bevinden zich diepe ravijnen met beekjes, watervallen, grotten en natuurlijke rotsbruggen. Om te ervaren hoe hoog de pilaren zijn neem je de glazen Bailong-lift, met 326 meter de hoogste (en snelste) lift ter wereld.
4. Donaudelta, Roemenië
Donaudelta in Roemenië. Foto: Getty Images
Op de plek waar de Donau in Roemenië in de Zwarte Zee stroomt ligt het grootste wetlandsgebied van Europa: de Donaudelta. Dit doolhof van waterwegen met daartussen dichte ooibossen laat zich het best per boot verkennen. Je vaart van de ene geul naar de andere en betreedt onbewoonde eilanden. Waterbuffels, wilde paarden en pelikanen − en helaas ook schrikbarende aantallen muggen − voelen zich hier als een vis in het water.
5. Ha Long Bay, Vietnam
Ha Long Bay Vietnam. Foto: Getty Images
Bij het Vietnamese stadje Ha Long rijzen zo’n tweeduizend kalkstenen eilandjes op spectaculaire wijze uit zee. In sommige eilanden zijn grotten uitgesleten, andere hebben tot de verbeelding sprekende vormen, zoals Ga Choi (Vechtende haan), Voi (Olifant) en Con Coc (pad). De doorsnee (backpack)toerist komt aan in Ha Long City, stapt meteen op de boot en houdt het bij een tochtje van één dag. Populaire haltes zijn de Sung Sot-grot en een van de vele drijvende handelsbootjes en vissersdorpjes, maar door een privéboot te huren zou je niet zeggen dat je op een van de meest toeristische hotspots van Vietnam dobbert. Op enkele kleine vissersboten die aan het nachtvissen zijn na is er ’s nachts helemaal niemand bij de vele rotseilandjes. Of laat je afzetten op Quan Lan, een ongerept eiland met schitterende stranden die je voor jezelf hebt.
6. Canaima, Venezuela
Canaima, Venezuela. Foto: Getty Images
Wie de hoogste vrij vallende waterval ter wereld wil bezoeken moet er wat voor over hebben − meer precies een vlucht naar de binnenlanden van Venezuela en een rivierreisje per gemotoriseerde kano, en dan ook nog eens in de paar maanden van het jaar dat de rivier bevaarbaar is. De beloning is navenant: tussen de rijkelijk begroeide tafelbergen van Nationaal Park Canaima is de 979 meter hoge Salto Ángel ongetwijfeld het spetterend hoogtepunt van je reis.
7. Białowieża, Polen
Nationaal Park Białowieża, Polen. Foto's: Getty Images
De wisent, beter bekend als de Europese bizon, is met zijn korte, brede kop en hoge rug de indrukwekkendste verschijning in Nationaal Park Białowieża. In dit laatste oerbos van Europa, in het uiterste oosten van Polen, maak je ook kans om wilde zwijnen, herten, elanden en zelfs wolven en lynxen te zien.
8. Simien Mountains, Ethiopië
Simien Mountains, Ethiopië. Foto's: Getty Images
Wie last heeft van hoogtevrees, denkt beter tweemaal na voor een bezoek aan de Simien Mountains. Het nationale park in Ethiopië staat met zijn tot anderhalve kilometer hoge kliffen en gekartelde bergtoppen niet voor niets bekend als de Grand Canyon van Afrika. De bergen zijn het hele jaar groen − en het hele jaar koel. Zelfs ’s zomers kan er nachtvorst voorkomen in dit afroalpiene gebied, waar je bijzondere dieren zoals gelada’s (de enige grasetende apensoort ter wereld), zeldzame Ethiopische wolven, waliasteenbokken en lammergieren kunt spotten. Ook de planten zijn bijzonder, met puntige reuzenlobelia’s boven de 3.500 meter.
9. Cape Floral Region, Zuid-Afrika
Cape Floral Region. Foto: Getty Images
Nationaal Park Kruger telt ruim honderd soorten grote zoogdieren, maar dat aantal valt in het niet bij de soortenrijkdom van de Cape Floral Region. Plantenliefhebbers likken hun groene vingers af bij deze regio in het zuidwesten van Zuid-Afrika. Met ruim negenduizend soorten – waarvan meer dan de helft nergens anders groeit – tref je hier één op de vijf plantensoorten van het Afrikaanse continent. De zogenaamde fynbosvegetatie groeit als kool dankzij het aangename mediterrane klimaat en periodieke bosbranden.
10. De Lagunes van Nieuw-Caledonië
De lagunes van Nieuw-Caledonië zijn de thuishaven van tal van zeekoeien. Foto: Getty Images
Het op twee na grootste koraalrif ter wereld ligt bij Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan. Het vijftienhonderd kilometer lange rif is het thuis van de groene zeeschildpad, zeekoeien, een aantal zeldzame krabbensoorten en meer dan tweeduizend verschillende vissoorten.
11. Sangay, Ecuador
Sangay, Ecuador. Foto: Getty Images
De besneeuwde vulkaantoppen Tungurahua, El Altar en Sangay stelen de show, maar staar je niet blind op deze vijfduizenders en verken ook de diepere lagen van Nationaal Park Sangay in Ecuador. De tropische regenwouden en geïsoleerde páramo − hoogvlakten met meren, veen en grasland − vormen een leefgebied voor zeldzame soorten zoals bergtapirs, brilberen, reuzenotters en andescondors.
12. Los Glaciares, Argentinië
Los Glaciares, Argentinië. Foto: Getty Images
Je leest het hier vast niet voor het eerst, maar in heel de wereld druipen gletsjers langzaam af. In héél de wereld? Nee, de Perito Morenogletsjer in Patagonië houdt dapper stand! De sterattractie van nationaal park Los Glaciares eindigt in een fjord, waar het ijs zo’n zeventig meter dik en vijf kilometer breed is. Per dag schuift deze massa één tot twee meter verder. Spectaculair zijn de grote ijsbrokken die van de gletsjer afbreken en met donderend geraas in het Argentinomeer vallen, waar naast de Perito Moreno nóg twee gletsjers samenkomen. Nergens buiten Antarctica vind je zoveel ijs opeengepakt.
13. Giants Causeway, Verenigd Koninkrijk
Giant's Causeway, Verenigd Koninkrijk. Foto: Getty Images
Volgens de legende bouwde de Ierse reus Finn MacCool een basalten brug van de Noord-Ierse kust naar het Schotse eiland Staffa. Van die reuzenbrug is weinig meer over, maar de bezoekersaantallen bij de hexagonale rotsformaties zijn nog altijd reusachtig. Terecht, want het landschap van de Causeway-kust is legendarisch. Plan je bezoek vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag en loop voorbij de massa naar de basaltkolommen van de Organ Pipes in een natuurlijk amfitheater.
14. Ilulissat, Groenland
Ilulissat, Groenland. Foto: Christian Pondella
De vrachtschepen die voor de witte wolkenkrabbers van ijsfjord Ilulissat in Groenland varen lijken nietige speelgoedbootjes. Met een tempo van negentien meter per dag schuift Sermeq Kujalleq, een van de snelste en actiefste gletsjers ter wereld, hier richting zee. Elk jaar stort er 35 kubieke kilometer aan ijs met bulderend geraas in het arctische water, een machtig natuurverschijnsel dat niemand koud laat.
15. Tongariro National Park, Nieuw-Zeeland
Tongariro Nationaal Park, Nieuw-Zeeland. Foto's: Getty Images
De berg Ngauruhoe in Tongariro Nationaal Park fungeerde als decor voor de onheilspellende Mount Doom in The Lord of the Rings. De populariteit van die filmtrilogie is helaas medeverantwoordelijk voor een doemscenario: de Tongariro Alpine Crossing in Nieuw-Zeeland wordt jaarlijks door zo’n 160.000 toeristen gelopen. Veel meer dan de kwetsbare natuur aankan, volgens zowel rangers als de Maori voor wie deze bergen een heilige betekenis hebben. Gelukkig kun je de dreigende toppen ook elders in het park bewonderen, zoals tijdens de hike van Rangipo Desert naar Whakapapa via de kristalheldere Tama Lakes.
16. Geirangerfjord, Noorwegen
Geirangerfjord, Noorwegen. Foto: Getty Images
Van alle Noorse fjorden is de vijftien kilometer lange Geirangerfjord misschien wel de mooiste. Het fraaiste uitzicht heb je vanaf de berg Dalsnibba en het uitkijkplatform Ørnesvingen. Of vanaf het water zelf natuurlijk. Stap niet in een rondvaartboot, maar huur een zeekajak voor een dag en peddel door het smaragdgroene water naar de waterval De syv søstrene (De Zeven Zusters).
Meer lezen over Unesco Werelderfgoed? Bekijk onze themapagina Werelderfgoederen en Wereldwonderen.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.