Bovenwettelijke vakantiedagen: wat zijn ze en hoe werkt het?
Je hebt er vast weleens van gehoord: bovenwettelijke vakantiedagen: de vrije dagen die je boven op je wettelijk verplichte vakantiedagen krijgt. Ze zijn vaak een belangrijk onderhandelpunt tijdens een sollicitatie, maar hoe bouw je ze op, hoe lang zijn ze geldig en hoe zet je ze om in geld? Dat vertellen we je allemaal in deze handige FAQ!
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn een belangrijk onderdeel van je arbeidsvoorwaarden, maar er is vaak verwarring over hoe ze precies werken. Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen, hoeveel heb je recht op, en wat gebeurt er als je ze niet opneemt? In deze FAQ beantwoorden we al je vragen, zodat je precies begrijpt hoe de bovenwettelijke vakantiedagen in jouw situatie van toepassing zijn. Of je nu benieuwd bent naar de opbouw, vervaltermijnen of de mogelijkheden om ze om te zetten in geld, je vindt hier de antwoorden.
FAQ: bovenwettelijk verlof en bovenwettelijke vakantiedagen
1. Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen?
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die een werknemer bovenop de wettelijk verplichte vakantiedagen krijgt. Volgens de Nederlandse wet heeft een werknemer recht op minimaal vier keer de wekelijkse arbeidsduur aan vakantiedagen per jaar; bij een volle werkweek van vijf dagen heb je dus recht op twintig vakantiedagen. Elke dag die een werknemer daarbovenop krijgt, wordt als bovenwettelijk beschouwd.
2. Op hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen heb ik recht?
Het aantal bovenwettelijke vakantiedagen verschilt per werkgever en wordt vaak geregeld in de arbeidsovereenkomst of cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Er is geen wettelijke verplichting voor werkgevers om bovenwettelijke vakantiedagen te geven, maar veel werkgevers bieden dit als extra voordeel aan. Het is dus belangrijk om je arbeidsvoorwaarden of cao na te kijken om te weten hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen jij krijgt.
3. Vervallen bovenwettelijke vakantiedagen?
Ja, bovenwettelijke vakantiedagen kunnen na verloop van tijd vervallen, maar dit is afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met je werkgever. Wettelijke vakantiedagen vervallen pas na vijf jaar, maar bovenwettelijke vakantiedagen kunnen sneller vervallen als dit in de arbeidsovereenkomst of cao is afgesproken. Het is belangrijk om hierover afspraken te maken én je bovenwettelijke vakantiedagen tijdig op te nemen.
4. Kan ik bovenwettelijke vakantiedagen in geld omzetten?
Ja, het is mogelijk om bovenwettelijke vakantiedagen in sommige gevallen om te zetten in geld, maar dit hangt af van de afspraken die je hebt met je werkgever. In veel gevallen zal de werkgever dit toestaan, vooral als je je vakantiedagen niet opneemt of als je het contract beëindigt. Het is belangrijk om te weten dat wettelijke vakantiedagen in principe niet in geld mogen worden omgezet, tenzij je dienstverband wordt beëindigd.
5. Wat gebeurt er met mijn bovenwettelijke vakantiedagen als ik ziek ben?
Als je ziek bent, blijft je recht op vakantiedagen in principe bestaan. Dit geldt ook voor bovenwettelijke vakantiedagen. Het kan echter afhankelijk zijn van de situatie of je werkgever je vakantiedagen mag inhouden of niet, bijvoorbeeld als je langdurig ziek bent. Het is raadzaam om hierover duidelijke afspraken te maken met je werkgever. Bij langdurige ziekte geldt vaak dat vakantiedagen pas na zes maanden kunnen vervallen, maar het is altijd goed om dit met je werkgever te bespreken.
6. Mag ik zelf bepalen wanneer ik mijn bovenwettelijke vakantiedagen opneem?
In principe kun je als werknemer bovenwettelijke vakantiedagen opnemen, maar het hangt af van je werkgever of dit altijd mogelijk is. Veel werkgevers willen dat je vakantiedagen tijdig plant, en het recht om vakantiedagen op elk gewenst moment op te nemen kan beperkt zijn door de werkdruk of bedrijfsomstandigheden. Dit kan meestal worden geregeld in overleg met je leidinggevende.
7. Wat gebeurt er met mijn bovenwettelijke vakantiedagen als ik mijn contract beëindig?
Als je je arbeidsovereenkomst beëindigt, heb je recht op een uitbetaling van je niet opgenomen bovenwettelijke vakantiedagen. Dit geldt zowel als je zelf ontslag neemt als wanneer je wordt ontslagen. Zorg ervoor dat je met je werkgever afstemt hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen je hebt opgebouwd en of deze worden uitbetaald bij het einde van je dienstverband.
8. Kan ik bovenwettelijke vakantiedagen meenemen naar een nieuw werkgever?
Bovenwettelijke vakantiedagen kunnen in principe niet automatisch worden meegenomen naar een nieuwe werkgever, omdat deze afhankelijk zijn van de afspraken in je vorige arbeidscontract. Bij het beëindigen van je dienstverband worden niet opgenomen bovenwettelijke vakantiedagen vaak omgezet in een financiële vergoeding. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je al je vakantiedagen opneemt vóór het einde van je contract als je geen uitbetaling wilt ontvangen.
9. Hoe kan ik controleren hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen ik heb opgebouwd?
Je kunt je opgebouwde vakantiedagen controleren op je loonstrookje of via je werknemerportal, indien beschikbaar. Werkgevers moeten je meestal informeren over het aantal dagen dat je hebt opgebouwd. Als je twijfelt of vragen hebt, kun je altijd bij je HR-afdeling of leidinggevende navragen hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen je hebt en of er veranderingen in je opbouw plaatsvinden.
10. Waar kan ik meer informatie vinden over mijn rechten op bovenwettelijke vakantiedagen?
Voor gedetailleerde informatie over je rechten kun je terecht op verschillende officiële websites, waaronder:
- Rijksoverheid: vakantiedagen en verlof
- FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging): vakantie en verlof
- CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond): vakantiedagen
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.