image
Cor Bouwstra

Talloze kastelen: de verrassing van de Achterhoek

Verspreid in de Achterhoek, een van de Gelderse Streken, vind je tal van kastelen, landgoederen en buitenplaatsen. Bezoek een kasteelmuseum, bewonder weelderige tuinen, proef de delicatessen van de regio en maak een wandel-of fietstocht over de uitgestrekte landgoederen. We geven je vijf tips die je ter plaatse niet wilt missen. 

Bewonder indrukwekkend erfgoed

Achterhoek - Indrukwekkend erfgoed. Huis Landfort. Foto: Cor BouwstraStap binnen in Huis Landfort tijdens een begeleide rondleiding. Foto: Cor Bouwstra
Op de grens tussen
Nederland
Nederland en Duitsland in Megchelen ligt de eeuwenoude buitenplaats Huis Landfort. Dit prachtig ingerichte landhuis is op vrijdag en zaterdag tijdens een begeleide rondleiding te bezichtigen. Even verderop in Duitsland ligt Wasserburg Anholt. De burcht is omringd door een prachtig landschapspark. Tijdens een rondleiding bewonder je een deel van de indrukwekkende kunstcollectie van de prinselijke familie. Minstens even indrukwekkend is Huis Bergh in ’s-Heerenberg, dat momenteel gerestaureerd wordt.

Stap terug in de tijd

Achterhoek - Stap terug in de tijd _ Huis VerwoldeIn Huis Verwolde lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

In Huis Verwolde in het Gelderse Laren lijkt de tijd tweehonderd jaar stil te hebben gestaan. Je wandelt door vertrekken waar het lijkt alsof de bewoners elk moment terug kunnen keren. In Kasteel Vorden is dat daadwerkelijk het geval. Je bent te gast bij Karin en Jos, die het kasteel gebruiken als woonhuis. Het is ingericht met authentiek meubilair en je vindt er bijzondere kunstwerken. In Kasteel Slangenburg bij Doetinchem zijn prachtige wand- en plafondschilderingen met een bijzonder verhaal te bewonderen. Het kasteel is op zaterdag en zondag geopend voor bezoek. Modern Realistische kunst wordt tentoongesteld in Kasteel Ruurlo, de tweede vestiging van Museum MORE. Je vindt hier het werk van grootmeester Carel Willink en er zijn wisselende exposities. 

Een overzicht van alle musea in de Achterhoek vind je op Musea-achterhoek.nl.

Geniet van uitbundige tuinen

Achterhoek - Uitbundige tuinen. - Tuinen de WiersseDe veelgeprezen tuinen van De Wiersse zijn absoluut de moeite van een bezoek waard.

Wat veel van de kastelen gemeen hebben, is dat ze omringd worden door prachtig aangelegde tuinen en landschapsparken. Veel huizen zijn echter nog steeds particulier bewoond. Sommige bewoners stellen hun tuinen op gezette tijden open voor publiek. Een van de tuinen die je zeker niet mag missen is die van De Wiersse. De veelgeprezen tuinen zijn weids, met romantische plekjes en prachtige doorkijkjes. Ook leuk is de moestuin op landgoed Hackfort. Vanaf het terras van het in het voormalige koetshuis gevestigde restaurant De Keuken van Hackfort kijk je uit over de moestuin. Je ziet de ingrediënten van je maaltijd letterlijk voor je neus groeien.   


Kies een van de routes langs kastelen

Routes langs kastelen -©Museum MORE-Kasteel Ruurlo-entree en park-luchtfoto- Rutger HollanderVolg de 8 Kastelenroute van Vorden. Foto: Rutger Hollander

Iconisch is de 8 Kastelenroute in Vorden. Deze bestaat al sinds 1913 en is daarmee de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat Vorden ook wel het kastelendorp van de Achterhoek genoemd wordt. De 8 Kastelenroute begint in het dorp en slingert zich  vervolgens langs acht prachtige landhuizen en kastelen. In de zomerperiode kun je de route op woensdag ook met een gids fietsen.  Met zoveel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in de Achterhoek kom je er tijdens iedere tocht onderweg wel één of meer tegen. Wist je dat je aan de luiken van de pittoreske boerderijtjes kunt zien op welk landgoed je bent? Laat je inspireren op achterhoek.nl/routes.


Kies een bijzondere overnachting uit

Achterhoek - Blijven slapen - Schloss AnholtSlaap jij in Schloss Anholt, of ga je voor een overnachting in een ander kasteel?

De Achterhoek ontdek je niet in één dag. Wil je optimaal van de omgeving genieten? Blijf dan een paar nachten slapen. Er zijn genoeg gastvrije logeeradressen om uit te kiezen. Blijf vorstelijk overnachten in een kasteel, kom heerlijk tot rust midden in de natuur of kies voor de huiselijke gezelligheid van een kleinschalige bed and breakfast.


Proef het karakter van de streek

Achterhoek - Proef het karakter van de streek. Smaakmakers van de Achterhoek. Foto_ Hip en stijlfotografieOntdek de smaakmakers van de Achterhoek. Foto: Hip en stijlfotografie

In de Achterhoek vind je veel bedrijven die vol passie kaas, fruit, vlees, brood of ijs maken. Vaak hebben ze een klein winkeltje of een stalletje langs de kant van de weg waar je de producten kunt kopen. Natuurlijk maak je ook bij restaurants kennis met de smakelijke ambachtelijke streekproducten vers van het land. Ontdek de lekkerste adresjes op Smaakmakersvandeachterhoek.nl.


De Achterhoek heeft buitengewoon veel te bieden. Kom, ontdek en beleef de Achterhoekse kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en nog veel meer. Laat je inspireren op Kastelenindeachterhoek.nl.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.