image
iStock

De leukste tips voor een last-minute zomervakantie in Nederland

Ja, de zomervakantie ziet er dit jaar misschien net iets anders uit dan voorgaande jaren maar dat betekent niet dat je binnen hoeft te blijven. Met deze total guide heb jij de leukste plekken, activiteiten en bezienswaardigheden binnen Nederland én Europa binnen handbereik. Dit zijn onze last-minute-tips voor een onvergetelijke zomervakantie!

De leukste tips binnen Nederland:

1. Ontsnap uit de Big Five steden (hier vind je natuur en rust net buiten de stad!)

Ontsnappen in de Soesterduinen, net buiten Utrecht CREDIT ANPOntsnappen in de Soesterduinen, net buiten Utrecht. Foto: ANP

Natuurlijk zijn Amsterdam, Den Haag, Eindhoven Rotterdam en Utrecht geweldige steden om te wonen. Het borrelt en bruist er van gezelligheid. Maar het is er soms óók druk en chaotisch. Snak jij af en toe naar rust en ruimte? Dan hoef je helemaal niet ver weg. Nét buiten de vijf grote steden van Nederland vind je oases van rust. Wist je bijvoorbeeld dat je je net buiten Eindhoven op de Afrikaanse savanne waant? Of in de buurt van Utrecht in de bossen en heide van een voormalig militair vliegveld kunt onthaasten? Op Amsterdammers wachten ondertussen de verborgen theetuinen en drijvende campings van de regio Laag Holland!

Meer weten? Lees dan 5x ontsnappen uit de grote stad: het avontuur ligt om de hoek!

2. Ontdek de Biesbosch buiten de gebaande paden

Biesbosch buiten de gebaande paden CREDIT Sabrina GaudioBiesbosch buiten de gebaande paden. Foto: Sabrina Gaudio

Voor de ultieme Biesbosch-beleving kun je ook óp het water slapen. Tenminste, als je zelf een boot hebt waarop dat mogelijk is. Zo overnacht je kilometers van de dichtstbijzijnde bebouwing en word je wakker met een ochtendserenade van de vogels in het riet. Je mag maximaal drie nachten op één plek voor anker gaan en op sommige plaatsen mag je maximaal drie uur aanleggen tussen zonsopkomst en -ondergang. Je mag je boot niet onbeheerd achterlaten. Heb je geen eigen boot? Op het eiland De Vischplaat ligt De Biesboschhoeve, waar je avontuurlijk kunt kamperen bij de boer.

Zo ervaar je de Biesbosch buiten de gebaande paden: 11 tips

3. Bezoek koloniën in eigen land (hint: ze liggen in Drenthe!)

Drenthe staat bekend om zijn rust, natuur en hunebedden. Maar verstopt tussen de de heide en veengronden vind je er ook een fascinerend vergeten stukje Nederlandse geschiedenis: de Koloniën van Weldadigheid. Deze dorpjes werden 200 jaar geleden opgericht door meer dan 100.000 armen, landlopers en wezen die – eerst vrijwillig, later gedwongen – uit de grote steden vertrokken naar Drenthe. Fun fact: één op de zestien Nederlanders heeft roots in de Drentse Koloniën, dus wie weet wat je hier over je eigen voorouders ontdekt! Neem tijdens je bezoek ook tijd voor een wandeling in het Doldersummerveld, tussen Frederiksoord en Veenhuizen. Hier ervaar je het landschap zoals de eerste kolonisten in 1818. Voor de wandelroute van zeven kilometer over woeste Drentse gronden trek je beter waterdichte schoenen aan. Het vochtige heidereservaat maakt deel uit van Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Smaakt dat naar meer? We geven je 6 tips voor een weekje weg in Drenthe

4. Neem een duik (en een ijsje) in het Henschotermeer

Henschotermeer Foto Boyan OrtseFoto: Boyan Ortse

Voor een verkoelende plons hoef je niet alleen maar naar het strand. Nederland is talloze au naturel Nederlandse meren en plassen rijk die een prima alternatief bieden. Een van de fotogeniekste is het Henschotermeer, in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Een heerlijke plek om af te koelen op een lome zomerdag – door het omliggende witte zandstrand geraak je direct in vakantiesferen. Haal ook zeker even een ‘low calorie, high happiness’-ijsje bij een van de vrolijk gekleurde ijskarren van IK SMELT VOOR JOU, die rondom het Henschotermeer geparkeerd staan. Bij het vallen van de avond schuif je aan op het terras van het Oude Strandhuis. Zonsondergang, livemuziek, klinkende glazen: wat wil je nog meer?

En dit is niet alleen de enige dobberplek! Dit zijn de mooiste zwemplekken in de Nederlandse natuur

De leukste tips binnen Europa:

5. Speel 'Wie is de mol?' na in Tsjechië

Podyjí CREDIT iStockFoto: iStock

Tussen 1950 en 1990 werd er in Podyjí, het kleinste nationale park van Tsjechië, 'Wie is de mol?' in het werkelijke leven gespeeld. Het natuurgebied maakte deel uit van het IJzeren Gordijn en vormde daarmee een gevoelige grenszone tussen Tsjechoslowakije en Oostenrijk. Het ongerepte rivierdal was voor vrijwel iedereen verboden gebied en daar heeft de natuur hier in het zuiden van Moravië volop van geprofiteerd. Ingeklemd tussen kastelen en ruïnes meandert de Dyje tussen Znojmo en Vranovnad Dyjí door een ongekend gevarieerd landschap van duizelingwekkende rotswanden, dichte groene bossen, heidevelden en steppeachtige vlaktes. Ook de flora en fauna van Podyjí zijn uniek: in het park zijn maar liefst 65 zoogdiersoorten en 199 soorten vogels waargenomen. En al zijn toeristen er tegenwoordig welkom, toch behaalt Podyjí van alle nationale parken in Tsjechië nog altijd de laagste kijkcijfers. Aan degenen die er geweest zijn: speel het spelletje alsjeblieft nog even mee en bewaar dit geheim ...

Meer natuur? Dit zijn de 8 mooiste nationale parken van Europa (waar je nog nooit van hebt gehoord)

6. Luier op een verborgen strand in Kroatië

Stiniva is een verborgen paradijs. CREDIT Aleksandar GospicStiniva is een verborgen paradijs. Foto: Aleksandar Gospic

De Kroatische kustlijn is maar liefst 1.800 kilometer lang en ligt vol met idyllische stranden, maar je moet wel weten waar je moet zoeken. Onze favoriet? Strand Stiniva, op het zuidelijkste puntje van het eiland Vis, dat weer het verste onbewoonde eiland van Kroatië is. Een uitgehakte doorgang naar de zee, omringd door hoge rotswanden, voert naar Stiniva. Het strand is bereikbaar door een zware afdaling van twintig minuten over een geitenpad of door een boot aan te leggen voor de kust. Voor die tweede optie is het goed opletten geblazen, want je vaart zo aan Stiniva voorbij. Vanaf de zee is het kiezelstrand vrijwel niet te zien, zo nauw is de doorgang en zo hoog zijn de omringende kliffen.

Nog niet genoeg? Dit zijn de 7 beste stranden van Kroatië (welke ken jij al?)

7. Neem een kijkje in de Italiaanse keuken van Zwitserland

Grotti twee kleuren in een potti. CREDIT Zwitserland Toerisme Giglio PasquaGrotti twee kleuren in een potti. Foto:   Zwitserland Toerisme Giglio Pasqua

Grotti zijn het uithangbord van de gastronomie van de Zwitserse regio Ticino. Een grotto deed vroeger dienst als natuurlijke koelkelder, vaak uitgegraven in een grot. Inmiddels vind je hier de leukste en lekkerste restaurants van de regio. De karakteristieke locaties vormen niet de enige gemene deler tussen de grotti: het menu bestaat doorgaans uit typische regionale gerechten met seizoensproducten.

Dit zijn onze favorieten:

•    In het plaatsje Brissago, op achthonderd meter hoogte, heb je vanaf Grotto Borei een waanzinnig uitzicht over het Lago Maggiore.
•    Ticino is de zonnigste regio van Zwitserland – wat verkoeling kan zomers geen kwaad. Het terras van Grotto Ca’Nostra is schaduwrijk door het vele groen, binnen is het buitengewoon karakteristiek.
•    In Grotto San Michele is het restaurant tegen en in de eeuwenoude stadsmuren van Bellinzona gebouwd.

Zomervakantie in Zwitserland? Dit zijn de beste wandelingen, fietstochten en treinreizen

8. Ga naar de bieb in Antwerpen (nee, serieus, ga naar de bieb in Antwerpen!)

Hendrik Conscience. Foto: Niko CaignieHendrik Conscience. Foto: Niko Caignie

Erfgoed is er in alle soorten en maten, er is zoveel meer dan de befaamde lijst van Unesco. In Vlaanderen zorgen ze goed voor het nalatenschap van hun voorouders, van immateriaal tot cultureel erfgoed. Een verborgen parel is Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Deze bibliotheek, in het hart van Antwerpen, verzamelt al het materiaal over de taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen. Absoluut hoogtepunt is de Nottebohmzaal, picture perfect als je denkt aan hoe een klassieke bibliotheekzaal eruit hoort te zien. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. Hendrik Conscience opent alleen de deuren voor rondleidingen, lezingen, tentoonstellingen en concerten (en heel soms als pop-up studiezaal als je geluk hebt!).

Vlaams erfgoed: 8 tips voor een upgrade van je citytrips

9. Wandel tussen de boomtoppen in het Zwarte Woud

Zwarte Woud Baumwipfelpfad Foto Schwarzwald Tourismus Foto: Chris KellerFoto: Schwarzwald Tourismus - Chris Keller

Het Duitse Nationaal Park het Zwarte Woud, op zo’n 625 kilometer van Utrecht, is dé plek voor je complete natuurvakantie. Wandelen, klimmen, fietsen, zwemmen (in bosmeren!); je maakt de uitdaging zo licht of zo zwaar als je maar wilt en met wie je maar wilt. Dit gebied in Zuidwest-Duitsland ontploft van de pittoreske dorpjes, schilderachtige kastelen en heilzame kuuroorden. Letterlijk hoogtepunt: het Baumwipfelpfad in Bad Wildbad. Met een totale lengte van 1.250 meter en met een hoogte tot twintig meter boven de grond kronkelt het boomtoppenpad  tussen beuken-, dennen- en sparrenbomen door. De weg naar de toren zelf is al avontuurlijk genoeg,  via tussenstops vanwaar je veilig over de afgrond kunt klimmen, balanceren of lopen. Vanaf de veertig meter hoge toren aan het einde van het pad geniet je van een buitengewoon perspectief, met 360 graden uitzicht over het Zwarte Woud. En geloof ons: niet alleen kinderen willen van de reuzenglijbaan af!

Dit zijn de 15 leukste activiteiten in het Zwarte Woud en Baden-Württemberg

10. Ga vintage roadtrippen door Slovenië

Foto: Balkan

Deze zomer niet volgestampt in een vliegtuig, maar lekker de vrije natuur in met je eigen busje? Slovenië leent zich daar bij uitstek voor en het allerleukste is nog wel dat je hier rond kunt toeren in een Volkswagen-oltimer! Niet alleen heel leuk voor je fotoalbum (of Instagram-account), maar ook voor je portemonnee: je regelt voor een habbekrats een parkeerplek en de benzineprijs is een kwart lager dan in Nederland. Waar wacht je nog op?!

Meer weten over hoe je in Slovenië rondreist met een camper of benieuwd naar andere topbestemmingen voor camperreizen? We hebben de mooiste plekken op een rij gezet!

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!