Suuzer
Helmbasilisk
Dit prachtige diertje is een helmbasilisk, een vrouwtje. Deze soort wordt ook wel Jezus Christushagedis genoemd, omdat het dier op zijn achterpoten over het water kan rennen. Deze hagendissen leven in Zuid-Amerika: in Brazilië, Costa Rica, Ecuador, Colombia, Nicaragua, Panama, Peru en Venezuela. De maximale snelheid is 12 km/u.De dieren hebben huidflapjes tussen de tenen, en richten zich op als ze rennen, met de voorpoten langs het lichaam gestrekt. Prachtige boottocht gemaakt door Cano Negro. Veel wildlife te zien in een mooie omgeving.
Op naar huis
Bali staat erom bekend, dat je er goed kunt surfen. Met name aan de zuidkust waar de golven ideaal zijn. Deze jongens hielden het voor gezien voor vandaag. Jimbaran strand is de hele dag door een komen en gaan van fotogenieke momenten.
Herdersjongen
Na ruim 2 weken door het noorden van Ethiopië te zijn getrokken, is het tijd geworden voor het zuidelijk gedeelte van het land. Dit wordt een kennismaking met een totaal ander beeld van het land. Hier leven de verschillende stammen en vind je geen kerken en kloosters meer. We beginnen de reis naar het zuiden in Arba Minch, waar we een bezoek brengen aan het Nechisar National Park, waarna het verder gaat naar Konso. Onderweg stoppen we bij een klein dorpje van eenvoudige hutjes en zien hoe de meisjes, met grote gele jerrycans op de rug, water gaan halen, hoe mannen bossen samengebonden graan op de rug vervoeren, soms gevolgd door een zoontje wat al een wat kleinere bos op de rug draagt. Andere kinderen lopen met een stok in de hand rond en proberen wat dieren bij elkaar te houden en te hoeden. Helaas is er geen school voor deze kinderen en zal hun toekomst waarschijnlijk ook bestaan uit hard werken. Speelgoed kennen ze niet. Deze jongen viel ons op door zijn rustige, maar sterke uitstraling. Hoewel zijn kleren bijna van ellende uit elkaar vallen en alleen met een paar grove steken bij elkaar worden gehouden, staat hij er als een volwassen man!!!
Vuurvinkstel
Deze foto is genomen in Zimanga GR. Dit privé park heeft diverse (vogel)kijkhutten. Deze roodbekvuurvinken heb ik genomen vanuit één van die hutten. Het was al later in de middag. Het vrouwtje staat links en het mannetje staat rechts. De vinkjes zijn van snavel tot staart maar 10 cm.
Net als vroeger
Een safari in Ruaha N.P. is voor voor de liefhebbers terug keren naar de tijd waarin zoals de eerste safaris gemaakt werden Deze camps worden opgezet op speciale plekken in de bush waar op dat moment de meeste dieren verwacht worden. Een zeer flexibele vorm van uw verblijf in Ruaha n-p. wat de tented camp en andere accommodaties natuurlijk niet kunnen bieden en daarmee vaker ver van de grotere aantallen dieren vandaan zijn
Botswana • Chobe National Park
Botswana • Chobe National Park
Chobe rivier
Chobe National Park is een wildreservaat van maar liefst 10.698 km2 en is vooral bekend vanwege de enorme troepen olifanten. Aan de noordkant van het reservaat stroomt de Chobe rivier die bij de olifanten bijzonder geliefd is als drinkplaats, zeker tijdens de droge periode. Schattingen lopen uiteen, maar men schat dat er ongeveer 120.000 olifanten leven. Een leuke manier om Chobe te verkennen is per boot. Deze cruises zijn heerlijk ontspannend en behalve olifanten, zie je ook zeker krokodillen, nijlpaarden en vele vogelsoorten.
Luipaard -...vleesber
Sabi Sands is een prachtig en zeer bekend privé park ten westen van het Krugerpark. De 650 km2 van Sabi Sands staan in open verbinding met het Krugerpark. In Sabi Sands heb je verschillende lodges. De game drive gebeuren in open safarivoertuigen samen met andere gasten van de lodge. Bij de meeste lodges zit er een tracker (spoorzoeker) voor op de auto en daarnaast heb je een hoog opgeleide chauffeur/ gids. Het grote voordeel van Sabi Sands is dat de auto's van het pad af mogen als er iets bijzonders te zien is. Daarnaast is het zo afgesproken dat je nooit met veel auto's (maximaal 3) bij de dieren staat. Sabi Sands is vooral bekend om zijn luipaarden. Wij hadden het geluk dit grote mannetje te zien liggen tegen de avond. Hij lag onder een boom en klom na enkele minuten die boom in. Daar lag een wrattenzwijn dat hij eerder die dag had gevangen. We stonden op enkele meters van de boom, terwijl het laatste zonlicht nog net op het luipaard viel. Een luipaard likt eerst het haar van het vel af van zijn prooi voordat hij gaat eten. De tong is heel erg ruw. Hier heeft hij al een stuk van de start van het zwijn af gebeten en likt hij de haren weg om er even later zijn tanden in te zetten.
Lachende tijger
Een tijger is echt een heel indrukwekkend dier om dicht bij te staan. Bij een leeuw kan je nog het idee hebben dat als je uit stapt je kans hebt om er mee weg te komen, bij een tijger heb ik dat gevoel niet. Er vallen jaarlijks vele doden in India door tijgers. De bevolkingsdruk op de parken is groot. Hopelijk slaagt de regering in India er in het tij te keren. op basis van Project Tiger gebeuren er goede dingen. Zo worden hele dorpen verplaatst om de tijger meer leefruimte te geven en zijn er antistroperseenheden. Het blijft de vraag of het op tijd en voldoende is. John Varty is overtuigd van niet. Mede daarom is hij Tiger Canyons gestart. Inmiddels lopen er dus wilde tijgers in Zuid-Afrika. Wij vonden het mooi en boeiend om er te zijn en deze bevlogen man te ontmoeten. Daarnaast konden we ons heerlijk uitleven tijdens de game drive. Deze tijger keek ons even aan. Het was net of hij lachte om die twee toeristen die opgesloten zaten in de beveiligde safariauto.
Luipaard verstopt zic
Dit luipaard zat eerst in de boom in Tanzania. Hij lag daar best en vele auto's waren al langs komen rijden. Na uren kwam hij uiteindelijk er uit. Natuurlijk aan de verkeerde kant. Gelukkig kwam hij daarna een beetje onze kant op. Hij verstopte zich onder een paar struiken, maar was nog korte tijd te zien recht voor onze auto.
Zoek de neushoorn...
Terwijl we heerlijk met een Amarula aan de Okaukuejo waterhole zaten, kwam er van alles langs om te drinken. In een paar uur o.a. 7 zwarte neushoorns. Hier 2 olifanten die onder een kraakheldere lucht met een mooie maan aan het stoeien zijn.
Bulgarije • Noord en Centraal Bulgarije
Bulgarije • Noord en Centraal Bulgarije
Shipkapas
De eerste echte staten in Bulgarije werden gevormd door de Thraciërs, vanaf 1000 voor Christus. De Thraciërs geloofden in een leven na de dood, en ze bouwden grafheuvels voor hun hoofdmannen en koningen. Veel daarvan zijn te vinden in het Tundzhadal ten noordwesten van Kazanlûk, ook bekend als het Dal van de Thracische koningen. Vanuit de Balkan bereik je dit dal via de Shipkapas. Voor de Bulgaren heeft deze bergpas een bijzondere betekenis, hier boden de Russen en Bulgaren in 1877 weerstand aan de Osmanen, wat leidde tot de onafhankelijkheid van Bulgarije. Het Vrijheidsmonument op de pas herdenkt de gevallen Russen en Bulgaren.
San Juan County
In het zuidoosten van Utah vindt je San Juan County. Het gebied telt maar liefst zes nationaal beschermde gebieden, waaronder Glen Canyon en Natural Bridges. Ook het prachtige Valley of the Gods ligt in dit county. De foto is genomen dicht bij het Four Cornes Point.
Power girl!
13 is ze dit meisje. Aishol Pan. Geboren in een familie van Eagle hunters. Tenminste de mannen dan. Want vrouw en jagen met een adelaar dat was niet volgens de traditie. Door een toevallige ontmoeting met een Israëlische fotograaf die haar vader overhaalde probeerde ze het. En met succes. Want dit 13 jarige meisje versloeg tijdens het Golden Eagle festival in 2014 met afstand alle aanwezige mannen. Inclusief haar meer dan trotste papa! Ik had het voorrecht een aantal dagen bij deze familie te wonen. Haar en haar familie mee te maken. Hoe bijzonder. Aan de ene kant een heel gewoon meisje van 13 dat volop aan het puberen is en school het liefst overslaat, en aan de andere kant een briljante jaagster die meer dan een is met haar paard en adelaar. Ik heb respect voor haar. En denk met een glimlach terug aan de ochtend dat ze mij paardrijles gaf, ik die nog nooit op een paard gezeten had...
Monument Valley
Wat kun je hierover schrijven...foto spreekt voor zich en het is soms moeilijk om af te wachten tot het licht perfect is. Hier ietwat tegenlichtopname omdat het in de ochtend was. Maar ik vond het toch wel de moeite waard.
Oude stadsgedeelte
Ik zoek altijd de rustige gedeeltes van de stad op. Zo ook in Antalya. Er is zoveel te zien maar op sommige plekken ook heel erg druk. Als je dan de wat achteraf straatjes op zoekt is het een stuk rustiger en kan je heerlijk genieten zonder al die toeristen.