Rsteeghs
Bezoek het spirituele
Niet ver van de Grand Palace in Bangkok staan de “city pillars” van Bangkok. Tegenwoordig kun je in de meeste steden van Thailand deze ‘Lak Muang’ vinden. Deze heilige tempel biedt een thuis aan de beschermengel van de stad en is daarom altijd een belangrijke spiritueel trefpunt voor de inwoners. In het complex staan meerdere paviljoenen, met centraal een paviljoen met twee city pillars. De eerste (langere) houten pilaar werd door Koning Rama I geplaatst in 1972, toen de officiële hoofdstad van Thailand van Thonburi naar Bangkok werd verhuisd. De tweede werd door Koning Mongkut (Koning Rama IV) later toegevoegd. Inmiddels zijn de pilaren volgeplakt met bladgoud en zijn zij voor vele inwoners van Bangkok een vaakbezochte heilige plek. In Bangkok staan wel 400 glinsterende tempels, dus waarom is deze San Lak Muang een bezoek waard? In tegenstelling tot de massale toeristische (en uiteraard erg indrukwekkende) tempels Wat Pho, Wat Phra Kaew of Wat Arun, zul je bij de City Pillars weinig toeristen tegenkomen. Ook kun je hier de gracieuze dames bewonderen die hun traditionele vak beoefenen – de ‘Lakhon Chatri’. Deze danssoort komt uit het zuiden van het land en is met uitsterven bedreigd. Omdat er maar weinig jonge Thaise danseressen zijn die deze danssoort leren, zijn de dames die je hier ziet al op leeftijd! Bezoekers (zoals de Thaise vrienden met wie wij waren) “kopen” deze optredens als een bedankje aan de beschermengel van de stad, waardoor ze deze traditie in leven kunnen houden. Ook is dit na een bezoek aan de Grand Palace of een van de andere nabijgelegen tempels een oase van rust (behalve als je net op een feestdag komt!). Verder kun je hier ook – zoals onze Thaise vrienden zeiden: “Thank the guardian angels for your good luck and eliminate misfortune”. Leuk feitje: De city pillars zijn het officiële centrum van Bangkok. ALLE afstanden vanaf Bangkok, op een kaart, in je Lonely Planet, zijn gemeten vanaf dit punt! De tempels zijn open van 7:00-18:00 en toegang is gratis. (Uiteraard kun je kiezen om een bijdrage te geven!)
Op ontdekkingstocht i
Een prachtig gebied in Costa Rica is Rincon de la Vieja in de provincie Guanacaste. Het is er nog niet zo heel erg druk met toeristen en soms heb je het gevoel dat je er alleen bent in de natuur. Het park is zeer indrukwekkend met een grote diversiteit in flora en fauna waaronder dichte jungle, prachtige watervalletjes, zwavel en warm waterpoelen, stoom spuitende geisers, modderputten, en paradijsachtige blauwe meertjes. In het park heb je kans om de o zo bekende neusbeertjes, toekans, brulapen, gordeldiertjes, diverse soorten insecten, kleurrijke vogels en meer tegen te komen. Een van de beste tijden om Rincon de la Vieja te bezoeken is in het groene seizoen (mei tot november), de fumarolen en kokende modderpoelen zijn dan het meest actief. Er zijn een aantal accommodaties in dit gebied. Een prima overnachtingsplaats is de werkende ranch Hacienda Guachipelín, met uitzicht op de vulkaan Rincon de la Vieja. Vanuit de Hacienda kun je diverse tourtjes per paard boeken voor een halve of hele dag, wat een absolute aanrader is. Prijzen variëren van 25 tot 50 dollar pp. Je rijdt langs prachtige beekjes, landschappen en helderblauwe poelen met watervallen, waar je een duik in kunt nemen. De tocht per paard gaat in een rustig tempo. Afhankelijk van welke trip je boekt, kun je ook nog voor een verrassing komen te staan indien je uitkomt bij een modderpoel. Hier krijg je de gelegenheid midden in de natuur in een sauna te kruipen en ingesmeerd te worden door locals met vulkanische modder, wat stressverminderend, ontspannend en goed voor je huid is, althans toch volgens de locals. Je wordt ondergedompeld in warm grondwater en krijgt hierna nog even een fris bad te verwerken. Vanuit de Hacienda kun je ook heel gemakkelijk zelf op onderzoek gaan in prachtige bossen, op zoek naar watervalletjes, paradijselijke meertjes, kleurrijke vlinders en kolibries. Ook kun je er een trip maken naar een kratermeer (dit laatste is in het regenseizoen niet mogelijk) Omdat de haciënda ver van Liberia afligt, is het niet te doen om s'-avonds een restaurant te gaan zoeken. Het restaurant van de ranch biedt voor niet veel geld elke avond een heerlijk buffet aan. Zeker een gebied om meerdere dagen te verblijven en het park en de omgeving te gaan ontdekken. [url="http://www.liberiacostaricainfo.com/Rincon-de-La-Vieja.htm" target="_blank"]www.liberiacostaricainfo.com/Rincon-de-La-Vieja[/url]
Botswana • Chobe National Park
Botswana • Chobe National Park
Betaalbare excursie..
Vanuit de plaats Livingstone bij de Victoria Falls in Zambia kan gemakkelijk het schitterende Chobe National Park in Botswana bezichtigd worden. De autorit naar de grens bij Kazungula duurt nog geen uur. Nadat je daar de Zambezi bent overgevaren, ben je in Botswana. Dat land kan met een Nederlands paspoort zonder visum bezocht worden. Bedenk wel dat, als je weer terug naar Zambia wilt, je voor dat land bij aankomst een double entry visum koopt (USD 80 p.p.). Het bespaart je geld (een single entry visum kost USD 50 p.p.) en je gaat vrij snel door de douane. Het is mogelijk om Chobe tijdens een dagexcursie vanuit Livingstone te bezoeken. Het is echter sterk aan te raden om er 1 of nog beter 2 nachten te blijven waardoor je langer van de vele wilde dieren en de prachtige natuur kunt genieten en je meer kans hebt om iets bijzonders te spotten. Het verblijf in een van de lodges is echter erg duur. Een prima goedkoper alternatief is kamperen, een mogelijkheid die door de touroperator Kalahari Tours in Kasane (Botswana) tegen een zeer redelijke all-in prijs wordt aangeboden. Het voordeligst is als je via internet boekt; betaling gebeurt pas ter plaatse. Als je de optie 3 dagen/2 nachten kiest, bevat het pakket 2 overnachtingen in een walk-in tent, alle maaltijden en dranken, entreegelden, 4 game drives en 2 rivier cruises. Vooral dat varen is fantastisch! De olifanten komen in meerdere kuddes naar de oever om hun dorst te lessen. Ze lopen het water in naar de eilandjes en passeren dan de boot op slechts enkele meters afstand. Nijlpaarden en grote krokodillen zijn ook heel dichtbij. Het overnachten in een privé mobiel tentenkamp middenin de wildernis is ook een belevenis. Je hoort de olifanten rondom je door de bush lopen. De kolossen worden door middel van vuur wel op veilige afstand gehouden. Wij hebben 3 onvergetelijke dagen gehad en voor ons was dit de eerste keer dat we in een kleine tent (zonder eigen badkamer) hebben geslapen, maar voor 2 nachten was dat heel goed te doen. Ik kan de excursie naar Chobe NP met Kalahari Tours zonder meer van harte aanbevelen. http://[url="http://www.kalaharichobe.com/kalaharitoursitinerary.php" target="_blank"]www.kalaharichobe.com/kalaharitoursitinerary.php[/url]
Weg uit de hectiek en
Gisteren plaatste ik een foto van [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/thailand/reisreporter/fotos/322715.html" target="_blank"]My Island in the sun [/url]. Kijkend naar buiten besloot ik er een tip van te maken. Om aan de hectiek van Pattaya (of Bangkok) te ontsnappen is het aan te raden om een paar daagjes te relaxen op [url="http://www.maps-thailand.com/map-koh-samet.php" target="_blank"]Koh Samet[/url]. Je kan vanuit Nederland een reservering maken, maar het is ook mogelijk om dit in Thailand te regelen. Vanuit Pattaya is het ongeveer 80 km naar Banpae. Het eiland lgt ongeveer 6 km uit de kust van Banpae. Het (voormalige piraten-)eiland is onderdeel van het [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Khao_Laem_Ya_%E2%80%93_Mu_Ko_Samet_National_Park" target="_blank"]National Park Khao Laem Ya - Mu Ko Samet[/url]. Er dient entreegeld (ongeveer 400 Baht (zo'n 9 Euro)) betaald te worden, welke vaak in de ferryprijs zit inbegrepen. De bezienswaardigheden op het eiland zijn: • Het eiland heeft prachtige zonsondergangen, voornamelijk aan de zuidwestkant • De vuurshows op het Ao Phai-strand. Deze shows worden gewoonlijk rond tien uur 's avonds gehouden en de grootste shows zijn in het weekend. • Boottochten die je meeneemt langs de mooiste plekken van eiland • Duiken, snorkelen (koraalriffen), vissen, windsurfen, zwemmen, zeilen, wandelen en zonnebaden. Koh Samet heeft een tropisch savanne[url="http://www.klimaatinfo.nl/thailand/kohsamet.htm" target="_blank"]klimaat[/url]. Koh Samet heeft grofweg twee seizoenen. Het regenseizoen met hevige regenbuien en warme tot hete dagen. Tropische stormen en orkanen kunnen in deze periode voorkomen. En een drogere periode met weinig regenval en aangenamere temperaturen. Dit is over het algemeen de beste periode om Koh Samet te bezoeken. Er moet wel gezegd worden dat de regenval in de regentijd behoorlijk heftig kan zijn, maar nooit heel lang en word daarna altijd afgewisseld door zonneschijn. Op het eiland zijn vele restaurants en bars te vinden, gelegen aan of op het strand. De meeste serveren lokale visgerechten en ook barbecue is hier in overvloed aanwezig. Het nachtleven op Ko Samet is eerder rustig in vergelijking met bijvoorbeeld Pattaya en Ko Samui .
Palaui Island in de..
Palaui Island is een eiland dat ik toevallig ontdekt heb toen ik verbleef in het noorden van Luzon. Ik hoorde dat er een huis stond dat gebruikt wordt door de DENR (department of environment and natural resources), maar dat ook verhuurd wordt aan mensen die er een nachtje willen verblijven. Met uitzondering van een beperkt aantal plaatsen is het tourisme vrijwel afwezig in het noorden van Luzon. Het is ook wel enigszins te begrijpen aangezien het ver reizen is vanuit Manila. Maar het is wel zeer de moeite waard, zeker als je zoals ik houd van plaatsen die nog vrijwel onontdekt zijn en waar de technologische ontwikkeling lijkt te zijn stilgestaan. Ik ben naar Palaui Island gegaan om bij te komen van een expeditie in de jungle, maar voor een avontuurlijke vakantie is het eiland ook zeer geschikt. Het is erg mooi om te snorkelen en de mangroves zijn indrukwekkend om te zien. Ook voor een jungletocht is het eiland zeer geschikt. Als je niet gehecht bent aan electriciteit of luxe resorts, is Palaui Island echt een hele goede keus voor een bijzondere vakantie. Combineer het bijvoorbeeld met een trip naar Batanes, een van de meest noordelijke eilanden van de Filipijnen waar je walvissen kunt gaan spotten. __ Vanuit Manila gaan er bussen en vluchten naar Tuguegarao. Hiervandaan gaan er bussen naar Aparri waar je op de jeepney stapt naar Santa Ana. Vanuit Santa Ana is er een bangka (vissersbootje) te regelen naar Palaui Island.
Lier: Stad van Smaak.
Verscholen tussen Antwerpen en Mechelen ligt het beeldschone Lier. De stad zal altijd verbonden blijven met Felix Timmermans, een van Vlaanderens meest vertaalde en productieve auteurs. Het oude centrum van Lier wordt omsloten door de Grote en Kleine Nete en de Afleidingsvaart. Daar langs liggen nog delen van de 16e eeuwse stadswal. De binnenstad is geweldig met zijn rasechte kroegen en danscafe’s, zoals De Zuut, Den Toren en Café Den Banaan. Op de grote Markt verdient het rococostadhuis een bezoekje vanwege het mooie trappenhuis. Er is ook veel te fotograferen zoals de geveltjes van de rijk geornamenteerde gildehuizen aan de Grote Markt, de Sint Gummaruskerk (14e eeuw) met zijn prachtige glas-in-loodramen…. En niet te vergeten het Begijnhof met zijn monumentale poort in renaissancestijl. Het meest gefotografeerde gebouw van Lier is de Zimmertoren, befaamd om zijn Jubelklok met 13 wijzerplaten. Maar het mooiste plekje van Lier is de bank onder de kastanjeboom aan de vismarkt. Hier heb je geweldig uitzicht op een legendarisch bruggetje waar Lierenaren prachtige verhalen over kunnen vertellen. Stad van Smaak is niets teveel gezegd. Specialiteiten zijn o.a. paling in het groen (om je vingers bij af te likken) en de Lierse mosselen, klaargemaakt op Mexicaanse en Spaanse wijze. Zo groot als oesters zijn ze en heerlijk met een Duvel er bij. (of 2 ,of 3) Al met al,……………. een stad om te genieten en zo dichtbij !!!!!
Oefenen met HDR
Er dreigt een nieuwe verslaving en ik krijg vragen om die te delen. Sinds kort ben ik met HDR aan het knoeien. Voor mij toch iets anders dan gewone fotografie maar wel heerlijk speelgoed om de creatieve genen te stimuleren. En niet moeilijk, voor iedereen te doen. Daar ik er vragen over krijg hierbij mijn korte ontdekkingstocht: Google naar Photomatix en download de trial (probeer-) versie (doorgaans versie 4.0). Kern is dat je 2 dezelfde foto's in verschillende belichtingen hebt. Dat kan al door simpelweg een bestaande foto lichter te maken. Het programma werkt in 2 stappen. Stap 1 wordt HDR maar nog niet goed zichtbaar voor onze beeldschermen. Door met stap 2 te 'tonemappen' krijg je het eindresultaat. In nhet programma wijst dit vanzelf. Als je er niet uitkomt mail of bericht me dan even dan leg ik het verder uit als je het programma voor je neus hebt. Het is niet moeiiijk, met 5 minuten heb je het door. De lol is groot. Ik heb een website gevonden met een goede uitleg: [url="http://www.frans-petrij.nl/hdr.htm" target="_blank"]Kijk hier[/url]. Eerder schreef Paul Hoo al een tip. Zie de [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/nederland/reisreporter/tip/16187/betaalbare_hdr_software_-_vanuit_enkele_foto.html" target="_blank"]tip van Paul Hoo.[/url] Succes en plezier, Mies
Heerlijk en leuk en..
Afgelopen zondag heb ik in Amsterdam in een heel leuk restaurantje gegeten met de naam "Van Kerkwijk". Het is een bijzonder concept want er is geen menukaart en de bediening neemt uitgebreid bij je aan tafel plaats om je te vertellen wat er allemaal voor lekkers te eten is. Vervolgens verschijnen de een beetje mediterraan getinte gerechten vrij snel op tafel. Ook kun je er de gehele dag binnen of buiten alleen een drankje drinken. Het restaurant lig aan een rustig straatje Nes, ongeveer 100 meter van de Dam. Je hoeft niet te reserveren. http://www.caferestaurantvankerkwijk.nl/nl/11_nl.html
Het vergeten gebied..
De meeste reizigers draaien bij de zuidkant van het Inlemeer weer om, richting Nyaung Shwe. Sinds kort is het echter mogelijk om van hier uit nog verder naar het zuiden te gaan. Je komt hier in een lange tijd vergeten gebied rond Sagar. Dit gebied was autonoom; de centrale regering had hier lange tijd niet zo veel te vertellen en ook vandaag de dag wordt de streek gecontroleerd door de Pa O. Je krijgt op deze tour één of twee Pa O mensen mee. Een verplichte escorte dus. Daar heb je overigens geen last van, integendeel. Waar het Inlemeer in het zuiden ophoudt, vaar je over de Beluo Chaungrivier richting Loikaw. Aan weerszijden zie je het landelijke leven, slaperige dorpjes, bamboebossen, vriendelijk zwaaiende mensen. Je waant je honderd jaar terug in de tijd. Op de achtergrond van dit idyllische rivierlandschap zie je de altijd wazige blauwachtige bergen. Na drie uur varen kom je in Sagar, ook wel Samkar genoemd. Hier tref je prachtige tempels en tempelruïnes aan, vaak half overwoekerd door de jungle. De sfeer is hier haast magisch te noemen, wat nog wordt versterkt door het feit dat je hier bijna zeker helemaal alleen rond loopt. Een prachtplek, die indruk zal maken. Meestal bezoek je daarna nog een Pa O dorpje, waar je met de dorpelingen aan de palmwijn gaat. Op en bij de rivier zie je veel migrerende vogelsoorten.Dit gebied ademt de sfeer uit van een vergeten en gesloten gebied, wat in feite ook zo was. Ook nu nog is het bijzonder authentiek en fotogeniek. Het tourtje is zeker in Nyaung Shwe te boeken, als je er naar vraagt. Aangeboden worden zal het niet snel omdat de meeste Birmezen er van uitgaan dat je het Inlemeer wilt doen. Je hebt een speciale permit nodig, die eenvoudig onderweg voor je geregeld wordt (hier stapt ook de Pa O-escorte in je boot). Voor ons een verrassende ontdekking!
Uniek logeren in een.
Phileas Fogg is dé slaapplek voor wie bijzonder wil overnachten in Europa's hoofdstad. Eigenaresse Karin is een Vlaamse globetrotter die maar liefst zeven talen spreekt en zich na vele omzwervingen heeft gevestigd in Brussel. In een prachtig pand uit de negentiende eeuw vol sprookjesachtige details en raadselachtige souvenirs runt zij een bed & breakfast. Ook al slaapt ze zelf tegenwoordig ergens anders, ze leeft in de praktijk nog steeds op de begane grond alwaar ze ook kantoor houdt. Haar twee honden en achtjarige dochter sleept ze vrolijk met zich mee, en 's ochtends zit je dan ook (zeker in het weekend) met z'n allen rond de grote eettafel in de charmante woonkeuken terwijl Karin broodjes of zelfgebakken Marokkaanse pannenkoeken serveert. Hoewel ze een hectisch bestaan leidt schept ze er veel genoegen in om bij je aan te schuiven en nader kennis te maken, en ook voor tips betreffende de stad kun je bij haar aankloppen. De kamers in het huis zijn allen ingericht volgens een eigen thema, en dat is met bijzonder veel smaak gebeurd. Je blijft je verwonderen iedere keer dat je over de drempel binnenstapt..! Het huis verkeert overigens niet in de allerbeste staat, en verwacht van Karin ook geen gestructureerd gastvrouwschap - het kan voorkomen dat ze haar kind nog naar school aan het brengen is terwijl jij klaarstaat om in te checken bijvoorbeeld. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de charme en de persoonlijke touch van het onderkomen. Kortom; een unieke slaapplek! Nadere prijs- en detailinformatie vind je op [url="http://www.phileasfogg.be" target="_blank"]www.phileasfogg.be[/url]. En wees er snel bij, want ze heeft concrete plannen om in de toekomst naar Buenos Aires te verhuizen! (Al kun je dan wellicht ook weer bij haar terecht...:) )
Luxe overnachten in d
Als je naar de Masai Mara gaat in de tijd van de great migration, is het handig als je vlak bij de Mara rivier of de Talek rivier zit. Je bent dan snel ter plekke als de dieren oversteken door de rivier. Governor's Il Moran is een luxe tentenkamp met ruime, luxe tenten, voorzien van een ligbad, douche, toilet met stromend water, wastafels en electriciteit. Het park is niet omheind en ligt pal aan de Mara Rivier. 's Nachts komen de hippo's uit het water om langs je tent "het gras te knippen". Je weet niet wat je hoort als je dat de eerste nacht overkomt! Je mag in het donker ook niet alleen in of uit je tent, er gaat altijd een bewaker mee. Er zou eens een leeuw kunnen zitten....! Verder hebben ze er deskundige gidsen en een uitmuntende keuken! Voor meer info, [url="http://www.governorscamp.com/property-descriptions/governors-camps-masai-mara/il-moran-camp/" target="_blank"]klik hier.[/url]
Aloude Khlong sfeertj
Het gebied rond Bangkok is altijd moerasachtig geweest en de Chao Praya rivier is de belangrijkste afwatering. In de 16de eeuw zijn een aantal kanalen gegraven om het scheepvaartverkeer naar de toenmalige hoofdstad Ayutthaya makkelijker te maken. Veel later is het hele moerasgebied gekanaliseerd, en vrijwel alle handel werd op het water gedreven. Heel veel mensen woonden op of aan het water. Aan de noordkant van de stad vind je nog steeds een groot gebied met paalwoningen en drijvende winkels en markten. Een bezoek aan de oude waterwijk is een gezellig uitje; b.v. met de Khlong Bangkok Noi Taxi vanaf Tha Maharat (naast de Silpakort Universiteit) voor ca 10 Baht erheen. Je kunt nog door smalle straatjes en over vlonders en bruggetjes tussen de huizen doorlopen, een prachtige tempel bezoeken, of nog verder varen met een longtailboot (van te voren een prijs afspreken). Ook kun je vanaf pier 13 (een halte van het openbaar vervoer) de “waterbus” naar Nonthaburi Provins nemen, een forensenstadje aan de noordkant van Bangkok, waar een gezellige straatmarkt is. Vanaf deze waterbushalte kun je ook longtailboten huren naar de waterwijk en mooi door de khlongs varen.
Wandelen in Mungo...n
Mungo national park lijkt wel een [url="http://www.pleasetakemeto.com/australia/mungo-national-park/information" target="_blank"]bizar maanlandschap[/url]. Er zijn spectaculaire duin- en rotsformaties van zand en modder te zien. Deze duinen zijn geërodeerd door wind en water, een [url="http://www.columbusmagazine.nl/oceanie/australie/new_south_wales/reisreporter/fotos/229959.html" target="_blank"]surreëel maanlandschap[/url] van rare vormen is het gevolg. Vooral bij zonsondergang wordt het park schitterend, het zand kleurt geel tot oranje en rood en het is prachtig om door het vreemde landschap te wandelen. Het behoort tot de lijst van het werelderfgoed. In het midden van het park ligt Lake Mungo, een drooggevallen zoutmeer dat bijzonder is wegens archeologisch belang (menselijke botten van 40.0000 jaar oud). Overdag is het te warm om dieren te spotten, ’s avonds kun je dieren zien zoals emoes, wallabies, kangoeroes, vogels en reptielen. Er zijn genoeg slaapplekken. Twee km van het Visitor centre (hete douches en doorspoeltoiletten) zijn kampeerplekken waar gratis gasbarbeques en kampvuurplaatsen beschikbaar zijn. ’s Avonds is de hemel boven Mungo park extreem helder. De beste tijd om het park te bezoeken is rond de wintermaanden maart t/m oktober (weinig wind en niet zo heet). Het park ligt in ‘the outback’ en is via een onverharde weg prima bereikbaar (het kan lastig worden na een regenbui). Het ligt 987 km ten westen van Sydney en vanaf Mildura is het 110 km rijden. Broken Hill ligt 316 km ten zuiden van het park. Er zijn geen winkels in de buurt dus moet je alle spullen zelf meenemen.
Hotel in Nawalgarh
Tijdens mijn rondreis heb ik in een waanzinnig mooie Haveli geslapen in Nawalgarh. Overal waar je kijkt heb je mooie fresco's die gerestaureerd zijn. Zowel beneden als op de 1e of 2e verdieping zijn kamers te vinden. De kamers zijn ruim! Wij hadden een kamer met een een badkamer die uit 2 ruimtes bestond een woonkamer een boven op de vide een mooie slaapkamer. En ons uitzicht.....een mooie tempel! http://www.grandhaveli.com/ Oja en ze geven aan dat er internet is......echter kom je dan wel te zitten in de directie-kamer, toch bijzonder!
Shehe bungalows
Als je goedkoop en goed wil overnachten in Jambiani, Zanzibar dan kan ik zeker Shehe Bungalows aanraden: www.shehebungalows.co.uk. Jambiani is het rustige gedeelte van Zanzibar met weinig toeristen en weinig attracties, ideaal als je voor de rust komt. Wij kregen voor 35 dollar een grote 2 persoonsbungalow op het strand met iedere ochtend een heerlijk ontbijt met vers fruit. Het personeel is extreem vriendelijk en hebben leuke tips of excursies zoals zwemmen met dolfijnen of snorkelen. Er zijn ongeveer 15 bungalows dus nooit meer dan 30 gasten, wat het erg persoonlijk maakt. (bij ons waren er echter maar 4 gasten, dus we kregen ongeveer een prive behandeling!) Je hebt echt een prive stukje strand want aan de hele kust van Jambiani zijn maar 2 of 3 hotels. Voor de rest is het een heel simpel hotel maar wij voelden ons hier meteen al thuis!
De heilige stad Moula
Moulay Idriss wordt nauwelijks door toeristen bezocht, en mag als een goed bewaard publiek geheim worden beschouwd. Deze stad, met 12.000 inwoners, ligt verscholen aan de voet van het Atlasgebergte. Moulay Idriss is een heilige stad. In deze plaats kreeg de Islam lang geleden als eerste voet onder de grond in dit land, en de stad kan dus gezien worden als de bakermat van de Islam in Marokko. De stad is als twee versterkte forten op twee heuvels gebouwd. Deze ligging moest vroeger bescherming bieden tegen nomadische zwerfvolkeren uit de woestijn (Berbers). De twee heuvels zien er vanaf een uitzichtpunt, even buiten de stad, uit als twee kamelenbulten. Tegen en op de heuvels ‘geplakt’ is deze witte stad met haar vele moskeeën werkelijk schitterend gelegen. Lange tijd was de stad verboden voor niet-moslims, maar zelfs toen dit niet meer het geval was, bleef de mythe dat niet-moslims hier niet welkom waren, lang in stand. Toeristen zie je hier dan ook nog steeds maar mondjesmaat. Dat is in zekere zin een ‘zegen”. In de nauwe straatjes naar boven is gemotoriseerd verkeer onmogelijk en de ezel en handkar hebben het hier dus voor het zeggen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Fes wordt je hier als westerling niet ‘lastig gevallen’ en kun je ongestoord en in alle rust dwalen, en vooral klimmen!, door dit labyrinth van straatjes, waar in honderden jaren nauwelijks iets veranderd is. Boven aangekomen wordt je beloond met een [url="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/marokko/noordwest_marokko/reisreporter/fotos/258847.html" target="_blank"]fenomenaal uitzicht over de stad [/url]en omgeving (ook de Romeinse ruinestad Volubilis is te zien). In het midden, in het ‘dal’ tussen de twee ‘kamelenbulten’ ligt het graf van de sultan Moulay Idriss, de stichter van de stad Fes, met zijn opvallende groene dakpannen en de minaret met groene tegels, waarop koranverzen staan. Het is een lust om door de nauwe straatjes te dwalen, maar ook beneden aan de voet van de berg is het helemaal Marokko-oude-stijl: er is een levendige markt waar je je ogen uitkijkt. Mouylay Idriss ligt 27 km ten noorden van Meknes en is over een goede weg (N13) te bereiken. Als je na de stad de eerstvolgende binnendoorweg van Volubilis naar Nzala des Beni Ammar neemt, heb je een prachtig vergezicht op de stad en omringende bergen. Deze niet meer verboden, maar wel ietwat verstopte, stad is de kleine moeite van een omweg méér dan waard.
El Chalten: rustiek..
In Argentijns Patagonie, op drie busuren verwijderd van El Calafate en de toeristische maar zeer indrukwekkende Perito Moreno gletsjer, ligt het lieflijke en nog tamelijk ongemoeide dorpje El Chalten. Hoewel je je kunt afvragen hoelang het duurt voordat het massatoerisme de weg ernaartoe weet te vinden... Het dorp breidt zich uit, de magische bergen blijven lonken en begin 2009 was de eerste pinautomaat een feit. De setting temidden van de besneeuwde bergen, in een groene vallei met meanderende beekjes tussen de kleurige bloemenvelden is dan ook adembenemend. Je kunt in de omgeving bovendien fantastische wandel-, fiets- en paardentochten maken. Ook gletsjer-trekking en bergbeklimmen behoren tot de avontuurlijke mogelijkheden. Als je van ongebaande paden houdt, wacht dan dus niet te lang! Bij aankomst kun je de majestueuze Cerro Fitz Roy en Cerro Torre al in de verte zien liggen. Als je mazzel hebt (zoals ik), stralen de puntige toppen van de bergen je op heldere, wolkeloze dagen tegemoet. En je kunt er nog veel dichterbij komen dan dat. Beide bergwandelingen zijn zeer de moeite waard en goed te doen; ze duren zo'n 5 tot 7 uur in totaal, afhankelijk van je conditie. De paden voeren omhoog langs pastel getinte bergen bedekt met spierwit poeder. Je doorkruist valleien waar drassig mos, fleurige bloemen en planten, grote rotsblokken, snelstromende rivieren, watervalletjes en kabbelende beekjes de boventoon voeren en wandelt door bossen met grillig gevormde bomen. En dan ligt daar plotseling het spectaculaire einddoel. In het geval van [url="http://www.columbusmagazine.nl/zuid-amerika/argentinie/patagonie/reisreporter/fotos/276244.html" target="_blank"]Fitz Roy[/url]: een schitterend azuurblauw meer, op de voet gevolgd door groene heuvels en een besneeuwde bergvlakte uitmondend in een lichtblauwe gletsjer. Daar pal achter torent het bergmassief bijna kaarsrecht boven dit tafereeltje uit. Door de steilheid is Mount Fitz Roy wereldwijd een ware uitdaging voor de geoefende alpinist. Dit geldt ook voor het einddoel van wandeling twee: Cerro Torre. De tocht eindigt bij drie smalle, zeer puntige torens, omringd door de lager gelegen besneeuwde bergen. De sneeuw gaat vloeiend over in een zachtblauwe gletsjer, die eindigt in het mintgroene gletsjermeer dat voor je voeten ligt. Extra tip: neem een leeg flesje water mee en vul dit onderweg, want je kunt het stromende water in de bergen gewoon drinken. Het smaakt zalig!
Kali gandaki rivier
De Kali gandaki is één van de bekendste rivieren van Nepal. Zij ontspringt in het koninkrijk Lo één van de meest verborgen koninkrijken van het oostelijk kontinent. Dit dorre en onherbergzame stukje land is een Nepalese enclave in het immense Tibet. De rivier, gevormd door een netwerk van kleine zijriviertjes, stroomt rustig door het woestijnachtige landschap. In Kalopani stort de rivier zich als het ware van het dak van de wereld in de diepste canyon ter wereld. De canyon wordt gevormd door de twee bergreuzen Dhaulagiri (8.167m) in het westen en de Annapurna (8.091m) in het oosten. Deze ravijn is één van de oudste handelsroutes met Tibet en nu één van de populairste trekkingroutes. De Kali Gandaki werd genoemd naar de godin Kali, wordt beschouwd als een bijzonder heilige rivier en is hierdoor ook een uitgelezen plaats voor crematie.