RGeerdink
Het lam Gods
Dit kerkje staat in Zarautz, het is de Buen Pastor Convent of the Barefoot Carmelites Deze kerk van de orde van de ongeschoeide karmelieten is in 1906 gebouwd. Karmelieten belijden de armoede, het gebed en de afzondering. Als je goed kijkt zie je een lam over de linker schouder van de man liggen. Het lam stelt “Het lam Gods” voor. Het uit zijn hals bloedende lam is een symbool: het stelt Jezus voor die zijn leven offert om de mensheid van zijn zonden te verlossen. Het bloed van het lam (=onschuld) vloeit in een wijnkelk: dit maakt duidelijk waar de wijn die tijdens kerkdiensten gedronken wordt, symbool voor staat. In de eucharistieviering in de Rooms-Katholieke kerk worden kerkgangers daar nog wekelijks aan herinnerd wanneer het Agnus Dei wordt gezongen: "Zie het Lam Gods, dat de zonden der wereld wegneemt". Het Lam Gods is ook een meesterwerk van de Vlaamse Primitieven, een schilderij dat in 1432 werd geschilderd door Jan van Eyck en zijn oudere broer Hubert.
Het Kerkje aan de Zee
"Het Kerkje aan de Zee" is een symbool voor de mensen op Urk. Het is gebouwd in 1600, maar 30 jaar later, door een van de vele overstromingen stond het letterlijk alleen op een eiland, afgescheiden van de rest van Urk. De Urkers konden de kerk alleen per boot bereiken. In 1786 is de kerk herbouwd op de huidige plaats (zie foto). 200 Jaar geleden was dit het enige kerkje op Urk, er was ook maar een geloofsgemeenschap, 100 Jaar geleden waren er 3 geloven en tegenwoordig zijn er meer dan 16. Urk is een voormalig eiland. De naam Urk bestaat al meer dan 1000 jaar. Het was in die tijd een grote kleileem bult die aan de belangrijke scheepvaartroute in de Zuiderzee lag. In 1617 werd een soort vuurtoren gebouwd en de eerste huizen vanaf begin 17e eeuw. De huidige vuurtoren stamt uit 1844. Urkers zijn traditioneel vissers. Ze hebben de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland. Het dorp bestaat uit kleine monumentale huisjes, gesitueerd in een doolhof van steegjes. Op de traditioneel groen-witte hekjes hingen vroeger de netten te drogen en over de smalle klinkerstraatjes wapperde het wasgoed. In Urk wordt een dialect gesproken, het Urkers.
Herfst
De herfst begint in Noorwegen vroeger dan in Nederland. Begin september waren we in het Rondane nationale park. Dit park is het oudste nationale park van Noorwegen (1962). De bergen (fjells) kleuren dan al prachtig. Je moet wel een beetje geluk hebben met het weer in deze tijd want de gemiddelde temperatuur zakt al flink en de neerslag kans neemt toe. Dit is wel de paddenstoelen tijd van Noorwegen. Op bijgaande foto “broer en zus” van een voor mij onbekende soort.
Herfst
Ik ben geen liefhebber van de herfst maar als het weer meezit zie je mij buiten. Laaghangend zonnetje, prachtige bossen, dan is het genieten. Zo kwam ik deze prachtig gekleurde (of verkleurde) struik tegen vol met waterdruppels die in dit jaargetijde natuurlijk lang blijven zitten en zorgen voor een extra mooi beeld.
Uitsluipen
In het voorjaar als de vennen en plasjes wat zijn opgewarmd dan zie je ze overal, de huidjes van libellen die zijn uitgeslopen. Dit huidje is van een grote keizerlibel, een van de grootste libellen van ons land. Larven van libellen leven eerst een aantal jaren onder water. Als de larven volgroeid zijn kruipen ze uit het water. Ze klimmen omhoog in een oeverplant en klemmen zich daar stevig vast. Vlak achter de kop komt een opening in het huidje en stukje bij beetje wringt de jonge libel zich naar buiten toe. Een geweldig gezicht dat ik al enkele keren heb meegemaakt. Het huidje wordt achtergelaten en is in veel gevallen nog een tijdje volledig intact voordat het is opgegeten of verdroogd en weggewaaid.
Herfst
Het Landgoed Lonnekermeer is een landgoed gelegen tussen Hengelo, Enschede en Oldenzaal rondom een tweetal meertjes. Deze meertjes zijn gegraven voor de aanleg van de spoorlijnen in Twente. De eerste spoorlijn in Twente ging richting Duitsland en stamt uit 1865. De spoorlijnen waren vooral bestemd voor aanvoer van steenkool voor de textielindustrie in Twente. Het waren dan ook voornamelijk particuliere initiatieven. Een van de initiatiefnemers, Stork (een bekende naam in Twente maar ook in Nederland) heeft vervolgens een landgoed nabij de gegraven meertjes laten aanleggen, het tegenwoordige Landgoed Lonnekermeer. Je kunt prachtig wandelen rondom het Lonnekermeer, afstand ca 13 km. De route is erg gevarieerd. Behalve bos kom je langs een vogelkijkhut en een pad met gedichten van Willem Wilmink. Deze herfst foto is genomen bij een van de meertjes
Lindesnes Fyr
De vuurtoren van Lindesnes Fyr is in 1655 gebouwd. Het is de oudste vuurtoren van Noorwegen. De toren staat op het zuidelijkste puntje van het vasteland. De vuurtoren is tegenwoordig een museum. Onder de vuurtoren worden exposities gehouden in een grote hal en is er een klein cafe. In de nabijheid ligt nog een bunker en andere overblijfselen van de Duitsers uit de tweede wereldoorlog. Een mooie tussenstop voor als je de Preikestolen in de Lysefjord wilt bezoeken. Vanaf weg 39 bij Vigeland weg 460 nemen, fantastisch om te rijden.
Waterval
In de Vogezen ligt het dorpje Tendon dat bekend is vanwege twee kleine watervalletjes, de “Grande Cascade” en de “Petite cascade”, samen de Cascade de Tendon. De grootste waterval heeft een val van 32 m en de kleine van 22 m. De kleine waterval, waarvan hier een foto, vind ik het mooist. Rond de watervallen is een wandeling uitgezet van 8 km door een bosrijke omgeving
Pico's de Europa II
De Picos de Europa zijn vooral ruig en zijn onderdeel van het kustgebergte in het noordwesten van Spanje. Het gebergte bestaat uit kalksteen met grillig gevormde pieken. Het is een aaneenschakeling van steile kloven, scherpe toppen en zeer diepe, grotten. Vele bergtoppen komen boven de 2400 meter uit. De hoogste bergtop is, met een hoogte van 2648 meter de Torre de Cerredo. De naam Picos de Europa geeft goed weer hoe trots de Spanjaarden zijn op hun natuur. En ze hebben groot gelijk! Het is er fantastisch mooi. De beste periode de Picos te bezoeken is mei, juni of september De foto is genomen in Fuente Dé
Dorst
Voor een optimaal beeld de foto vergroten Dit is een foto gemaakt in de Oostvaardersplassen van een Koniks paard. De Oostvaardersplassen is het afgelopen jaar enorm in populariteit gestegen door de film de Nieuwe Wildernis waarin de Koniks paarden een hoofdrol speelden. De paarden leven in harems met één of meer leidende hengsten en één of meer vrouwelijke dieren. Ze hebben geen verzorging nodig en kunnen het hele jaar buiten blijven. In de zomer grazen ze kleine weitjes kort, terwijl de rest van het gebied met rust gelaten word. De populatie in de Oostvaardersplassen is ca 1100 paarden
Oud en Nieuw
Bilbao is de laatste 20 jaar veranderd van een oude vieze stinkende industriestad tot een moderne toeristenstad. Het Guggenheim museum heeft hier zeker aan bijgedragen. Bilbao heeft een prachtige oude binnenstad en als je van lekker eten houdt is het een regelrechte aanrader. Op deze foto ontmoeten oud en nieuw elkaar. De “oude” kerk La Iglesia de San José de la Montaña de los Padres Agustinos is ruim 100 jaar oud en het moderne gebouw op de achtergrond is de Iberdrola Tower, ook wel Office Tower genoemd en stamt uit 2012. Dit gebouw is 165 m hoog en is te zien vanuit heel Bilbao. De mensen die ik heb gesproken vinden de Tower misstaan op deze plek.
Frankrijk • Dordogne, Limousin en Lot
Frankrijk • Dordogne, Limousin en Lot
Zonsondergang
Zonsondergangen en opkomsten zijn vaak spectaculair. De hemel kleurt fel op doordat het licht van de zon wordt verstrooid door deeltjes in de atmosfeer. In de avond is dit effect wat groter omdat er dan meer stofdeeltjes in de lucht zitten. Deze foto is gemaakt in de Dordogne met de bergen op de achtergrond en een fruitboom op de voorgrond
Betrapt
's-Morgens vroeg haalde ik op de camping water bij een water tappunt. Hier zag ik deze kleine tere paddestoeltjes staan. Verscholen tussen het gras en de bladeren, de een wat meer open dan de ander. Geen idee of ze al volgroeid zijn, laat staan hoe ze heten. Enkele uren later water ze vertrapt en was ik blij dat ik deze pareltjes in alle vroegte heb betrapt.
Veslehorn
De Hydnefossen waterval ligt in het Hemsedal en is goed te zien vanaf weg 52. De waterval stort maar liefst 140 meter omlaag vanaf de Veslehorn (1300 meter boven zeeniveau). Via een tolweg kun je met de auto naar een parkeerplaats halverwege de berg en van daaruit een prachtige wandeling ondernemen naar het valpunt van de Hydnefossen. In de vroege zomer ligt er veelal nog sneeuw. De veslehorn ligt ca 100 m hoger dan het valpunt van de waterval. Via rotsblokken kun je het snelstromende water (meestal) eenvoudig oversteken Het laatste stukje naar de Veslehorn is pittig maar het uitzicht vergoed daarna alles.
Pico's de Europa I
Dit was mijn geweldige uitzicht op de camping in Potes, een plaatsje in de Picos de Europa. De Pico’s behoren tot het Cantabrisch Gebergte, een gebergte van ongeveer 300 km lang in het noordwesten van Spanje. Het gebied is bekend vanwege de goede wandelmogelijkheden ondanks de ruige natuur. De Pico’s zijn niet alleen een behoorlijk hoog gebergte (vele bergtoppen komen boven de 2400 meter uit) er zijn ook verschrikkelijk diepe grotten tot wel 1500 m diepte.
Operahuis
Het Teatro Arriaga is een operahuis in Bilbao. Het is in Neo-Barokke stijl gebouwd in 1890 en ligt op een prachtige locatie aan de ría de Bilbao en bij de ingang van de casco Viejo, de oude binnenstad. De naam Arriga is afkomstig van een Spaanse pianist Juan Crisostomo de Arriga die bekend stond als de Spaanse Mozart. In 1914 heeft een enorme brand het gebouw goeddeels vernield en na het herstel werd het langdurig gesloten tijdens de Burgeroorlog. Nog erger waren de overstroming in augustus 1983 toen de gehele fundering en de eerste verdieping onder water kwamen te staan. Het theater is herbouwd in 1985.
Puppy
Dit is de welbekende puppy van Jeff Koons voor het Guggenheim museum in Bilbao. Een aantal keren per jaar worden de verse bloemen waarmee het grootste deel van de puppy wordt gemaakt ververst. Afgelopen mei was ik in Bilbao en de puppy was een bleek groen "geval" met vale paarse plekken. Deze foto is van september waar de puppy er fris en fruitig uitziet. Het blijft een kunstwerk.
Chapelle Notre Dame
De col de L’liseran ligt op de Route des Grandes Alpes en is ruim 2700 m hoog. De aanleg van deze weg is in 1933 begonnen en was klaar in 1937. De weg was zo’n groot toeristisch succes dat besloten werd een kleine kapel op het hoogste punt te bouwen de Chapelle Notre Dame de Toute Prudence. Het is een klein kapelletje uit 1939 waar in de zomer elke woensdag en zondag een dienst wordt gegeven. De col de L’liseran wordt vaak door de Tour de France aangedaan en wordt door vele toerfietsers elk jaar gereden
Klokkenluider gezocht
In Cabezón de Liébana, een gehucht in de Picos de Europa, staat dit kleine kerkje. Elke keer als de klokken moeten worden geluid, dan klimt een vrijwilliger de trap op en geeft een flinke zwengel aan de touwen. In het dorp wonen echter zo weinig mensen dat hij beter persoonlijk even langs kan gaan.
Sagrado Corazón
Het Christusbeeld in Rio de Janeiro (Cristo Redentor) is bij iedereen wel bekend maar in San Sebastian, of zoals de Basken zeggen Donostia, staat ook een prachtig Christusbeeld, de Sagrado Corazón (Sagrado Corazón betekent heilig hart) Het beeld staat op de berg Monte Urgull die ongeveer 123 meter hoog is. Op de berg staat een kasteel genaamd Castillo de Santa Cruz de la Mota. Op het kasteel staat het Christusbeeld dat vanuit heel Donostia te bewonderen is. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht op de plaats en op de zee en het schildpadvormige eiland Santa Clara. Als je goed kijkt heeft het Christusbeeld een zender op de rug en steekt Christus zijn vinger op. Heeft hij dan toch direct contact met boven?
Wens
Ik heb in Zuid-Amerika al vele prachtige vlinders gezien maar de mooiste vlinder van West-Europa nog nooit: de Koninginnepage. Afgelopen vakantie in Spanje kwam zij op een miezerig distelstruikje voor mijn caravan zitten en bleef daar ca 10 minuten ronddartelen. Een wens ging in vervulling.
HELP !
Is deze boom is aan het eind van een goed leven harteloos een kopje kleiner gemaakt? Of is deze boom na een ellendig leven uit het lijden verlost? Wie zal het zeggen. De boom zelf lijkt nog eenmaal van zich te doen laten spreken door een ware explosie van magma te spuwen. Het wonderlijke verschijnsel van deze rode brei is mij onbekend maar wellicht zijn er reporters die mij hier meer over kunnen vertellen.