Pupske
Desolaat
Réunion is een typisch wandeleiland ten oosten van Madagascar midden in de Indische Oceaan. Behalve de kust is vrijwel geen meter vlak. Deze foto toont het desolate vulkaanlandschap rondom de Piton de la Fournaise (één van de meest actieve vulkanen ter wereld) in het oosten van het eiland.
Woest
De woestijn in Zuid-Libië bestaat zeker niet alleen uit zand. Het is een woest gebied waar zand en eindeloze vergezichten worden afgewisseld met rotsen in alle soort en maten. Het gebied ligt in een gebergte op 600 meter hoogte.
Ubari Lakes
Zonsondergang bij de Ubari Lakes, midden in de woestijn in Libië. Een fascinerende plek om een keer te bezoeken, omdat kilometers eindeloos zand ineens wordt gecontrasteerd met palmbomen en een aantal meertjes.
Obama-fan
Dit jochie was lekker bezig aan het water van de rivier de Bani. We konden daar rustig een uurtje rondkijken terwijl we wachtten op het pontje om te worden overgezet. Barack Obama was erg populair in Mali, maar dit moet toch wel één van z'n jongste fans zijn!
Zwaar beladen
De pont over rivier de Bani die ècht alles en iedereen naar Djenne vervoert. Dat dat ook nog wel eens misgaat bleek uit het busje dat midden in de rivier was gestrandt en één van de twee vaarwegen van het pontje blokkeerde. En denk maar niet dat ie snel wordt opgetakeld: toen we twee dagen later weer teruggingen was het busje nog geen milimeter van z'n plaats gekomen!
Flamme de la Paix
De Toeareg zijn nomaden die al eeuwen lang door de Sahara trekken. Omdat landsgrenzen in de woestijn lastig te bewaken zijn wordt hun trek over de grenzen gedoogd door de regeringen. Toen Mali in 1960 onafhankelijk werd, werd de bewegingsvrijheid van de Toeareg ernstig ingeperkt. Wat volgde was een gewapend conflict dat duurde tot 1996. Nadat een vredesovereenkomst was getekend werden 3.000 geweren omgesmolten in de "Flamme de la Paix" (vlam van de vrijheid), een monument dat net buiten Timboektoe staat en in de richting van de woestijn wijst.
Moeder en kind
Een foto van moeder en kind in één van de vele kleine straatjes in Timboektoe, gemaakt tijdens onze wandeling door deze mythische stad. Waar zouden de twee het over hebben?..
Jong meisje
Deze foto is gemaakt tijdens de eerste stop van onze boottocht over de Niger niet ver van Mopti. Hier komen geen toeristen, iedereen was dan ook reuze nieuwsgierig wat we kwamen doen, en er was geen gebrek aan bereidwillige kinderen om te poseren voor mijn camera. Dit jonge meisje was het meest fotogenieke plaatje dat ik uit dat dorpje mee naar huis heb genomen.
Paradijsje
"Is dit Mali?", vraag je je misschien af bij een foto die zo lijkt te zijn weggelopen uit een toeristisch reismagazine. Jawel, tijdens onze bootreis over de Niger gingen we even voorbij Niafounké aan land voor een wandeling langs het water. Een paradijslijk stukje Mali was wat we ervoor terugkregen..
Maskerfestival
Een foto van het Festival des Danses des Masques in Dogon Country. Deze maskers werden ooit getoond aan een vrouw. Zij heeft een ontmoeting gehad met de geesten van de rimboe en heeft de maskers meegenomen naar het dorp. De vrouwen gebruikten de maskers lange tijd om de mannen bang te maken, maar ze werden door de mannen afgepakt en die hebben nu het beheer over deze maskers. De maskers worden niet op het hoofd vastgebonden, maar met een houten steeltje door de dansers tussen de tanden geklemd. Dit vereist een sterk gebit! De maskerdansen en hun rituele gebruiken worden uitgevoerd om de voorouders te eren, en om hun hulp in te roepen voor een goede oogst.
Het Zandkasteel
De Nederlandse filmmaker Ton van der Lee verkoopt in 1997 zijn filmbedrijf en vlucht naar Afrika. Hij is het jachtige leven waarbij sociale interactie steeds minder vanzelfsprekend wordt meer dan zat. Met "Solitaire", een boek dat in Namibië speelt schrijft hij de ultieme onthaastingsroman.. Op 18-jarige leeftijd heeft hij een ontmoeting met Salvador Dali, die hem een schilderij van zijn ideale huis laat zien. Met dat beeld nog in z'n hoofd trekt Ton verder door Afrika op zoek naar een land met gelijkende huizen. Uiteindelijk vind hij in Djenne wat hij zoekt. Hij besluit net buiten de stad zijn eigen lemen gebouw neer te zetten met de bedoeling zich hier permanent te gaan vestigen. Dit wordt "Het Zandkasteel", waar hij ook een boek over schrijft. Helaas vindt Ton ook hier niet de rust die hij zoekt. Geplaagd door steeds ergere aanvallen van malaria kan hij nog maximaal een paar maanden per jaar in Mali verblijven..
Dogon dorpje
Foto van het Dogon dorpje Endé van bovenaf gezien. De platte daken waren bij uitstek geschikt om de nacht op door te brengen: hoog genoeg om slangen over ander ongedierte op afstand te houden, een stuk koeler en dus aangenamer qua temperatuur dan in de huizen, en door de wind zag je ook vrijwel geen malariamuggen op die hoogte.
Eenzaam boompje
Een eenzaam boompje in de woestijn (hoewel, helemaal eenzaam is het nou ook weer niet), een paar kilometer buiten het terrein van het Festival au Desert. Vanwege het negatieve reisadvies voor het gebied was het alleen toegestaan om binnen een bepaalde zone om het festivalterrein in de woestijn te gaan wandelen. Toen wij aan de wandel waren kwam er een jeep met twee militairen achterop om te vragen waar wij naar toe gingen, maar na een korte uitleg van onze kant mochten we wel verder.
Habib Koité
Gemaakt op het Festival au Desert, een 3-daags muziekfestival midden in de woestijn met voornamelijk West-Afrikaanse artiesten. Deze foto is van Habib Koité (en niet van Amadou zoals ik eerder abusievelijk schreef). Tijdens de soundcheck 's middags kon ik bijna tegen het podium aankruipen om zo van dichtbij deze mooie plaat schieten.
Verlegen
Die jochie was erg verlegen en wendde in eerste instantie zijn hoofd af. Dus deed ik maar of ik geen interesse meer had. En ja hoor, even later zat ie weer gewoon in z'n "wow pose" en kon ik het niet nalaten om hem op de gevoelige plaat vast te leggen. Is ie niet schattig?