Passiefoto
Kinderarbeid in Nepal
Wat een indringend kijkende ogen! Kinderarbeid is door de regering van Nepal in 2002 verboden, en men heeft ook vele internationale verdragen tegen kinderarbeid ondertekend, maar volgens UNICEF in 2011 kent Nepal het hoogste percentage kinderarbeid in Zuid-Azië: één op de drie kinderen werkt. Eerlijk gezegd heb ik dat niet kunnen constateren. Wel zag ik heel veel kinderen naar school gaan.
Detail deur
Deze deur is de toegang van een tempel in de hoofdstad van Mongolië. De (liggende) swastika zie je veel vaker in Azië en wordt bij boeddhisten gezien als symbool van de zon. In het oude China staat de swastika symbool voor de oriëntering naar de vier windstreken.
Volle winkel
Deze man wordt volledig omringd door al zijn verkoopwaren. Tansen is een belangrijke handelsstad. De handelsroute tussen India en Tibet loopt door deze stad via Maligandaki River en Mustang. Het voormalige paleis van de vroegere koning was hier gevestigd.
Verwoest durbar plein
Nepal heeft nog veel te bieden, maar heeft onze steun nu hard nodig. In 1934 en 1988 kende Nepal ook al aardbevingen, maar is te arm om tijdig maatregelen te treffen. Een Durbar-plein is een plein tegenover een oud paleis. Vroeger bestond Nepal uit verschillende koninkrijkjes met ieder een eigen paleis. Rondom die paleizen waren pleinen gebouwd met tempels, fonteinen en godenbeelden. De overgebleven Durbar-pleinen zijn dus de restanten van de oude koninkrijken van Nepal.
Beschadigd gebouw
Dit gebouw in Tansen vertoonde ten tijde van de foto (2011) al vele scheuren..... Zou het er nu nog staan? Het is verschrikkelijk wat al die vriendelijke mensen van Nepal nu moeten doorstaan.
Verwoestende...aardbe
Hoe zou het nu zijn met al deze mensen en gebouwen..... de aardbeving heeft al meer dan 900 doden veroorzaakt en dat wordt helaas nog veel meer. Op dit moment zelfs een negatief reisadvies, maar het land heeft toeristen hard nodig en heeft ook zo veel te bieden.. Verschrikkelijk. Ook het Durbar square, hier op de foto, schijnt getroffen te zijn.
Contrast oude tempel.
De oude Tempel van de Lama Choijin(uit 1904) is onderdeel van een boeddhistisch klooster in de koudste hoofdstad van de wereld. De moderne flat heet "de blauwe toren van de hemel". Ik vind het wel een mooi contrast.
Ik wil er door...
Deze zebra's waren een genot om te zien. Dat zijn ze toch zo ook al, maar het was niet al te warm weer en zij waren nogal bewegelijk. De achterste wilde tussen de anderen door en zodoende gingen ze allemaal rennen. Een schitterend gezicht!
Winkel in Tansen
Oude winkels bekijken in openluchtmusea is leuk, maar in Nepal vind je ze overal. Als je toch in Tansen bent, breng dan ook een bezoek aan de pottenbakkers van Ghorabanda, een plaats langs de weg naar Pokhara, drie km ten noorden van de afslag naar Tansen. Goedkope accommodatie kun je in Tansen niet vinden, vooral in vergelijking met druk bezochte plaatsen. De meeste onderkomens van Tansen liggen rond het lawaaiige busstation, dat een flink stuk uit het centrum ligt. Ook qua restaurants heb je in Tansen weinig keuze. De meesten serveren enkel daal bhat, de typisch Nepalese maaltijd. Zorg ervoor dat je een directe bus naar Tansen neemt, anders word je bij de afslag afgezet en moet je nog 3 km lopen, waarvan het eerste stuk bergopwaarts gaat.
Even administratie...
In de buurt van Lumbini (geboorteplaats Boeddha) ligt Tansen. Deze stad geeft een authentiekere indruk van het land dan het noordelijker gelegen Pokhara. Tansen is een goed uitgangspunt voor wandelingen in het omringende heuvellandschap. Interessante tochten voeren van Tansen naar de nabijgelegen Srinagar Hill en het verder gelegen Ridi Bazaar (13 km) of Rani Ghat (14 km). Bijzonder is de Dhaka, een stof in fraaie geometrische patronen, die in Tansen en omgeving gewoven wordt en in wereldwinkels wordt verkocht.
Rust in kleurrijke...
In Tansen komen niet veel toeristen, maar er is toch veel te zien. Hier valt op dat het huis zo netjes is geschilderd, het typische hoofddeksel van de man (met schoenen), de hurkende vrouw (geen schoenen) en de rustende vrouw. Overigens zie je wel vaker mensen gewoon op straat slapen.
Bloemen als welkom
Het belangrijkste doel waar men in Nepal bloemen voor gebruikt zijn de vele religieuze rituelen. Naast de religieuze toepassing van bloemen worden er, bij wijze van welkom, bloemen in kleine koperen vaasjes neergezet bij de entree van het huis. Bloemen, kleurstof, shawls kaarsjes (zoete) rijst en wierook, vormen de belangrijkste ingrediënten bij veel Hindoe rituelen. Bloemen worden nauwelijks gebruikt als decoratie van de woonkamer, zoals bij ons. Wel heeft men graag kleurrijke bloemen in de tuin en versiert men de ingang van het huis of de winkel tijdens de feestdagen met bloemen. Vaak zijn dat afrikaantjes.
Straatbeeld kinderen
Er zijn verhoudingsgewijs twee keer zo veel kinderen (jonger dan 15 jaar) in Nepal in vergelijking met Nederland (35% resp. 17% van de bevolking. Dat levert veel leuke foto's op. Op deze foto valt op, dat ze allemaal een andere uitdrukking hebben: vrolijk lachend, serieus, ontwijkend, observerend enz.
Bloemen meisjes Nepal
Bijna iedere maand zijn er een of meerdere feesten (behalve december/januari) in Nepal. De meeste festivals in Nepal zijn religieus van aard, ze hebben te maken met het Hindoeïsme of het Boeddhisme. De Nepalezen en Tibetanen delen geschiedenis, waardoor ook de meeste van de rituelen. Bloemen horen hierbij en dat hebben deze meisjes dus in hun haar en delen ze uit.
Kleurrijke markt
De stad heeft een rijke cultuur en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Van oudsher lag de stad op de handelsroute tussen Tibet en India. De gunstige ligging op de karavaanroute maakte de stad erg welvarend en rijk. Die handelsgeest is niet alleen op deze markt goed te zien, maar werkelijk in alle straten die naar het centrum leiden.
Nog BBQ vlees nodig?
Op vele plekken in Bhaktapur wordt vlees buiten geslacht en te koop aangeboden. Hier ziet het er nog netjes uit, maar soms is het erbarmelijk. De voor ons ouderwetse weegschaal zie je hier overal.
Leeuw verdwenen door.
Deze leeuw viel bijna niet op vanwege zijn schutkleur. Door de felle kleur van zijn prooi zagen we dat er iets aan de hand was. Dieren in hun natuurlijke omgeving observeren en als het kan fotograferen, is natuurlijk fantastisch.
Duitsland • Noord Rijnland-Westfalen
Duitsland • Noord Rijnland-Westfalen
Botanische tuin
In Bieleveld vind je een alleraardigste botanische tuin, welke gratis is te bezoeken. Hij ligt tegen een heuvel aan, zodat je tevens mooi uitzicht hebt over de stad. Daarnaast is er in deze omgeving een gratis te bezoeken dierentuin, welke ruim is opgezet. Bovendien is er een goed aangegeven wandelpad over de heuvels, welke de dierentuin doorkruist.
Tijger en draak pagod
Een pagode is een boeddhistische tempel in de vorm van een toren waarbij elke verdieping een eigen dak heeft. Hier zijn twee torens te zien met elk een efteling-achtige ingang.... Als je door de draak en de tijger loopt, zie je allemaal bijzondere schilderingen. In Nederland vind je in Almere-Buiten ook een pagode. Kaohsiung is de tweede grootste stad in Taiwan. Het jaarlijkse Kaohsiung Lantern Festival wordt aan de oevers van de rivier "de Liefde" gehouden. Er vindt dan een prachtige rivier-side laser-, vuurwerk en water- fonteinshow plaats. De oevers worden geflankeerd met folk optredens, muziek of dans shows, stands van traditionele ambachten en lekkere hapjes. De bomen langs de oevers zijn bedekt met glinsterende lantaarns, waarvan het licht reflecteert op het kabbelende water van de rivier.
Draak en tijger pagod
Een detail van de ingang van deze tempel, welke representatief is voor de traditionele cultuur in Kaohsiung. De tempel bestaat uit twee torens met 7 verdiepingen (en een dubbele wenteltrap voor stijgende en dalende bezoekers) en daarbinnen vele schilderijen. o.a. van Confucius. Hoewel deze foto wellicht associaties oproept met Efteling-achtige attracties, is een bezoek aan deze tempel zeker de moeite waard.
Drie maal wassen
Wandelend van Nagargot naar Dhulikel kom je echt de mooiste taferelen tegen. Hier worden de waterbuffels gewassen door de mannen, de vrouw wast de kleren en de kinderen wassen zichzelf. Maar eigenlijk moet ik de volgorde precies andersom vermelden, gezien de stroming van het water..... gelukkig maar!
Volgeling van God...H
Dit is één van de vele volgelingen. (zie vorige foto). De God Handan, die wordt bestookt met vuurwerk, draagt slechts een rode broek, een rode hoofddoek en een amulet op zijn blote borst. Een Banyan boom tak heeft hij bij zich om zijn ogen te beschermen. In Taitung in het zuiden van Taiwan viert de lokale bevolking het Lantaarn Festival door het gooien van vuurwerk naar Master Handan. Een andere legende (lees tekst bij vorige foto) zegt dat deze viering een jaarlijkse gewoonte is geworden toen Taitung werd verlost van besmettelijke ziekten. Sommigen geloofden dat de hitte en de rook van het vuurwerk de verspreiding van de ziekte heeft gestopt. Maakt niet uit hoe het is ontstaan, locals doen dit al sinds het Japanse koloniale tijdperk (1895-1945).
Kleurrijk exotisch...
Ten tijde van het Lantaarn festival vinden er veel meer kleurrijke en exotische festivals plaats. Het Bombing God Handan festival is wel een heel bijzondere culturele traditie. Tijdens een processie wordt Handan (gespeeld door een sjamaan) bestookt door rotjes en vuurwerk. Het verhaal wil dat de rijke God Handan het altijd koud heeft. Daarom willen de volgelingen hem met vuurwerk “verwarmen” om zodoende zijn gunst te winnen. Hoe meer vuurwerk hoe gelukkiger en welvarender het komende jaar zal zijn. Het is werkelijk een vreemd en onvergetelijk spektakel, maar wel prachtig om te zien hoe iedereen zich heeft uitgedost.
Kleurstof voor...ritu
Bloemen, kleurstof, shawls kaarsjes (zoete) rijst en wierook, vormen de belangrijkste ingrediënten bij veel Hindoe rituelen. En hoewel deze man nu geen klandizie heeft, in Nepal is er iedere maand wel wat te vieren. Deze kleurstoffen zie je dan ook vaker verkocht worden. Wat de betekenis is van de tekening op de muur weet ik niet. Iemand anders wel?