Noiram
Cuernos del Paine
Ik denk dat iedere RR die hier is geweest het wel met me eens is; Torres del Paine behoort tot een van de mooiste nationale parken van onze aardbol. Het park wordt gedomineerd door een bergmassief bestaande uit een zes-tal prominente bergen/pieken; de Torres del Paine (3 pieken) en de Cuernos del Paine (ook 3 pieken). Op de foto zie je de Cuernos del Paine; Cuerno Principal, Cuerno Este en Cuerno Norte. Met op de voorgrond de restanten van de grote bosbrand uit 2011.
Sneeuwkoningin
Hardenberg. Alsof de sneeuwkoningin even is langs geweest zo was het vorig jaar, Alsof de duivel met zijn zwarte stok vol met storm en regen over ons heen kwam zo is het vandaag. Alsof het witte ijzige rustige kleed van toen je toch kon bekoren, Alsof die smerige natte winterse buien het zo mooi kan maken. Alsof het kan mooi zijn, Mooi en voor ieder zijn ding. Geef mij maar dat winterse kleed van de sneeuwkoningin.
Argan
Ik bezocht deze cooperatie die dicht bij Essaouira gelegen was. Hier werken vrouwen die normaal gesproken in Marokko niet aan het werk komen samen in een cooperatief verband. De opbrengsten van het uitpersen van de arganolie komen ten goede aan de dames zelf. Het is zwaar werk maar ze hebben zo wel een inkomen.
Rennen!
We zijn onderweg naar Mai Chau en stoppen voor een kleine break bij een red Hmong dorp. Hier was een voetbalwedstrijd gaande en dus erg veel volk op de been. Heel gezellig, iedereen had veel plezier. Er zaten vrouwen kleding te borduren, mannen te kaarten, kinderen speelden, en natuurlijk werd er ook naar het voetbal gekeken. Deze 2 meiden rende voor me uit, een plaatje dacht ik. De twee vriendinnen, hand in hand, in hun traditionele kleding, met een normale broek eronder ;-) De break duurde iets langer dan gepland. Zoveel te zien in zo'n normaal dorpje ergens onder weg. Geen toeristische trekpleister, maar een 'normaal' dorp. Daar hou ik van! Exif: Nikon D7000 / Sigma 24-70 bij 70mm / ISO 200 / f5 / 1/100s
Jong uiltje
Amsterdam heeft naast de drukte van de binnenstad ook prachtige rustige gebieden. Het jonge uiltje op de foto zag ik bij de Gaasperplas ongeveer 15 minuten per metro van het centraal station. Er zat een volwassen uil met maar liefst 4 van deze jongen. Nog geen 300 meter verder op was er nog zo'n nest. Ik weet niet precies welke uil het is. Dacht eerst aan een bosuil, maar misschien is het een Ransuil? Het is door grote drukte een tijd geleden dat ik op Columbus was. Bij deze een hartelijke groet!
Voedertijd
Nu het voorjaar weer begonnen is zijn dit soort leuke taferelen weer te aanschouwen in de weilanden! Een visdief dat een van zijn jongen voedert, het ging af en aan met de visjes!
Ik ben zo stoer
Een koningspinguïnskuiken op south Georgia. Met hun donzige vacht en vetgemest door de ouders zien ze er een pak groter uit dan de volwassen exemplaren. Met dit lage standpunt lijkt het helemaal een reus.
Op naar de top
De Campanile van Florence is gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw als klokkentoren voor de Basilica di Santa Maria del Fiore. De toren is 85 meter hoog en is te beklimmen via een 414 treden tellende trap. Onderweg naar boven kom je meerdere plateau’s tegen waar je even kunt bijkomen tijdens de beklimming. De klim is zeker de moeite waard. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de stad en de koepel van Brunelleschi. Deze foto is (liggend) genomen door een rooster in het 3de plateau.
Transamerica Pyramid
De Transamerica Pyramid (1972) is de hoogste en meest herkenbare wolkenkrabber van San Francisco en samen met de Golden Gate bridge hét symbool van SF. In de foto heb ik het contrast tussen het oude- en nieuwe gedeelte van SF proberen weer te geven.
Gouden berk
Het is niet altijd goud dat er blinkt. Tijdens de wintersport in maart heb je soms dat door de warme fóhnwind de witte zuidhellingen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Het enige wat dan overblijft is een dor landschap, maar met het gouden ochtendlicht heeft ook dat landschap iets magisch, zeker met een eenzame berk op de top van een heuvel die met zijn kale takken naar de hemel reikt. Het verdwijnen van de sneeuw op de hellingen is tegenwoordig geen groot probleem meer. Door de moderne techniek kunnen dag en nacht sneeuwkanonnen ingezet worden waarmee kunstmatige sneeuw gemaakt kan worden. Op deze manier kunnen de wintersporters alsnog lekker skiën en snowboarden. Wel blijft het een raar gezicht om de witte strepen van de skipistes op de verder bruingroene helling te zien.
Mist in Duoyishu
Duoyishu is een klein dorpje dat idyllisch midden in de rijstterrassen ligt. Door de ligging van de terrassen in een vallei zijn ze grote delen van het jaar gehuld in mist. Het lijkt alsof ik de foto heb omgezet in sepia, maar dat is niet zo. De kleuren zijn het gevolg van de zonsopkomst in combinatie met de binnentrekkende mist. Had ik de foto twee minuten later gemaakt, dan waren er geen huizen meer te zien. Binnen een kwartier was het heldere zicht in de vallei getransformeerd in een dikke grijze deken
Sterrenhemel
Al vaak had ik de wens om een sterrenfoto met lange sluitertijd te maken zodat je de draaiing van de aarde zou zien, maar telkens was het of te druk, bewolkt of had ik net niet de goede apparatuur bij... In het verlaten Westen van Mongolië was er dan ineens de perfecte nacht, super helder (wel ijzig koud) en lekker rustig. Rond half 11 was het donker genoeg en gewapend met statief, afstandbediening en een dikke laag kleding plaatste ik de camera net naast ons tentje. Ik stel de camera in op een diafragma van ongeveer 8 en zet de sluitertijd voorkeur op BULB (zolang de ontspanner ingedrukt is blijft de sluiter open). Belangrijk is ook dat de UV filter van de lens is om valse lichtvlekken zoveel mogelijk te voorkomen, de beeldstabilisatie is uitgeschakeld en natuurlijk de batterij moet helemaal vol zijn. Een afstandbediening is ook noodzakelijk want hiermee zet je de ontspanner vast zodat je hem zelf niet de hele tijd in hoeft te drukken. Ik kruip terug in mijn tentje, zet de wekker om later in de nacht de camera binnen te halen en hoop op het beste... Na 30 minuten wordt ik wakker.... ik hoor een auto stoppen niet ver van ons vandaan, hoe is het mogelijk! Ik snel de tent uit, druk de foto af en haal hem naar binnen. Er klinken stemmen dichtbij onze tent, dus ben blij dat ik mijn camera binnen heb gehaald, maar ook bang dat de foto niet is gelukt zoals ik wilde. Maar thuis op de computer ben ik toch blij met het resultaat, al ga ik het zeker nog eens proberen, maar dan hoop ik de sluiter nog heel wat langer open te laten staan
Kyauk Kalap
Kyauk Kalap is 'beroemd' vanwege de uit het water oprijzende rots -in de vorm van een wijnglas- met daar bovenop een pagode. Maar het bijbehorende klooster is m.i. net zo bijzonder. Vooral 's-ochtends vroeg, wanneer er mist over het water hangt en de -van achter de bergen- opkomende zon voor een diffuus licht zorgt.
Verenigde Staten • New York City
Verenigde Staten • New York City
Over de Brooklyn...Br
De Brooklyn Bridge; één van de meest iconische bouwwerken die je moét bezoeken als je in New York bent. De brug is met een totale lengte van 1825 meter en een breedte van 27 meter behoorlijk indrukwekkend te noemen. De bouw ervan heeft 27 arbeiders het leven gekost. Hoewel betreurenswaardig, is een wandeling van Manhattan naar Brooklyn over de brug een must. Hoe verder je de Brooklyn Bridge oploopt vanuit Manhattan, hoe mooier het zicht op de skyline van dit meest beroemde district van de stad wordt. Ik raad je aan er de tijd voor te nemen, en helemaal tot in Brooklyn te lopen. Het gedeelte van de brug aan de Brooklyn-zijde, is (in tegenstelling tot de Manhattan-zijde) best rustig en hier worden je niet de hele tijd souvenirs opgedrongen. Dus loop niet zoals de meesten even de brug op om een skyline-foto te maken, maar maak er een stadswandeling van!
Stilleven
Deze foto is gemaakt bij de haven van Mannar. Een plaatje wat ik op een of andere manier niet vaak maak. In de haven van Mannar is het een drukte van belang. Vissers varen in en uit, halen hun vissersnetten binnen en staan tot hun knieën in het water om stokken te plaatsen waar ze vervolgens hun visnetten aan kunnen ophangen. Ik vind het fijn om tijdens een reis een moment van rust op te zoeken. Dat heb ik hier bewust of onbewust gedaan. Je kunt dan letterlijk even afstand nemen. Dat zal het vast geweest zijn. Ook dat heeft zijn charmes.
Land van betovering
New Mexico, de 47e staat van de VS, bestaat voor een groot deel uit prairie. Zo ook in de omgeving van White Rock, waar deze foto is genomen. Dat de prairie vroeger hét leefgebied van de Indianen was, is algemeen bekend. En ook nu zijn grote delen hiervan autonomie gebied voor de Navajo en Apache; NM telt maar liefst 5 reservaten voor de Native Americans. Met de neergaande zon heeft het landschap iets betoverends. Het is dan ook niet geheel toevallig dat de bijnaam van de staat "Land of Enchantment" is. Hetgeen Land van Betovering betekent.
Maligne Lake
Maligne Lake is het grootste natuurlijke meer in de Canadese Rockies. Het heeft een lengte van 22 km. Een boottocht brengt je naar het alom bekende Spirit Island waarvan je rechts op de foto nog een stukje ziet.
Naar bed naar bed!
Na geboorte is een Spotted Hyena bruin en heeft geen vlekken. Wij zagen ´s morgens vroeg deze moeder Hyena haar jong van zo´n 4 weken oud naar een afwateringsbuis onder de weg brengen. Daar brengt hij de dag door. 1 volwassen Hyena blijft in de buurt om de boel in de gaten te houden terwijl de rest van de groep er vandoor gaat. Tegen de avond komt de moeder terug om haar jong te voeden.