Mweya
The Lion King
The Lion King. We kwamen precies op tijd met de Jeep op de set aangereden. De opnames voor de beroemdste scene uit Disney's the Lion King waren net begonnen. Simba, zojuist teruggekeerd in zijn rijk, had de slechte koning Scar verslagen en beklom statig de rotspartij. Op de top aangekomen keek hij uit over het uitgestrekte rijk dat nu aan hem toeboorde.
Wie kijk naar wie?
Tijdens onze rondreis door Sri-Lanka krijgen we in een hotel bezoek van een nieuwsgierige gast. Dit aapje klauterde zo via een boom op ons balkonnetje. En zo stonden we een tijdje oog in oog, tot beider vermaak trouwens. De vraag is uiteraard "wie kijkt naar wie"!
Sprookjeskasteel
De vele sneeuw deze winter zorgt ervoor dat ook in Nederland prachtige winterse plaatjes geschoten kunnen worden. Tijdens een boswandeling zag ik dit prachtig doorkijkje op kasteel Vliek te Vliek (buurt Ulestraten). In vroeger tijden was dit het buitenverblijf van de burgemeester van Maastricht. Hij zorgde er wel voor dat hij de stad ontvluchtte en in het mooie Limburgse platteland vertoefde in zijn sprookjeskasteel. Deze foto is niet bijgewerkt qua kleur, de blauwe tint was aanwezig t.g.v. de "dreigende" sneeuwwolken.
Schoenbekooievaar
Pas ontdekt halverwege de 19e eeuw is de schoenbekooievaar mede door zijn uiterlijk een mystieke prehistorisch aandoende vogel. De vogel beschikt over een enorme snavel met haak en een prachtig grijszilver verenkleed. Op zoek naar voedsel staat hij urenlang doodstil. Komt er een vis langs dan komt hij plotklaps in actie en spiest de vis razendsnel aan zijn haak. Zijn habitat strekt zich uit van de moerasgebieden in Uganda, Ethiopië tot aan Zambia. Een prachtvogel.
Vissersbootje
Luzzu (zo worden deze kleurrijke vissersbootjes genoemd) in het autenthentieke vissersdorpje Marsaxlokk. In de haven heerste een gezellige bedrijvigheid. Zo varen visserbootjes af en aan, is er dagelijks markt en zijn de vissers aan wal bezig met het repareren van de netten. Heerlijk, hier krijg je echt een vacantiegevoel.
Big swing
Als je in de buurt bent biij Graskop in Mpumalanga en je houdt van avontuur en natuur (en dat doe je uiteraard, wat moet je anders hier) ga dan eens the big swing doen. Je kunt kiezen uit 2 alternatieven. 1)Je gaat in supermanhouding of hangend aan een kabelbaan over een ravijn 131meter en terug. Uiteraard ben je vastgelijnd. Je scheert dan met een rustig vaartje over een prachtig bosrijk gebied met een schitterend uitzicht en een schitterende doorkijk tussen de bergen, op de terugweg zie je de waterval pas die van de helling stroomt waarvan je vertrok. Het moment van springen van de startvlonder is even eng, maar de rest is prachtig. Je kunt gerust je fototoestel of filmcamera meenemen op swing 1. Dan 2) Je gaat voor het echte avontuur en maakt een 68 meter vrije val het ravijn in, en bungelt vervolgens nog enkele malen op en neer. Na deze bungeejump met uitzicht loop je vervolgens relaxed door het bos omhoog terug. Na al dit moois krijg je een lekker koud pilsje of fris aangeboden en kun je samen met de anderen nagenieten van deze prachtige ervaring. Op onze reis waren 5 personen die durfden, na deze sprong werden we the big five genoemd..... Even serieus, het is een mooie ervaring, een aanrader.
Filfla
S.v.p. scherm volledig openen. Het eilandje Filfla. Zevenhonderd meter lang en tweehondermeter breed onbegaanbaar en dorre rots op 5km ten zuidwesten van malta. Op dit eiland leeft een groene muurhagedis met rode vlekken (Lacerta nuralis filfolensis) die nergens anders voorkomt. Het is een wonder dat dit beestje nog steeds hier voorkomt, sowieso op zo'n klein eilandje. Dan waren er de aardbevingen die het eilandje troffen. En verder was het eilandje ook nog eens lange tijd het doelwit van schietoefeningen van bommenwerpers en scheepskannonen door de Royal Navy en RAF. Sinds 1988 is het een beschermd natuurgebied en hopelijk kunnen de hagedissen nu eindelijk in alle rust het eiland blijven bewonen..
Luzzu
S.v.p. volledig openen. Foto is een detailbeeld van een Luzzu. Luzzu's zijn de pachtig felgekleurde traditionele visserbootjes, in de kleuren geel/blauw/rood met witte en groene strepen, die je overal op Malta maar vooral in de gezellige schilderachtige haven van het visserdsdorpje Marsaxlokk tegenkomt. Opvallend zijn de ogen die op de boot zijn aangebracht, die de boot bewaken en beschermen.
Fungus Rock
Klik s.v.p. op de foto voor de volledige afbeelding Deze ruim 50 meter hoger rots heet in het Maltees de Rots van de generaal. Dit omdat een commandant van de ridders van de johanniterorde er een zwam ontdekttd die alleen op deze rots groeit. De zwam zou genezende krachten hebben en daarom werd de rots lange tijd door de ridders bechermt en in 1744 werd de toegang tot de rots zelfs verboden. To ca. 1950 was er een bewaker van de rots in dienst van de regering. Daarbuiten is deze zwammenrots gewoon mooi om te zien.
Azure window
Het Azure Window, ligt op het west puntje van het eiland Gozo in de fraaie Dwejra Bay. Het is een natuurlijke brug in de zee met eronder kristalhelder water dat in de zon prachtig azuurblauw kleurt. Je kunt er heerlijk in zwemmen. klik s.v.p. op de foto voor de volledige afbeelding.
Egypte • Egypte Woestijn en oases
Egypte • Egypte Woestijn en oases
?!witte woestijn?!
svp helemaal openen. Mooier dan alle piramides en tempels van Egypte is toch wel de witte woestijn. Overdag een prachtig wit landschap met heuveltjes en de meest prachtige bizar uitgesleten rotsformaties (paddestoelen). 's Avonds knus bbq-en en op een heuveltop gaan zitten en van de zonsondergang genieten. De witte stenen en witte zandgrond worden langzaam donkerder en de blauwe lucht verandert in de prachtigste roodtinten. Zie foto. 's Nachts in je slaapzak onder de blote sterrenhemel. Zoveel sterren, een onvergetelijk gezicht. Al met al 24 uur per dag een sprookjeslandschap.
Muggenplaag
Corfu is een prachtig groen eiland. Een nadeel is wel de in wel zeer grote getalen aanwezige en helaas ook stekende muggen. Wij hadden van die stekkers bij ons voor in het stopcontact: vergeet het maar, deze helpen hier niet. Neem dus echt insmeerspul, bijvoorbeeld deet meet, en smeer je hier 's avonds en 's nachts consequent mee in. Anders veranderen je benen en armen in een muggenbult-landschap.
Eb in De Panne
Het zand, de geulen, de zee en delucht vormen een kleurrijk lijnenspel.
Hmongjongetje
Dit prachtig jongetje is van de Hmongstam. Deze bergstam komt oorspronkelijk uit Laos, maar is gevlucht naar het noorden van Thailand.
Mozaiek
Op Lombok liggen prachtige rijstvelden. Hier een mooi voorbeeld van een terrasrijstveld. Het heeft wel iets weg van een mozaiek. Het irrigatiesysteem is trouwens door de Nederlanders indertijd bedacht.
Schatje
Terwijl mama druk bezig is met het opvoeren van een dans voor de toeristen wordt babylief in een box, of beter gezegd in een krat gezet. Een schatje in een kratje dus. Foto is genomen voor de ingang van de Luck Potholes.
Dichtbij!
Komodovaraan van dichtbij liggend gefotografeerd. Een komodovaraan hoeft 's morgens niet op te warmen als een reptiel!, hoogstwaarschijnlijk heeft hij een soort ingebouwde accu, hier loopt nog onderzoek naar. Een komodovaraan rent maar liefst 20km/uur !, dit is 4km in 12 minuten (de coopertest). Let ook op het dodelijke speeksel hangend aan zijn lip.
Komodokop
De komodovaraan. Een van de meest mysterieuze beesten die er bestaan. Wel drie meter lang. Eet herten, buffels, en soms ials ze ongelukkig op zijn weg komen, mensen. Hij bijt een prooi en laat die vervolgens gewoon weglopen, de prooi sterft vevolgens aan zijn bacterierijk speeksel, hij ruikt de kadavers tot 10km en spoort ze dan op.
Sawa
Lombok beschikt over prachtige frisse groene sawa's, hier een voorbeeld. Door de foto vanuit lage positie te nemen krijg je een apart effect.
Medicijnman
Deze medicijnman van een bergdorpje in het Rwenzorigebergte is naast dorpsdokter ook muzikant. Hij speelt een aardig stukje blokfluit. Verder is hij ook nog eens waarzegger. Door stokjes in een laagje water van een krukje te laten vallen ,en te kijken waar ze (tov elkaar) neerkomen en vervolgens heendrijven, voorspelt hij de toekomst.