MiekeLejeunevdVen
Vissersdorp Tanji
Op het strand van Tanji is het een drukte van heb ik jou daar als de boten met vis aankomen. Veel mensen op het strand staan klaar om te helpen de boot te lossen en anderen staan klaar om de vangst te kopen. Een kleurrijk spektakel.
Lantaarnpaal
In het dorp Bang Pla Ma wordt veel vis verkocht vers en gedroogd in de hoofdstraat staan een 20 viskramen , niet vreemd dus dat bovenop de lantaarn palen een grote vis is geplaatst.
Kale jonker !
Wat is de natuur toch mooi als je goed rondkijkt. Dit is de kale jonker, een twee- of meerjarige vederdistel. De 60-120 cm hoge plant is zeer algemeen op open, vochtige grond. Langs de stengel staan de stekelige, tot aan de top gevleugelde bladeren. De roodpaarse bloemhoofdjes zijn kort gesteeld en staan in kluwens. De bloeiperiode valt in de periode juni t/m september.
Flåm trein
Een reisje met de trein van Flåm naar Myrdal is een van de populaire dingen voor toeristen om te doen in Noorwegen. Deze spoorlijn werd tussen 1923 en 1940 aangelegd als een zij-arm van de Oslo - Bergen spoorlijn. De laatste loopt over de hoogvlakte en mensen rondom de fjord wilde er ook gebruik van kunnen maken. Het is geen tandradbaan, maar als 'normale' spoorlijn wel de stijlste ter wereld. Je doet er ongeveer een uur over om een kleine 900 m te stijgen. De lijn is 20 km lang, heft 20 tunnels en kostte destijds 20 miljoen Noorse kronen. Deze foto is vanuit de trein (met iPad) genomen en toont het dorpje Flåm.
Smaragdgroen
Tijdens onze rondreis door Cuba wil je alles zien....druk, druk, druk. Totdat we het schiereiland Cayo Jutías ontdekte en daar ons rustmoment konden vinden. Het oogt bijna verlaten met het mangrovebos dat grenst aan de smaragdgroene zee. Een schiereiland waar je weg droomt. Je kunt er een schitterende wandeling maken waarbij je constant langs het mangrovebos wandelt. Hier kom je ook nog schelpen tegen zo groot als twee handen. Uiteraard laat je die liggen
Pink in blue.
We zijn in Eyup bij de Eyup Sultan moskee en het is tijd om te bidden. Binnen in de moskee is geen plaats meer, dus worden rondom de moskee buiten op het plein , maar ook op het binnenplein de matjes uitgespreid. Als de mannen vanuit stand gaan knielen blijkt ineens een klein meisje tussen de knielende mannen te blijven staan. Ze staat een beetje beduusd om zich heen te kijken naar al die knielende mannen.
Fly by ara
In het westen van Suriname een stukje ongerept regen woud hopen we nog wat dieren tegen te komen en we worden niet teleurgesteld. Papegaaien in het wild, dat is toch wel prachtig hoor om ze in hun natuurlijk gedrag bezig te zien. Met veel kabaal komt deze groenvleugel ara overgevlogen. Ze geven kleur maar zeker ook geluid in de jungle.
Brahmaanse wouw.
Er vlogen er maar genoeg aan het strand. Maar om er een op de foto te krijgen was een hele klus. Instellen, inzoomen, uitzoomen. En weer opnieuw hetzelfde. Na het deleten blijven er dan uiteindelijk toch een paar over die de moeite waard zijn. De Brahmaanse wouw is een roofvogel uit de familie havikachtigen. Deze soort is verwant aan de fluitwouw. De Brahmaanse wouw dankt zijn naam aan zijn rol in de Hindoe-mythologie, waarin deze roofvogel wordt gezien als de boodschapper van de god Brahma. De Brahmaanse wouw heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie wordt geschat op 100.000 individuen. Er is aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Echter, het tempo ligt onder de dertig procent in tien jaar, dat is minder dan 3,5 procent per jaar. Daarom staat de Brahmaanse wouw als niet bedreigd op de rode lijst van de IUCN. Komt beter uit in de vergroting.
Kroonkraanvogels in..
We gingen naar de Ngorongoro-krater, aan de ene kant naar beneden een rondje gereden door de krater en aan de andere kant er weer uit. Wij werden voorbijgevlogen door een grote groep kraanvogels. Had ze eigenlijk nog nooit eerder zien vliegen! Was een mooi gezicht
Verenigde Arabische Emiraten • Zuid V. Arabische Emiraten
Verenigde Arabische Emiraten • Zuid V. Arabische Emiraten
Zandkrul.
Op de terugweg van Liwa naar Abu Dhabi rijd je langs de rand van het zgn. Lege Kwartier, een woestijn met een oppervlakte van maar liefst 650.000 vierkante kilometer !! De wind heeft hier in de duinen de mooiste structuren geschapen . Het was erg moeilijk om eindelijk de terugtocht naar Abu Dhabi te beginnen. Dit landschap blijft mij boeien.
Grond uil
De eerste keer dat ik een gronduil zag, was ik héél voorzichtig met een foto nemen om het diertje maar niet weg te laten vliegen. Later bleek dat sommigen helemaal niet schuw waren en waren ze tot op ongeveer 5 meter te benaderen.
Supervisser
De Farne eilanden is een eilandengroep een paar kilometer uit de kust van noordoost Engeland. De eilanden zijn niet bewoond en er zitten ontzettend veel (water)vogels. Ook zitten er in dit gebied grijze zeehonden. Twee van de eilanden zijn te bezoeken met een bootje vanuit het kustplaatsje Seahouses. Op beide eilanden zitten papegaaiduikers. Papegaaiduikers graven holen in de zachte toplaag van de eilanden. In deze holen brengen ze hun jongen groot. Eind juni/ begin juli vlogen de ouders af en aan met vis om hun jongen te voeden. Meestal duiken ze dan zo snel mogelijk het hol in om niet bestolen te worden door meeuwen en andere jagers. Af en toe zie je echter ook een papegaaiduiker met zijn bek vol vis zitten. Je vraagt je dan af hoe ze al die visjes tegelijkertijd in hun snavel kunnen hebben.
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Drekhaan
Dat is de bijnaam van de hop. Eigenlijk is de hop een weidevogel, maar toen we vanmorgen in Dubai liepen in de buurt van de Burj Khalifa zagen we deze hop op een gazon tussen de wolkenkrabbers zijn maaltje bij elkaar scharrelen. Hij liet zich uitgebreid fotograferen. De hop is gemakkelijk te herkennen aan het roodbruine verenpak met een lange zwart gepunte opzetbare kuif, die kan worden opgezet als de vogel opgewonden is. De staart en de vleugels zijn zwart en getekend met brede witte strepen. De snavel is lang en dun. Een opvallende eigenschap is de uitgesproken stank die het dier verspreidt omdat enerzijds het nest nooit wordt schoongemaakt (voedselafval en mest blijven achter) en anderzijds omdat het vrouwtje een klier heeft aan de basis van haar staart, die tijdens de broedtijd een zware stank verspreidt. Een bijnaam voor de hop is dan ook drekhaan. De hop is een insectenetende weidevogel. De roep van de hop klinkt als hoep, hoep, en hoewel het geluid niet luid is, is het toch op grote afstand hoorbaar. (dank aan Wikipedia)
Schuilplaats
Na de lunch gaan we op zoek naar de woestijnolifanten. Woestijnolifanten zien er echt heel anders uit dan de olifanten die te zien zijn in Etosha. Ze zijn slanker, hebben een veel rimpeligere huid en ook hun poten zijn langer. Leuk om dit verschil te zien. Zij hebben zich echt aangepast aan de omgeving waar ze in leven. Na een hobbelige rit komen we aan in een droge rivierbedding. Hier loopt een moeder met haar jong. Kwaliteit van de foto is niet opperbest, want het is een gescande dia.
Op weg naar huis..
Als het avond word in de avenue des baobabs word het licht magisch..de prachtige silhouetten van de grote baobabs steken mooi af bij de ondergaande zon...er liep een man met een stok in zijn hand voorbij ...op weg naar huis..
Het noorden
Het noorden van Vietnam vonden wij erg mooi. Huur een motorscooter en zie maar waar de slingerwegen je brengen. Overal vergezichten en rijstterrassen. En natuurlijk kom je onderweg ook verschillende bergstammen tegen met elk zo hun eigen identiteit. Een leuk gebied om een poosje rond te trekken.
Moeder met kind.
De trein van Sahambavy naar Manakara maakt onderweg talloze stops. Nog voordat de trein stilstaat staan er al tientallen mensen te wachten. Sommigen proberen iets te verkopen. Anderen hopen dat ze iets toegestopt krijgen, zoals deze erg jonge moeder.