LPtje
Leeuwenkoning
Singaraja (Indonesisch voor "Leeuwenkoning"), oude spelling Singaradja, is een stad alsmede de zetel van het regentschap en het vroegere koninkrijk Buleleng op het Indonesische eiland Bali. De stad bevindt zich op de noordkust, net ten oosten van de badplaats Pantai Lovina.(bron: Wikipedia) Dit huis staat tegenover het paleis van de leeuwenkoning. In het huis woont nu de prinses van Sigaradja ze woont niet meer in het paleis. Dat is in een staat van verval. Er is wel geprobeerd het paleis te renoveren echter de dokter die het paleis heeft gekocht is overleden en hierdoor is het geld op.
Bruine Skink
De bruine skink is een veel voorkomende hagedissen soort in Azië. Deze heeft wel heel er mooie kleuren en tekeningen op de huid. Hij keek me een beetje onzeker aan, moet ik nu sprinten of kan ik gewoon weglopen. Hij koos voor het laatste, het was te warm om te sprinten.
Eilandhoppen
Deze foto is genomen vanaf het eilandje voor de kust van Bali. Het heet Palau Menjangan. Met een busje energie hop ik zo weer terug naar het eiland van de Goden, Bali. Om dan door te hoppen naar de vulkanen van het eiland Java. En tussen de eilanden zie je soms hoppende blije dolfijnen. Wij hebben rondom het eiland tweemaal gedoken en in de verte ook nog dolfijnen gezien.
Voorzichtig...eitjesv
Voorzichtig hier worden eitjes vervoerd.Wat er op Bali allemaal wordt vervoerd op scooters is echt geweldig. De Nederlandse politie zou er echt de handen aan vol hebben. De scooters en brommers zijn soms gigantisch overladen. In Nederland zou dit soort vervoer nooit door de wetgever worden geaccepteerd. Veel te gevaarlijk, code rood in het verkeer. Ben blij dat ik de vele gevaren van Bali weer heb overleefd. Gelukkig weer in het veilige verkeer van Nederland met alle regeltjes en wetjes. ;-))))
Offers bij de...wijkt
Bali is het eiland van de Goden. De meest voorkomende religie is het hindoeisme. Op het eiland zijn vele duizenden tempels. Elke dorp heeft een heilige tempel, maar ook bijna elk huis heeft een eigen huistempel. De Balinezen kennen een eeuwenoude offertraditie. Elke dag plaatsen de Balinezen offers bij hun eigen huistempel en op de stoep voor hun winkel, om zo de Goden gunstig te stemmen en kwade geesten op afstand te houden. Deze offers bestaan uit mandjes van bananenbladeren met daarin rijst, deeg, vruchten, bloemen en brandend wierook.
Visser in Mushroom...
Na negen jaar weer even terug op het eilandje Lembongan. De baai waar we aankomen is Mushroom Bay. En tegen de avond komt deze visser nog even een kijkje nemen. Even kijken of er nog wel voldoende vis is voor de volgende dag. Een half uur is hij aan het turen onderwater, geen vis te zien. De dagjes mensen zijn naar huis. De snelle boot doet er nu nog maar een half uur over om je weer in Sanur te brengen. Rust op het eiland Lembongan. Straks nog even naar de duikschool van Urip, Indodivers. Hij is de eigenaar van de duikschool, een jongen die we negen jaar geleden hadden ontmoet. Een sterke man met erg veel doorzettingsvermogen. Een compleet mens zonder armen en voeten maar wel met een duikbrevet en een duikschool. De duikschool wordt bijgestaan door twee dive-masters die de duikers en beginnende duikers professioneel begeleiden. Morgen gaan we duiken misschien gaan we wel naar Manta-point als de ruige zee het toelaat. Eerst nog even genieten van zijn gezelschap een mooi weerzien. Nu met vrouw en kind.
Spanningen in de klas
De schoolmeester is tevens het braafste jongetje in de klas. Binnenkort wordt er één stoere jongen uit de klas gezet. Dat zal spanningen geven in de klas. De Europese school is in rep en roer. Draaien, kantelen, ombuigen geven rare schaduwvlekken op de fundering. Zal de klas nog saamhorig zijn of worden we allemaal horigen van die ene stoere jongen van de klas. Nog een dag of twaalf dan weten we wat het gaat worden. Ik heb mijn schoolgeld alvast teruggehaald voordat het op is.
Bloemhopper 3
Eilandhoppen is het thema van deze maand. Deze bloemhopper is maar 1 centimeter groot en vliegt razendsnel van de ene bloem naar de andere. Het lijkt wel of hij elk bloempje heel kort bezoekt. Dat zijn de echte eilandhoppers., aankomen met een boot, uurtje op het strand en dan weer snel naar het volgende eiland. Zo kan je tijdens een vakantie veel eilanden aandoen.
Bloemhopper 2
Korte bezoeken lange bezoeken het maakt voor deze bloemhopper niet uit. Het is hetzelfde voor een eilandhopper. Als een eiland wat minder leuk is dan blijft je er kort en als een een eiland helemaal bij je past dan blijk je wat langer. Vandaar dat deze foto meedoet met het maand thema.
Bloemhopper
Deze dieren hoppen van de ene bloem naar de andere het zijn eigenlijk eiland hoppers alleen dan in de dieren wereld. Ik ben deze tegengekomen op het "vaste" land van Bali maar ook op het kleine eilandje Lembongan, vlak bij Bali. Het zou me niets verbazen dat ze ook op Java, Sumatra of Sulawesi voorkomen of is er maar één vlinder die zoveel eilanden hopt.
Strandkoe
Elke ochtend is de koeboer aan de wandel met zijn strandkoeien. De koeien vinden het prachtig en worden met het zoete water, dat uit de bergen komt en tevens riool is, gewassen. Heerlijk fris weer de wei in. Lovina Beach in het minder drukke gedeelte van dit strand.
Sarong
Do you want to buy a sarong? No. Doe joe want toe bij a sarong,? No. Do you want to buy a sarong? No. Doe joe want toe bij a sarong? No. I have nice sarong do you wnt to buy? No. I have nice sarong for Madurodam price do yoy want to buy? No. Ok have you change your mind? No. Het wordt steeds lastiger om No te zeggen.
Dodol Lembongan Cliff
Op het kleine eiland Lembongan zijn een aantal klif villa's te huur (600.000 rupiah (€ 42,00 per nacht in het voorseizoen). Met 's avonds bij het zwembad rondom 6 uur deze zonsondergang. Je moet wel even de eigenaar vragen of hij de waterpomp van het zwembad stil wil zetten. Maar dat is geen probleem voor de zeer vriendelijke eigenaar.
5000 rupiah per kilo
Bali is het eiland van de spirituele bezinning, meditatie, stille krachten, tempels, ceremonies, wierook en offers. Arme mensen kunnen 5000 rupiah krijgen voor het inzamelen van plastic. Dit € 0,33 cent per kilo. Er ligt veel plastic op dit wonderschone spirituele eiland. Ik wil met deze foto laten zien dat niet alles op vakantie mooi is. Maar dat er wel mooie schone initiatieven en alternatieven zijn voor het steeds groter wordende probleem van het gebruik/misbruik van plastic. Ik heb op dit eiland veel wierook geroken maar ook heel veel de lucht van het verbranden van deze giftige plastics. Om maar te zwijgen van het verdwijnen van de hoeveelheid plastic dat naar de zee stroomt.
Lossen en laden
Een kleine haven vlakbij de tempel Pura Beji (een tempel waar veel stellen trouwen) in het dorpje Sangsit. Hier worden de zware pakken cement, met de hand, op een schip geladen. Vele handen maken licht werk al wegen de zakken cement ongeveer 40 kilo. De mannen weten niet van ophouden voor het schamele loon. Geen arbowet of beschermende kleding. Hoezo meer dan 30 graden, aanpakken dat is het motto. Geld verdienen voor het gezin. Nadat eerst een partij met kratten vis uit het ruim is gelost. Dit tafereel was te zien langs de havenweg Jalan Pelabuhan Sangsit.
Hot springs Bali
De Hot Springs bij het plaatsje Singaraja zijn een bezoekje waard. Het water is echt warm en smaakt een beetje naar metaal. Het schijnt dat er geneeskrachtige mineralen in het water aanwezig zijn. Dus een duik in het warme water kan geen kwaad. Op het moment dat we er waren was het er erg rustig.
Hanenplas
De hanen worden bij elkaar gezet in het stadje Singaraja in het noorden van Bali. Mogelijk zal de haan van eigenaar verwisselen voor het komende traditionele hanengevecht. De echte haantjes kunnen zich dan laten gelden. Met deze gevechten zijn mooie bonussen te verdienen, de zwakste haan moet het veld ruimen en zal mogelijk tot sateh-ayam worden verwerkt. Het recht van de sterkste zal zegevieren net als in onze eigen maatschappij.
Raamkraan
Tegenover de jaarbeurs waar Columbus-magazine op de vakantiebeurs was vertegenwoordigd staat een zeer duur en apart gebouw. Dit gebouw is natuurlijk van een bank. Het spiksplinter nieuwe gebouw van de RABO-bank. Dit gebouw is helemaal uit eigen zak betaald door te sjoemelen met de liborrente. Ook de boete kon nog wel betaald worden. In de ramen de spiegeling van het werkende volk dat wordt vertegenwoordigd door een kraan. En dan geen kraan waar dweilen ook niets tegen kunnen doen, maar een werkkraan.