LPtje
Zandval
Tijdens de fotografietoer door Antilopcanyon had onze gids een verrassing in petto een zandval. De combinatie van kleuren en vormen zorgen voor een fantastisch fotografie moment.
Zonsondergang tussen.
Een van de meest bijzondere zonsondergangen in Namibië vond ik die tussen die kokerbomen in de buurt van de Fish River Canyon. Deze bijzonder gevormde bomen staken prachtig af tegen de lucht en de ondergaande zon Kokerbomen zijn eigenlijk geen echte bomen, maar een soort Aloë. Ze hebben hun naam te danken aan de bosjesmannen die de holle takken gebruikte om er pijlkokers van te maken. Kokerbomen komen voor in hele droge gebieden, je kunt ze vinden in het Noord-Oosten van Zuid-Afrika en het Zuiden van Namibië Graag even vergroten
Microtips voor macro.
De door mede RR's geplaatste macro-opnamen op de site zijn niet alleen het bekijken meer dan waard maar werken bovendien enorm inspirerend. Wat ik dikwijls wel waarneem is dat macro-opnamen niet de beoogde belichting en scherpte hebben. Met een paar simpele trucs kun je de kwaliteit van je macro-opname nog verder optimaliseren. 1) Scherpte: hoewel de autofocus (op zowel compact als op DSLR) een prachtig hulpmiddel is, zou je bij macrofotografie toch een naar de M-stand (manual/handmatig) moeten omschakelen. Ik heb inmiddels ervaren dat handmatig scherpstellen dé methode is. Zeker als de scherptediepte te gering is, is het kiezen van het optimale scherpstelpunt belangrijk. Als je vanaf statief fotografeert kun je dan zelfs een scherpsteltrapje maken. Stel scherp iets vóór het gewenste punt, maak een opname. Stel vervolgens scherp op een volgend punt en maak weer een opname en herhaal dit totdat je zeker bent dat je échte schepstelpunt binnen de reeks gemaakte opnamen ligt. Om je scherptediepte te vergroten kun je ook een iets hogere ISO waarde kiezen om daarmee licht 'te winnen'. 2)Belichting: vaak zie je bij macro-opnamen ook wat overbelichting ontstaan. Zelf opteer ik bij macro nagenoeg altijd voor onderbelichting (1 á 3 LW). Probeer maar en je zult zien dat je opname meteen meer sfeer krijgt. Bovendien win je weer scherptediepte. Ook kun je ervoor kiezen om een belichtingstrapje te maken en naderhand de beste opname te selecteren! Succes ermee!
Verlangen naar het...
Al meer dan een week zijn we in een stad. Eerst een paar dagen in Lviv, prachtig met mooie oude gebouwen en kinderkopjes op de straten. En verder in Kiev, het bruisende middelpunt van de Oekraïne. Maar het is iedere dag meer dan 35 graden en ik verlang nu toch echt wel naar het platteland. Al is het maar voor de rust, de pure natuur en de vriendelijkheid van de mensen. We gaan overmorgen naar de Karpaten en ik hoop daar ook zulke kuddes tegen te komen net als in Roemenië.
Old and wise 2
Ik ben op de compound van een vriend in Bakau. De hele familie woont er bij elkaar. Zo ook oma. Zij heeft een eigen huisje en wordt met alle eer en respect behandeld. Wij worden door haar ontvangen. Ze straalt een ongekende wijsheid uit...
Hangjongere!
Het is altijd een leuk gezicht hoe kleine Baboons zich laten vervoeren. Je ziet ze vaak bij moeder op de rug zitten, liggen of zoals in dit geval als hangjongere.
Sterren boven het...I
Als we in een yurt slapen aan de zuidkant van het meer (Bel Tam), is de sterrenhemel 's nachts adembenemend. Met een statief maken we deze foto.
Leegte.
Het is er om van te genieten om door het gebied van Roquebrun te lopen. Roquebrum is een pisttoresk dorpje met mooie steegjes maar er waren weinig mensen te zien.
Wisdom
Naar school gaan, daar wordt je wijs van. Wat er achter de blik van dit joch schuil gaat weet ik niet. Hij komt in elk geval ook wijs over. De kinderen dragen allemaal een (net en gratis) schoolkostuum. Ze zijn allemaal nieuwsgierig, maar ook leergierig en daar gaat het toch om.
Samen Sterk
Deze kafferbuffels (zoals ze officieel heten) stonden een eindje van de groep af. Het leek of ze op de uitkijk stonden om te kijken of er wel 'goed volk' naderde. Ze vielen ons niet aan, dus ik neem aan dat wij door de screening kwamen. Pff, ga je niet naar de VS met de strenge paspoortcontrole, krijg je dit :-) Het dorre goudgele gras op de voorgrond kleurde erg mooi in de omgeving. De foto is gemaakt in het Hluhluwe NP bij St. Lucia
Karo women
De Karo stam woont aan de oostoever van de Omo-rivier in zuid Ethiopie. In hun gebruiken, tradities en uiterlijk lijken ze erg op de Hamer stam. Het verschil zit in het beschilderen van hun lichamen. De Karo gebruiken hiervoor kalk en fleuren hun uiterlijk nog verder op door gebruik te maken van wat zoal voorhanden is in de natuur of wat ze zoal vinden. Het is heel gebruikelijk dat ze bloemen ,kralen en zoals hier maïskolven gebruiken als extra versiering. Bij deze stam kun je bij een enkele vrouw een spijker door hun onderlip tegenkomen. even een extra aanvulling op Frans zijn vraag; Van origine hebben de vrouwen van die kleibolletjes op hun hoofd, zoals bij deze vrouw ook is te zien. Door hun lip hebben ze een stokje of een spijker en kralen hebben ze altijd gedragen. Bij feesten en speciale gebeurtenissen gebruiken ze kalk om hun lichaam te versieren. De bloemen, maiskolven en wat al niet meer zijn er later bij gekomen, waarschijnlijk voor het toerisme, maar het is nog niet zo erg als bij de Mursi.
Chin vrouw
Mensen wat ben ik blij dat ik deze foto's terug gevonden heb ! Was namelijk erg veel foto's kwijtgeraakt, op allerlei externe disk, crash computer en externe harde schijf. Hierbij een vrouw van de Chin stam in Myanmar. Ze worden ook wel spinnenweb-vrouwen genoemd. Een erg passelijke benaming vind ik zelf. Het gelaat werd op jonge leeftijd getatoeëerd omdat men er in die tijd van overtuigd was dat de jonge meisjes minder aantrekkelijk werden voor de jongemannen van naburige stammen. Het kwam namelijk nogal eens voor dat een stam, jonge vrouwen roofde bij een andere stam, om zo nieuw bloed in de stam te krijgen. De Chin stam probeerde dit te voorkomen door de meisjes " lelijker " te maken. Het is een uitstervend ritueel, alleen bij de oude generatie Chin vrouwen is dit nog te zien.
Marrakech sunset
Marrakech is een hectische maar zeker ook boeiende stad. Je kunt er uren en uren dwalen voor de straatjes en steegjes in het centrum. Je raakt er niet uitgekeken. Op de laatste avond in Marrakech zagen we een prachtige zonsondergang. Marrakech, maart 2012.
Taagbrug
De Taag is een rivier op het Iberisch Schiereiland. De Taag mondt voorbij Lissabon uit in de Atlantische Oceaan. Het is met een lengte van ruim 1000 kilometer de langste rivier van het schiereiland. De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van de droge omliggende landbouwgebieden, en via de talrijke stuwdammen voor stroomopwekking. Langs de oevers wordt wijn verbouwd, bijvoorbeeld in de streek Ribatejo in Portugal.
Schattig - kleine...j
Bij een jakhals is je eerste gedachte meestal niet heel positief. Meestal denk je aan geniepig, gluiperig, stiekem, aaseters, parasiet. Jakhalzen zijn familie van vossen, wolven en dus van onze hond. In Afrika zijn drie soorten jakhalzen: de zadeljakhals, de goudjakhals en de gestreepte jakhals. Tijdens een ritje door het Etosha zagen we een zadeljakhals lopen. We minderden vaart en zagen een paar kleine jakhalsjes uit het hol komen. Je eerste gedachte is dan: wat schattig.