Geervannesmeed
Nieuwsgierige welp in
De Masai Mara heeft veel leeuwen. Door de trek van de gnoes en het vele andere wild is er veel te eten. De territoria van de leeuwen zijn dan ook zeer klein. Volgens sommigen nergens zo klein als in de Masai Mara. De kans om een leeuw te zien is dus erg groot, zeker omdat je soms ver kunt kijken over de savanne. In het noordwesten van het park zagen we een moeder met 3 jongen. Zo waren nog zo klein dat ze niet met de rest van de familie meetrokken. We stonden als enige auto bij deze leeuwen en zowel moeder als de jongen waren zeer ontspannen. Deze kleine was de dapperste en erg nieuwgierig naar de auto. Behoedzaam kwam ze dicht bij en keek recht in mijn lens.
Geweldige game drives
Tijdens een game drive in de Masai Mara in Kenia werden we getrakteerd op een David Attenborough moment. Onze chauffeur en tevens gids spotte een jachtluipaard en manoeuvreerde de jeep voorzichtig dichterbij. Toen ze een jong van een Thomsongazelle zag, sloop ze behoedzaam dichterbij en zette even later haar fameuze sprint in. Mijn vriendin en ik waren de enige toeristen in de jeep en konden zo het tafereel goed gadeslaan. Al gauw had het jachtluipaard het jong te pakken en bracht het naar haar eigen jong, dat er vervolgens wat onwennig mee begon te stoeien. De moeder van de gazelle was haar jong kwijt en liep onrustig richting het jachtluipaard. Deze zette wederom een sprint in, waarbij ook moeder gazelle kansloos was......even later hadden de twee jachtluipaarden een feestmaal. Het was heel bijzonder deze dubbele kill te mogen zien.
Wandelen in Schotland
Nog een paar weken en dan mogen we weer: op avontuur in de Schotse Hooglanden. In de herfst is dit gebied extra mooi: met de herfstkleuren, de burlende edelherten, de open haard in de cottage, we kunnen niet wachten. Hier wandelden we in de buurt van Loch Ness, in de eindeloze wouden waar je geen mens tegenkomt...
Polar park
Polar park...toevallig voorbijgekomen en een kijkje gaan nemen. Een echte aanrader voor diegenen die graag dieren willen kijken. Je kan er beren ,wolven, muskusoxen ,elanden ,rendieren en ook lync's spotten. En een beetje geluk is nodig want de dieren leven daar in een natuurlijke omgeving, de habitat die ze daar hebben is mega groot. Je kan dus best er aan zijn voor de moeite. Vooral de wolven zijn geweldig ! Tegen het etenstijd is beginnen ze allemaal in koor te huilen , waarlijk een heel concert ! Het park is schitterend gelegen,niet ver van Narvik . Langs de E6 na de splitsing met de 84 kom je een bord "Polar park " tegen. Polar park Bonesveien 319 9360 Bardu www.polarpark.no
Catch of the day
Deze zomer o.a. 10 dagen naar de Pantanal geweest, wat een vreselijk mooi en rijk wildlife gebied. Het verbaast mij hoe weinig mensen dit gebied kennen. De Pantanal is het grootste drasland gebied ter wereld en 5x zo groot als Nederland! Bijgaand een eerste foto van deze trip, een jonge moerasbuizerd die een vis aan de haak slaat.
Monster?
Dit piepkleine monstertje wordt een plakker genoemd. Het is een nachtvlinder die de gewoonte heeft tegen ramen te blijven plakken, vooral als het plakkend zwoel weer is. En deze kwam dus net langs toen wij in de buurt waren.
Shoot them!!
Omdat het een gekte van jewelste was in het park, de koning ging op safari, besloot ik bij onze lodge wat te relaxen. Alleen al 350 man/vrouw personeel en meer dan het dubbele aan bewakers, pfff... wat een gekkenhuis. Ik lig op bed, tot het moment dat mijn maatje aan komt lopen, 'er staan 9 neushoorns bij de waterhole!!!'. Ik dus snel mn tas gepakt en speer naar de waterhole, er stonden er wel 14! Fanatiek begin ik plaatjes te schieten, maar de neushoorns gaan verder naar rechts, waar alle bewakers en staff ed van de koning staan. Ik wurm me er al fotograferend een beetje tussendoor. Krijgt wat vreemde blikken maar doe mn ding.... en schuif verder naar 'rechts', stiekem tussen de beveiligers en bewaking van de koning door. Dan komen er 3 kolossen mijn kant op, ik ga op de grond liggen, half onder het hek en maak mn plaatjes. Achter mij hoor ik ineens 'Yeahh man, Shoot them'. Als ik omkijk staat een generaal me lachend aan te kijken en wijst naar mn telelens en de neushoorns. Ik lijk wel een sluipschutter vind hij, zoals ik onder de prikkeldraad doorkruip ;). Laat hem een foto zien en snel vervang ik mn telelens, want ze komen wel heel dichtbij. Duik weer op de grond en maak o.a. dit plaatje, ze staan op een kleine 4 meter van me vandaan, met alleen een paar grassprieten ertussen. Als ik nog vol adrenaline opsta, blijk ik naast de koning van Swaziland te staan en krijg ik nog meer verbaasde blikken van de bewaking. Ik pak mn telefoon, kiek snel de Koning en laat de verbaasde menigte achter me, een close encounter en een paar mooie foto's rijker.
Cuernos del Paine
Ik denk dat iedere RR die hier is geweest het wel met me eens is; Torres del Paine behoort tot een van de mooiste nationale parken van onze aardbol. Het park wordt gedomineerd door een bergmassief bestaande uit een zes-tal prominente bergen/pieken; de Torres del Paine (3 pieken) en de Cuernos del Paine (ook 3 pieken). Op de foto zie je de Cuernos del Paine; Cuerno Principal, Cuerno Este en Cuerno Norte. Met op de voorgrond de restanten van de grote bosbrand uit 2011.
Glas in lood
Hier kijk je vanaf grote hoogte op het rijstterras Laohuzui, gelegen in Yuanyang. Duizenden terrassen zie je in een oogopslag. Bij zonsondergang heb je hier het beste licht. Ik heb dit zicht nog steeds op mijn netvlies, zo bijzonder mooi vond ik dit beeld. In de omgeving tref je ook de terrassen Duoyishi en Bada aan. Deze drie terrassen hebben we bezocht. Hiervoor koop je één kaartje voor een bedrag van ongeveer €12,00. Ze vallen allemaal onder Unesco. De Hani-bevolking heeft deze terrassen gecreëerd. De grote vraag is wie deze wereldse terrassen in de toekomst moeten gaan onderhouden. Veel jongeren willen niet meer werken op de rijstterrassen. In de periode van december tot eind maart kun je genieten van het lijnenspel op de terrassen. In deze periode staat er water op de rijstterrassen. De groene streepjes is de jonge aanplant. Dit wilde ik perse ooit eens zien. Dat is gelukt. Denk niet dat je hier alleen bent. Deze rijstterrassen worden druk door de Chinezen bezocht. Wanneer je naar Honghe gaat heb je de rijstterrassen voor jezelf. En die zijn ook machtig
Ik zie jou!
Deze tijgerin lag relaxed onder een boom langs de weg te wachten in het Bandhavgar NP. Na een minuut of tien, liep ze relaxed naar een poel om een slokje te nemen, voordat ze verdween in de bush. Tijdens het drinken hield ze de omgeving nauwlettend in de gaten....
Bedenkelijk - Simien.
Ik las dat het niet goed gaat in Ethiopië. Reizen zou ook niet meer veilig zijn en worden geannuleerd. Helaas, want een bezoek aan dit land is zeer de moeite waard en veel afwisselender dan je zou verwachten. Het land heeft een rijke historie. veel cultuur, prachtige landschappen, mooie meren, mooie bergen, enkele bijzondere dieren, veel vogels(oorten), veel aardige mensen, veel bijzondere mensen en nog echt primitieve stammen. Hier een kopportret van een gelada baviaan. Een soort die alleen in Ethiopië voor komt.
Te Vroeg?
Het is nog vroeg in de ochtend als we de leeuwen vinden. Deze leeuwin is duidelijk geen ochtend mens, ze liep wat chagrijnig rond en niet veel later had ze het met haar zusje aan de stok. Ik vermoed dat ze ook honger hadden, want later die dag vonden we ze weer, nadat ze een enorme Kudu te grazen hadden genomen.
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Jiwaka festival Papua
Als enige toeristen waren we met onze 3 kinderen op het Jiwaka festival in Jiwaka Papua New Guinea(omgeving Mount Hagen). Rond de 25 stammen kwamen hier uit de bergen naar toe om zichzelf te showen op het festival. Vaak moeten de stammen dagen lopen om naar het festival te komen. Er zijn in Papua New Guinea nog circa 800 originele stammen ieder met zijn eigen taal. De festivals worden niet georganiseerd voor de toeristen(die zijn hier nauwelijks te vinden)maar voor de plaatselijke stammen uit de provincie om nader tot elkaar te komen. Regelmatig breken er op deze festivals onlusten uit omdat de stammen nog vaak oorlog hebben over vrouwen, land en varkens. Het is een enorme belevenis om deze stammen bij elkaar te zien, de toegang kost slechts 20 eurocent maar voor de meeste bewoners van Papua New Guinea toch nog onbetaalbaar. De enorme tooi van het opperhoofd van de Jiwaka stam bestond uit ca. 13 birds of Paradise vogels en een enorme hoeveelheid losse veren. De tooien worden zeer gekoesterd door de mensen en zijn veel geld waard.
Zonsopkomst in de...j
Een zonsopkomst in het Gunung stong state park, vanaf de Jelawang waterval met 990 meter de hoogste in z.o Azië. Vanwege de hoogte keken we s'ochtends uit over een wolkendeken, welke door de opkomende zon langzaam open trok. Het park zelf heeft een schitterende ongerepte jungle, welke zeer geschikt is voor mooie trektochten. Vanuit kota Baru worden verschillende tochten aangeboden, ik ging voor de tweedaagse trip welke ik geboekt heb bij Ewan's guesthouse.
Verenigde Staten • Grand Canyon
Verenigde Staten • Grand Canyon
Avondlicht op de Gran
Het bekende Grand Canyon. Daar kom je niet uitgekeken. Het is het oudste park van de Vereniging Staten en is 450 km lang, maar liefst 29 km breed en 1600 meter diep. Door de grote kracht van de Colorado River is er in 10 miljoen jaar tijd een diepe kloof ontstaan, dé Grand Canyon. Met de shuttlebus kun je overal in- en uitstappen. De lichtinval bij de Grand Canyon zorgt voor allerlei kleurschakeringen in deze diepe en steile kloof. Vooral bij avondlicht geven de schaduwen dit Nationale park in de Verenigde Staten een bijzonder en contrastrijk beeld. Het is een groot spel van licht en schaduw...
Nederlandse Antillen • Curaçao
Nederlandse Antillen • Curaçao
Klauteraar
Hè hè, eindelijk boven. Wat een klim! Moet ik eigenlijk ook niet meer doen op mijn leeftijd. Telkens weer, vergeet ik dat ik een dagje oude word en overschat ik mijn klimkunsten toch wel behoorlijk. Maar ja, ik ben eindelijk boven. Wat is er aan de hand? Waar is al die reuring goed voor? Valt er nog wat te halen? Echt waar! Al die moeite gedaan en dan staat er zo'n blanke te fotograferen, in z'n zwemshort. Dat ziet er toch niet uit. En natuurlijk heeft ook niet iets mee genomen om me te paaien... een lekker hapje of zoiets. Dit is de laatste keer. De volgende keer blijf ik beneden!
Beschermende slurf
We reden in onze huurauto door het Krugerpark in de buurt van Camp Olifants toen we een olifantenfamilie aan zagen komen. We stopten de auto langs de gravelweg. De olifanten kwamen recht op ons af en steeds dichterbij. Ze stopten uiteindelijk pas aan de andere kant van de gravelweg. Ze waren op weg naar de rivier en we stonden op hun route. Ze waren heel rustig. eerst stonden de volwassen dieren ons wiebelend op te nemen. Wat zijn ze groot als ze op een meter of 10 a 15 van je af staan. Kennelijk vonden ze ons geen bedreiging want even later kwamen ook de jongere dieren een kijkje nemen. Mooi om te zien dat moeder het goed in de gaten hield en haar slurf beschermend op de kop van het iets grotere jong legt. Na ruim 20 minuten van (bijna) ademloos kijken besloten ze om met een boogje om ons heen te lopen en verdwenen ze in de begroeiing.
Groen !
De contrasten in de kloof van Grand Canyon zijn opvallend. Zowel kleur, licht, donker, schaduw, maar ook groen en dor hout zijn te bewonderen. De kloof zelf is door de Coloradorivier uitgesleten, maar het landschap er om heen geeft vele kleuren. Ondanks de droogte, overheerst het groen en vooral die mooie boom bovenop die rots trok mijn aandacht !