Geervannesmeed
Ogen als knikkers zo.
Dit portret van een verlegen meisje heb ik gemaakt in de omgeving van Rantepao, centraal gelegen op het eiland Sulawesi. Ik vind dit wellicht het mooiste eiland van Indonesië
Traditionele woning
Sillustani ligt aan het meer van Umayo. Hier zijn de bekende begrafenis torens maar ook zijn hier vlakbij mooie oude huizen te zien waar we een kijkje mogen nemen. Op de foto een vrouw aan het werk op haar binnenplaatsje met de toegangspoort met 2 stiertjes ( brengen geluk ) er bovenop op de achtergrond. De chullpas ( begrafenis torens) van Sillustani zijn gebouwd door het Collavolk rond 1400. Deze torens bevatten eens de overblijfselen van de lokale bevolking met al hun toebehoren, maar er is geen bot meer te vinden.
Hvitserkur
Hvitserkur ofwel drakenrots is een enorme rots van 15 meter hoog in het noorden van IJsland. Sommigen zeggen dat de vorm van de rots lijkt op een drinkende draak. De basis van de rots is verstevigd met beton om instorten tegen te gaan. De weg ernaartoe is vaak in slechte staat met veel potholes, maar is slechts 30km van de ringweg. Sommige vinden de rots het mooist met vloed dan heb je een volledige reflectie (als het windstil is), sommige zeggen dat de rots het mooist is met eb zodat je ernaartoe kunt stappen. Wel wij vonden de overgang van vloed naar eb het mooiste dan heb je de combinatie van de 2 ... reflectie en je kunt er (redelijk) naartoe stappen. Deze rots wordt vaak overgeslagen bij de toeristen maar is zeker de moeite.
Struinen langs de Maa
Op heel veel plekken kun je heerlijk struinen langs de Maas. Er zijn (meestal) geen paden dus je bent constant op ontdekkingstocht. En elke keer is weer anders..... Dat bewijst deze foto wel. Op een van mijn favoriete plekjes kwam ik deze bijzondere verrassing aan de waterkant tegen. Als ik deze foto laat zien aan vrienden en kennissen krijg ik verschillende reacties. De een vind het fasinerend en de ander afschuwelijk. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden.
Bruine Kiekendief
Dus omdat we toch thuis blijven dan ook maar eens kijken bij de bruine kiekendief. Deze broeden vaak op vast plekken en zo ook dit paartje. Kom al jaren bij deze plek en je staat daar heerlijk rustig in de natuur. De jongen moeten eten dus komt moeder aan met een jonge pul van de grutto, helaas gaat het daar al slecht mee maar ja gegeten moet er toch worden.
Anomabo
Terwijl mijn reisgenoten de laatste dagen van de reis doorbrachten op ligbedjes bij het resort, klom ik over de muur en bracht 2 dagen door op het strand van het naastgelegen vissersdorpje Anomabo. Alles in het dorp draait om de vis, van het uitvaren en binnenlopen van de boten, het boeten van de netten tot de verdeling en verkoop. Heel fotogeniek en de plek bij uitstek om het lokale leven van dichtbij te ervaren. En als je hier uren rondloopt wordt het steeds makkelijker om te fotograferen, je valt niet meer op. Deze foto is gemaakt tegen het vallen van de avond. De rust is teruggekeerd op het strand met als stille getuigen de afgebladderde bootjes die klaar liggen om bij zonsopgang weer uit te varen.
Dichtbij huis..
Dichtbij huis, slaat op mijn woonplaats en niet op de plek waar ik al meer dan 9 weken vastzit. Julianadorp een dorp zo'n 8 km ten zuiden van Den Helder. Heeft een prachtig strand, met pieren en strandhuisjes. Ik woon daar vlakbij en kan gewoon even op de fiets een kijkje nemen. En toch doe ik het te weinig, ik zou er vast geweest zijn tijdens de crisis als de mogelijkheid er was geweest. Enfin eentje van vorig jaar, tijdens een lange warme zomeravond genomen. Bij eb zoeken mensen naar garnalen en krabbetjes.
Verrassend Orccha
Orccha ligt op een spectaculair punt: een rotseiland in een lus van de rivier de Betwa. Er staan maar liefst drie hoofdpaleizen, te weten de Raj Mahal (uit 1560), de Jahangiri Mahal (uit 1626) en Rai Praveen Mahal (uit1675). Als je daar rondwandeld kom je prachtige figuren, zoals deze, tegen.
Zonsondergang in eige
Een zee van witte bloemetjes, een ondergaande zon en een paar wolken. Meer heb je niet nodig om te kunnen genieten van een beetje vakantiegevoel. De lucht is bij een laagstaande of ondergaande zon vaak rood of oranje gekleurd door de Rayleighverstrooiing. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien blauw licht, waardoor de hemel meestal blauw oogt. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon, zodat de zon een iets gelere kleur krijgt.
Washing the dishes
Djenné ligt op een terp in de delta van de Niger. Het is een geweldige stad, die vooral bekend is vanwege de indrukwekkende lemen moskee. Op marktdagen is het extreem druk in de stad en rondom de moskee. Dan proef je Afrika in elke vezel. Maar ook op andere dagen is er altijd veel te zien als je door de zanderige straatjes loopt om de prachtige bouwstijl van de lemen huizen te bewonderen. Ga je naar de rivier, dan wordt je steeds weer verrast door de bedrijvigheid op en om het water. Kleine bootjes meren voortdurend aan. Er wordt gehandeld en ...er wordt afgewassen in de rivier. Onder luid gezang wordt door de vrouwen van Djenné de vaat gedaan en eigenlijk ziet het er erg gezellig uit. Geen vaatwasser nodig, dit is praktisch en gezellig. Zo blijft iedereen op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Wij stonden op een hogere muur om dit leuke tafereel te bewonderen en vast te leggen.
Incoming!!
Een duikende ijsvogel die in volle vaart op het water af duikt om een visje te vangen. Het zijn echt fantastische vissers, een genot om naar te kijken.
Black Death
De kaapse buffel hoort bij de big 5 en is de meest gevaarlijke van die 5. De term big 5 komt uit de tijd van de "big game" jagers. Dit waren destijds de vijf lastigste grote dieren om op te jagen maar niet noodzakelijk de gevaarlijkste. De big 5 bestaat uit de olifant, de neushoorn, de leeuw, het luipaard en de kaapse buffel. De buffel valt aan met een gemiddelde van 50km/u. De meeste dieren geven een signaal dat ze gaan aanvallen maar bij de buffel is dit signaal op het laatste moment en dan is het te laat. Ze kijken naar je en plots doen ze hun hoofd naar omlaag en vallen ze aan. Het gebeurt allemaal zo snel dat je niet kunt reageren. Vooral de oude mannetjes vormen een gevaar. Daarom dat ze de buffel ook de Black Death noemen.
Zondagochtend in...Ma
Het is zondagochtend, de dames hebben afgesproken op hun vaste plekje, het bankje in de zijstraat bij de kathedraal, in de schaduw, want het is nu al behoorlijk warm. Zoals altijd nemen ze de week door. "Het is me wat, mijn ogen worden steeds slechter. Ik heb echt een bril voor de hele dag nodig, maar dat kost nogal wat. Gelukkig heb ik een aardig pensioen' 'Maar goed je bent verder gezond en dat is heel wat waard. Ik heb... ' Trouwens, Malaga is een prachtige stad om te verblijven. De kathedraal, het Teatro Romano, het Gibralfaro kasteel, het Alcazaba, het Picasso Museum en de centrale markt natuurlijk. Gewoon doen!
Welke planeet is dit
Als je weg wilt van de massa in IJsland moet je zeker het binnenland in trekken. Kerlingarfjoll is een kleurrijk fotogeniek gebied met veel hete modderpoelen / stoombronnen. Maar let op het is hier spekglad als het geregend heeft en dat heb ik dan ook ondervonden. Ik ben iemand die overal op en over klimt en ben niet vlug bang, maar in Kerlingarfjoll was dit anders. Het had pas geregend dus we moesten wel wat opletten om niet uit te schuiven. Ik liep de ene heuvel op na de andere zonder probleem ... tot die ene ... ik wou hoger op de heuvel maar voelde mijn voeten omlaag schuiven, beneden mij borrelden de hete stoombronnen, nergens iets om aan vast te houden en daarboven op een vreselijke wind. Ik bevroor van angst!! Ik kon niet omhoog, ik durfde mij niet omdraaien... niks. En daar stond ik ;-) Na een tijdje heb ik al mijn moed bij elkaar geraapt (en met hulp van mijn man), mij voorzichtig omgedraaid en al schuivend naar beneden gegaan. Heel raar, dat als je bang bent dat je ineens totaal geen houvast meer hebt ... mijn schoenen deden niet meer wat ik wou. Nadien zat de schrik zo in mijn lijf dat ik geen enkel heuveltje meer durfde opgaan, wat wel spijtig was natuurlijk. Mijn gouden tip: neem wandelstokken mee als het geregend heeft
Deadvlei bij...zonsop
Om een foto als deze van de zonsopkomst in Deadvlei onder deze lichtomstandigheden te kunnen maken, zul je ’s nachts al ter plekke moeten zijn. De meeste bezoekers kunnen pas bij zonsopkomst het park in rijden. Pas dan gaan de hekken open en dan moet je nog zo’n 60 km rijden naar Deadvlei. Tegen de tijd dat je daar aankomt, tref je het landschap van dode bomen al in het volle zonlicht aan. Heb je echter een verblijf in de Sossus Dune Lodge geboekt, dan heb je het voorrecht al ’s nachts naar de Deadvlei te rijden. Dit is namelijk de enige lodge binnen de hekken van het park. Aangekomen bij Deadvlei ga je dan met je rug naar de duin ‘Big Daddy’ zitten en vervolgens wachten totdat de eerste zonnestralen over de duin kruipen. Mooier kun je het niet krijgen …
Lower Antelope Canyon
In het rotslandschap van Zuidwest-Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden die erg dicht bij elkaar staan. Antelope Canyon in Arizona vlakbij Page bestaat uit 2 delen: Upper en Lower Antelope Canyon. Wij bezochten de Lower Canyon. Deze is 400 m lang. Je gaat via een stalen trap naar beneden de canyon in. Je hebt hier verschillende hoogteverschillen en nauwe doorgangen. De structuur van de wanden is veel gevarieerder dan bij Upper en adembenemend mooi. Toen wij er waren hadden we niet gereserveerd op voorhand en met een groepje van slechts 6 personen gingen we met onze gids op verkenning.
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Op bezoek bij de...Wo
Onze reis naar de oogstfeesten van de Wodaabe in Niger, het Cure Salée Festival, is nog steeds één van de meest bijzondere reizen die we hebben gemaakt. Ja, het was afzien met 3 weken in 45 graden, geen elektriciteit, geen stromend water, weinig te eten en drinken, enz. Maar het was het meer dan waard! Drie weken rondtrekken met een nomaden familie en hun kuddes en getuige zijn van hun dagelijkse manier van leven. En tot slot rondlopen op het 3 dagen durende festival met duizenden Touareg en Wodaabe en hun kamelen. We denken er met veel plezier aan terug. Vooral deze prachtige, trotse vrouw neemt een belangrijke plaats in in onze herinneringen. Opvallend zijn haar tatoeages en de wat blauwachtige kleur op haar gezicht, veroorzaakt door de indigo doeken die ze dragen.
Parende Padden
De paddentrek komt in het vroege voorjaar op gang. Wanneer de temperatuur een beetje stijgt (en de luchtvochtigheid) ontwaken de padden. De winters hebben ze doorgebracht onder de grond, tussen hout of stenen of snoeimateriaal. Als het dan begint te schemeren gaan ze naar het water om voort te planten. En sommige kunnen niet wachten totdat ze bij het water zijn. In mei verlaten de jonge padjes de vijver waar ze geboren zijn om naar hoger gelegen gebieden te gaan. Dit gebeurt doorgaans bij regenachtig weer vandaar dat ze het dan paddenregen noemen. Op de foto zie je dat het mannetje veel kleiner is dan het vrouwtje.