Erictkindt
Warm licht cheetah
Bij Tiger Canyons hebben ze naast tijgers ook cheetah's. Ook hier was het erg droog. Geen groen gras te bekennen en wat er stond was dor. Aangezien de cheetah's (moeder en 5 grote jongen) al even niets gevangen hadden werd verwacht dat ze aan het einde van de middag zouden gaan jagen. Zo werd de ergste warmte (ongeveer 40 graden) vermeden. We zagen de familie boven op een rotshelling. De zon stond inmiddels laag en wierp een steeds warmer licht op de rotsen, het dorre gras en de cheetah's. Ze kwamen langzaam naar beneden. Deze cheetah ging er even bij zitten in het mooie licht. We hebben ze nog een tijdje gevolgd. Helaas hebben we geen jacht gezien, maar moesten we terug in het donker. Ondanks dat was het geweldig mooi om deze beesten in die omgeving met de avondzon te bewonderen en fotograferen.
Likkebaardende cheeta
Samen met zijn broer had deze cheetahman een grote prooi te pakken gekregen bij een waterplaats in Tiger Canyons. Een blesbok kan een schofthoogte van een meter hebben en wel 80 kilo wegen. Blesbokken kunnen 70 kilometer per uur halen. Het is voor cheetah's een grote prooi, maar de twee broers vangen er regelmatig één. Deze blesbok hadden ze 's morgens vroeg al te pakken en ze hadden al flink wat op. De andere broer was even rustig in het gras gaan liggen. Zo te zien smaakte het deze cheetah nog prima.
Boven op de apenrots
Het Simiengebergte is het hoogste gebergte van Ethiopië met een top boven de 4.500 meter. Het heeft prachtige kliffen en scherpe toppen. Ethiopië heeft ook de mooiste bavianensoort en die komt alleen in dit land voor. Het is de geladabaviaan. Hoewel ze ook op andere hoge plaatsen voorkomen is de beste plaats om deze mooie dieren te zien het Simiengebergte. De gelada's zijn heel rustige dieren zonder agressie naar mensen. Je kunt er gewoon tussen lopen, zitten en fotograferen. Ongeveer 2 meter afstand is als je heel rustig doet geen probleem. Agressie zie je af en toe wel onder elkaar. Een dominante mannetje vormt een familie met enkele vrouwtjes en kleintjes. Al die families vormen weer een grote groep. Aan de rand van die groep leven de vrijgezellen, die loeren op het overnemen van een familie. Meestal volstaat het uiterlijk vertoon om te houden of te krijgen wat je wilt, maar af en toe wordt er gevochten. Dat kan flinke gevolgen hebben, want de hoektanden van de mannetjes zijn enorm. Verder gebruiken ze die niet want de gelada's eten allen (wortels van) gras. Dit dominante mannetje liet even zien hoe groot, sterk en vitaal hij is en dat hem lastigvallen geen verstandige keus is.
Muzikant in Wroclaw
Ik kon geen bladmuziek vinden, maar hij speelde met een vingervlugheid en tegelijkertijd legde hij alle emoties in de muziek. We (tournee met een koor) waren er allemaal stil van....
Shark attack
Haaien roepen bij mij gemengde gevoelens op. Wat zijn ze mooi en sierlijk maar oh zo dodelijk eng. Gedurende de gehele duik werden we gevolgd door twee haaien. Alsof ze voorheen gevoerd werden? In ieder geval heb ik genoten van hun aanwezigheid en als ze dan weer vlakbij zwommen sloeg mijn hartslag wel een keertje over... Topduik!
KUNG FU
Terwijl we druk waren met een kudde olifanten aan de rechterkant van de jeep, viel mijn oog ineens op twee vechtende Crested-Francolins voor de jeep op de weg. Ik heb geen olifant meer gezien, want deze twee kemphanen gaven een fantastische show weg.
Need 4 Speed
De Cheetah, absoluut een van mijn favoriete dieren en het snelste landdier op aarde. Jachtluipaarden zijn in staat om met elke pas drie meter per seconde (oftewel ruim tien kilometer per uur) te versnellen. Dat acceleratievermogen is viermaal zo groot als dat van topsprinter Usain Bolt tijdens zijn wereldrecordrace op de 100 meter sprint. In 2013 werd bij jachtluipaarden die met een gps-systeem waren uitgerust een topsnelheid van 93 kilometer per uur gemeten. Vaak wordt aan jachtluipaarden een topsnelheid van 105 kilometer per uur toegeschreven. Deze snelheid is in 1965 met een stopwatch geklokt door de Keniaanse dierenarts Craig Sharp, die een tamme jachtluipaard had geleerd om in een rechte lijn te lopen. Zijn metingen waren echter niet zo nauwkeurig. Deze foto is gemaakt op een 'trainingsbaan', om ze te trainen voor herintroductie in het wild.
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië) • Bitola
Noord-Macedonië (voormalig Macedonië) • Bitola
Klaar voor de opname.
Bitola staat ook wel bekend als de filmstad, filmpioniers als de gebroeders Manaki hebben er gewoond en gewerkt. Deze broers waren in de 19de eeuw de eerste cameramannen van de Balkan, ze legden heel wat opstanden en oorlogen filmisch vast. Aan de rand van de stad vindt je de resten van de oude stad Herakleia Lyncestis waar tegenwoordig nog veel films en documentaires worden gemaakt en muziekvoorstellingen worden gehouden. Deze man is zich bij het oude Romeinse theater aan het voorbereiden voor een nieuwe fim.
Indische olifant
Er zijn grote verschillen tussen de Afrikaanse en de Indische olifant. Je ziet al dat de Indische veel pigmentvlekken heeft. Daarnaast heeft ie kleinere oren en is veel lichter dan de Afrikaanse. De Afrikaanse heeft een rechte of holle rug, terwijl de Aziatische of Indische een bolle rug heeft. Die in Afrika heeft 2 uiteinden aan de slurf, deze slechts één. Ook de slagtanden van de Afrikaanse zijn langer, terwijl beide geslachten deze kunnen hebben i.t.t. de Aziatische! Die in Afrika heeft een ronde kop, terwijl deze 2 bulten op de kop heeft. Dit was even een stukje biologie bij de foto!
Droomhuis...
Tijdens een wandeling van Wijk aan Zee naar het duingebied valt dit huis me op.... Wanneer je in zo'n heerlijke vakantiestemming bent en lekker geniet van een weekendje heel ergens anders, dan gaat je fantasie leven...stel toch eens dat je hier zou wonen...een heerlijk huis in de duinen...en het is ook nog eens te koop!! En dan die naam...waar komt die vandaan?
Oude huizen in...Mara
Maramures is een streek in Roemenie, tegen de grens van de Oekraine aan die bekend staat om zijn oude dorpjes. In deze dorpjes lijkt het of de tijd heeft stilgestaan, mensen werken op het land en zijn heel vriendelijk. Ook staan de oudste kerken van Roemenie in deze streek. Achter de grote witte kerk op deze foto, staat een authentiek houten kerkje, welke op dit moment gerestaureerd wordt.
Yellowstone
Juni 2014, 's avonds rond een uur of tien. We rijden langs lake Yellowstone en zien dan ineens dit beeld. De zon is (linksboven) aan het ondergaan en werpt mooi licht op de grillige onweerswolken. Maar wat we rechts zien boven het water hebben we nog nooit gezien: wat een prachtig licht. De route die je door het midden westen van de USA kunt afleggen om louter hoogtepunten te zien, noemden wij de Denver-Denver route. Start in Denver, aankomst in Denver; daar tussen 4000 km in ruim 20 dagen, we hebben van iedere kilometer genoten. Prachtige natuur, soms met geen pen te beschrijven zo mooi, en zeer vriendelijke mensen, gezellige stadjes waar alles te krijgen is en bijzonder goede wegen. Een roadtrip kun je hier rustig een feest noemen. De huurauto’s zijn goed, dat moet ook wel, want de Amerikaan wil hier een goede huurauto. Ook de motels onderweg voldoen prima. Alles is hier ingesteld op de ‘verwende’ bezoeker. Wat hij krijgt zijn cadeautjes van Moeder Natuur. De route loopt globaal gezien in een cirkel: Denver, noordwaarts de Rocky Mountains in – Estes Park-, noordwaarts naar Cheyenne, noordwaarts via Nebraska naar South Dakota – Custer (de 4 presidenten), Rapid City, Wall, Deadwood-, westwaarts naar Wyoming – Buffalo en Cody-, Yellowstone, zuidwaarts naar Grand Teton, -Jackson Hole- , zuidwaarts naar Utah –the Arches- en via Durango, Colorado oostwaarts naar Gunnison, Colorado Springs en Denver. We hebben bekende dingen gezien, maar zijn ook veel echte verrassingen tegen gekomen. We waren bijna drie weken in een prachtig ruig en nog redelijk onaangetast berggebied dat zijn weerga bijna niet kent.
Le roi c est moi
Onderweg terug naar het restcamp Okaukuejo deden we nog een laatste waterplaats aan. De zon zakte langzaam weg en wierp nog een warm licht over de waterplaats. In de verte zagen we wat lopen. Het zou toch niet.................., maar jawel een mooie mannetjes leeuw. Een leeuw zien heeft altijd wat bijzonders en een volwassen man straalt heel veel kracht uit. Net voor het verstrijken van de dag deze koning van de dieren nog zien en vast kunnen leggen blijft heel mooi om te beleven.
Walking lonely on the
Dit meisje werkt op een vuilnisbelt in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Ze is nog maar 11 jaar. Haar huisje is in rook gehuld. De rook, afkomstig van brandend plastic afval, bestaat uit toxines en andere giftige stoffen. Het moment waarop ik deze foto maakte hield ze haar handen naast haar lichaam. Wou ze me zo aantonen hoe hopeloos haar situatie is?
Cambodja • Angkor en Siem Reap
Cambodja • Angkor en Siem Reap
Meisje in Ta Prohm
Ik ben niet zo'n mensenfotograaf, maar dit meisje in de Ta Prohm Tempel kon ik niet zonder te fotograferen voorbij laten gaan. De vanzelfsprekendheid waarmee ze in dat eeuwenoude raam zat vond ik wel iets hebben.
Schaterlach
Het is alweer een jaar geleden dat ik in Nepal was en ik koester nog steeds de mooie herinneringen aan dit land met zijn prachtige mensen. De leuke contacten met de vriendelijke mensen waren nooit van lange duur en ook niet diepgaand, maar toch hebben ze diepe indruk op me gemaakt. Op deze foto prijkt één van de allergrappigste mensen die ik daar ontmoet heb. Als dit geen natuurgeweld is!
Lange lel van een...l
Het is, vind ik, altijd leuk als sommige dieren gapen om ze dan vast te leggen. Bij nijlpaarden is dat zeker zo, maar leeuwen hebben ook iets speciaals. Bij een diepe gaap hangt hun tong helemaal uit hun bek. Dat is maar even, mar dan is het ook een super lange lel van een tong. De foto is genomen in Erindi Private Game Reserve. In dit privé park ga je met andere gasten in een open voertuig op game drive. Voordeel van dit privé park is dat je van de paden af mag. De chauffeur/ gids had de auto heel dicht bij deze leeuwin gezet. Toen ze ging gapen zaten we dus eerste rang en hadden we het moment dat de tong helemaal uit haar bek hing te pakken.