Dorie
Waterbuffeluitlaatser
De oude vrouw zagen we in de buurt van onze eerste homestay in de buurt van Hanoi. Het lijkt of ze op pad is met de waterbuffel. Het toeval wil dat er sinds kort hier in mijn woonplaats 20 waterbuffels grazen aan de boorden van de Dommel, maar dat terzijde!
Wachten op vis
Laat in de middag komen de lange, fel geschilderde vissersboten weer terug naar het strand bij Bakau. Daar staan deze vrouwen te wachten tot de mannen de vis in manden, bakken of kruiwagens naar het strand gedragen hebben. Dan kopen ze een teil vis van de vissers om die weer op de markt te kunnen verkopen. Of de vis wordt ter plekke gebakken op kleine hout gestookte kookstelletjes. Ook zij zien er in hun kleren fraai uit en geven kleur aan het plaatje.
Koningspinguïns voor.
Voor mij is South Georgia nog steeds de meest bijzondere bestemming die ik ooit heb bezocht. Op het eiland, waar de beroemde Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton is overleden en begraven, woont slechts een handvol mensen (Britse onderzoekers). Aan dieren echter geen gebrek: honderduizenden pinguïns, zeeolifanten, zeehonden, zeeluipaarden, rendieren, vele soorten vogels en vissen, waaronder walvissen, haaien en orka's. Voor de dierenfotograaf is dit een waar walhalla.
Korowai jongen
Deze jongen was te vinden op het Baliem festival, in de gelijknamige vallei in het hart van west Papua. Hij behoord toe tot de Korowai stam welke leven in het zuid oosten van West Papua, ze zijn vooral bekend van hun boomhutten die tot wel 30 meter hoog zijn gebouwd. Het festival word begin Augustus gehouden in het dorp Wosilimo of Muliama en is niet alleen een bezienswaardigheid voor het handje vol buitenlandse toeristen, vele lokale mensen (die niet meedoen) staan ook langs de hekken dit te aanschouwen. Aangezien er ook vele stammen komen, die ver buiten de vallei leven.
Op stap met een man..
Een reis naar en door Marokko is voor mij pas compleet als ik een paar dagen of langer in Erg Chebbi ben. Vooral in de ochtenduren voor de toeristenstroom op gang komt zijn voor mij de zandduinen een bron van genot. De zon op zien komen en de stralen die het zand laten veranderen van kleur is onvergetelijk. Eén van mijn laatste dagen daar kwam ik in contact met een man die op weg was naar een restcamp om daar een groep toeristen op te pikken. Hij wilde mij graag laten zien hoe hij de dieren door de woestijn leidde en zo nu en dan een wachtende dromedaris oppikte. Ik was nog niet eerder zo ver de woestijn in geweest en de karavaan stuwde mij voort. Ik moest goed opletten naast welk dier ik liep want er waren valse krengen bij, die niet alleen hun voorganger probeerde te bijten maar mij ook. Het was een hele bijzondere ervaring om te proberen in zijn voetsporen te treden, foto's te maken en ondertussen een gesprek te voeren. Het tempo laag behoorlijk hoog en ik moest alle zeilen bijzetten om bij te blijven. Toen het kamp in zicht kwam en de toeristen in gejuich uitbarstten bij het zien van de karavaan, gloeide ik van trots dat ik een man van de woestijn bij had kunnen benen en foto's heb kunnen maken.
Spinnenwebvrouw
Ze rookt relaxt haar pijpje, deze spinnenwebvrouw. Ze worden zo genoemd vanwege de fijnmazige tatoeages op hun gezicht. Ze behoort tot de laatste zes, zeven spinnenwebvrouwen in enkele dorpjes in Chin, die nogal afgelegen liggen. Negen uur varen vanaf Sittwe in Rakhine. Ze zijn stuk voor stuk boven de 75, dus binnenkort zijn ze er niet meer.
Vissen en wonen op he
Hele families wonen op dit soort drijvende vlotten. Het is tevens hun bedrijf. Visnetten worden uitgezet met een speciale constructie en sommige hebben zelfs een klein groentetuintje en een varken "aan boord" Er zijn ook kleine vlotjes te zien waar men met de hand vist door een net uitte werpen
Effe pijpje roken
Op de markt van Can Cau heb ik deze oude vrouw kunnen fotograferen terwijl ze aan roken was.Het ligt net onder de Chinese grens. Het is een kleurrijke, levendige markt waar je minderheden tegenkomt, zoals Flower Hmong (Red Hmong), Nung, Phu La en zelfs Chinezen van over de grens.
Met mand
Vanaf de grotere plaats Jeypore is het ongeveer 80 km rijden naar de markt van Onkadelli. Een Bondha markt, maar je komt er ook nog andere stammen tegen. Leuk is het om al heel vroeg te gaan en dan op de weg naar de markt al te stoppen. Je ziet de vrouwen dan op weg gaan naar de markt gaan met hun vracht in manden op het hoofd.
Zwerver bij tempel
In de buurt van Puri ligt de zonnetempel van Konark, een UNESCO World Heritage site. Bij de ingang van de tempel zat - tussen vele anderen - deze bedelaar. Gelukkig kregen de bedelaars van de vele pelgrims die de tempel bezoeken een aantal rupees. Ik had misschien moeten overwegen om hem naast de rupees ook een kam te geven... :-)
Melkmeisje?
Wandelend door de dorpjes van Odisha kom je helemaal tot rust en kom je de mooiste taferelen tegen. Deze vrouw - ook een Tatoo Faced Desia Khond - stond geleund tegen haar huis die vreemde blanken 'ns goed te bekijken. Ik vond het een prachtig beeld met al die blauwe kleuren en de melkkan (?) achter haar op het muurtje.
Teej festival
Ik ben graag in India en vooral als er een feestje is. En die zijn er veel daar. Een aantal jaren geleden waren we in Jaipur om het Teej-festival bij te wonen. Tijdens het Teej Festival bidden getrouwde vrouwen voor een gelukkig en lang huwelijk tot Parvati en Shiva. Het Festival wordt overal in Rajasthan gevierd maar is het kleurrijkst in Jaipur. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een kilometer lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen, praalwagens en meer. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Een uniek festival om bij te wonen De jonge dame op de voorgrond was een van de duizenden toeschouwers!!
Zuid-Afrika • Kalahari woestijn
Zuid-Afrika • Kalahari woestijn
Supertrio in Kgalagad
Deze foto is genomen in het Kgalagadi Transfrontier Park. Dit park wordt beheerd door de overheid (SAN-parks) en ligt op de grens met Namibië en Botswana. Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Nossob zagen we een groepje leeuwen. In de Kgalahari vind je de mooie zwarte Kalahari leeuw. Hier liggen 3 jonge mannetjes bij elkaar. Ze steunen elkaar letterlijk en figuurlijk. Dat is ook nodig als ze uit willen groeien tot zo'n imponerende Kalahari leeuw.
Straatbeeld Pushkar
Er staan meer dan vijfhonderd tempels in en om Pushkar, hoewel sommige, zoals de schitterende Vishnutempel, verboden zijn voor niet-hindoes. Het belangrijkste heiligdom van Pushkar, de Brahmatempel, huisvest een vierhoofdig beeld van Brahma, en is een van de weinige tempels in India die aan hem is gewijd. Ben je de tempelbezoekjes zat ga dan lekker door de straatjes slenteren en genieten van de locals die altijd wel ergens mee bezig zijn.
Achter de hooiwagen..
Het stadsbeeld in de kleine dorpjes van Odisha is vrij rustig. Het verkeer dendert er niet aan je voorbij zoals in de grote steden het geval is. Je gaat er een beetje terug in de tijd en dat is nu juist ook het mooie aan deze streek in India. Het eenvoudige plattelandsleven. Je hoeft er niet lang om te zoeken.
Schattig
Gambia is voor mij behalve de vogels waar we voor kwamen, ook het land van de vele kindertjes die het maar wat spannend vonden om op de foto te gaan.
Net wakker
Ze is net wakker, ziet er nog wat slaperig uit en haar haartjes nog ongekamd. Ze is geadopteerd door een ouder stel. Ze heeft het goed daar en wordt door de adoptieouders en een bijwonende zus van de moeder goed verzorgd en verwend. Ze wonen in een klein dorpje waar iedereen elkaar kent en waar je op veel plaatsen uitgenodigd wordt voor een kopje thee. De Nepalese gastvrijheid.