Dalix
Ranu Kao
De mysterieuze vogelmancultus (Tangata Manu) op Paaseiland bestond uit een jaarlijks terugkerende wedstrijd tussen mannen die namens hun stamhoofden eerste ei van de bonte stern van het rotseiland Motu Nui moesten brengen naar het hoofdeiland. Hierbij moesten ze eerst via de klippen de 385 meter hoge Rano Kau (foto) afdalen om naar het 500 meter verder gelegen eilandje te zwemmen. En vervolgens met ei weer terug te zwemmen en om dezelfde klippen te beklimmen. Hierbij vielen jaarlijks vele doden.
Spitsbergen • Indre Wijdefjorden NP
Spitsbergen • Indre Wijdefjorden NP
Pakijs
Met de Antigua zijn we tot 80.3 graden noorderbreedte gekomen. Je bent dan nog iets van 800km verwijdert van de Noordpool. Hoger was niet mogelijk omdat er dit jaar heel veel pakijs was. We varen dan ook tussen mega grote ijsschotsen door en hebben zelfs een landing gedaan op zo'n stuk pakijs. De serene rust die hier heerst is bizar. Golven zijn er niet en het ijs gaat langzaam aan je voorbij.
Een hoornaar in actie
In deze tijd zie je vaak hoornaars die vaak op rijp fruit afkomen en vooral bij mij op mijn druivenstruik. De hoornaar is één van de meest bekende wespensoorten van Europa en staat onder meerdere namen bekend. Zo wordt de hoornaar ook wel paardenwesp, hoorntor of in de volksmond horzel genoemd. Hij behoort tot de familie papierwespen waar ook de normale wesp toe behoort. Het is veruit de grootste wespachtige in West-Europa en kan tot wel 3,5 cm groot worden. De hoornaar heeft een duidelijk andere verschijning dan bijen of wespen waardoor hij op valt door zijn roodbruine kop en middenlijf. Hij komt niet heel veel voor in Nederland maar is ook weer geen zeldzaamheid. Veelal worden wespen en hoornaar met elkaar in verwarring gebracht al is de hoornaar in vergelijking met de wesp een stuk minder agressief. Zo kun ik er gewoon tussen fotograferen terwijl er zich wel 6 hoornaars om me heen zaten en zich tegoed deden aan mijn lekkere druiven. Daarnaast is de kop van een hoornaar aanzienlijk groter en harder en verder heeft een hoornaar twee antennes bovenop zijn hoofd welke zintuigen zijn om o.a. mee te voelen en proeven. Zoals je hier op de foto ziet heeft hij relatief forse kaken, hiermee eet en vermaalt hij insecten.
Spitsbergen • Indre Wijdefjorden NP
Spitsbergen • Indre Wijdefjorden NP
Kinnvika
Op het Nordaustlandet staan de huisjes van onderzoekers uit Zweden en Finland die daar in de 1957 tot 1959 onderzoek deden naar meteorologische en bovenste atmosferische fysische parameters met als doel de kennis van de Arctische atmosfeer te verbeteren. Later in de jaren 60 en 80 gebruikten Zweedse glaciologische en geologische expedities het station als platform voor lente- en zomercampagnes rond Murchison Bay en de ijskap Vestfonna. Nu is het verlaten en kan je het bezoeken. De deuren zijn open en je kan naar binnen. Wat me opviel is dat er gewoon stalen radiators hingen voor verwarming wat voor die tijd vooruitstrevend was. Wij hadden die dag sneeuw wat het nog mooier maakte.
Wandelen zonder...and
Het NP Brenta Park in Trentino Zuid-Tirol is rijk aan meren. Hier kan je nog rustig wandelen, zonder dat je andere toeristen tegen komt. De wandelingen zijn doorgaans goed bewegwijzerd en de natuur is buitengewoon prachtig. Het weer is niet altijd even mooi, maar dat heeft vind ik juist zijn charme.
Falaise d'Aval
Aan de Normandische kust ligt het plaatsje Etretat. De omgeving van Etretat is bekend vanwege zijn krijtsteenrotsen. Een bekend punt aan het strand van Etretat is Falaise d'Aval, een 70 meter hoge rotsboog die in zee steekt. Deze rotsboog is te bezichtigen vanaf het strand van Etretat maar je kunt ook een wandeling maken naar de bovenkant van de rots of naar het gebied ten westen hiervan. Sowieso is Etretat een erg leuk plaatsje om de albastenkust, zoals de kuststrook hier heet, te bezoeken en te genieten van de krijtsteenrotsen en de rotsbogen die hier volop aanwezig zijn.
Spiegelende bergmeren
In Noorwegen is erg veel water. In de zee, in de fjorden, in rivieren, stroompjes en in bergmeren. Op de Lofoten is een klein gebied waar de kringloop van het water zichtbaar is op een heel klein oppervlak. Hoog in de bergen verzamelt het regen- en smeltwater zich in kristalheldere bergmeren. Zo vlak als een spiegel als er geen wind staat. Vaak zo schoon en zuiver dat je er direct uit kunt drinken. Het water stroomt via talloze stroompjes en watervallen van het ene naar het andere meer, om zich niet veel later te vermengen met het zoute water in de fjorden.
Gletsjers van...Noorw
Naast mooie wegen, zijn er ook bijzonder mooie wegen. In Noorwegen noemen ze die de vakantiewegen. Het zijn routes die het normale verkeer niet neemt, want dat rijdt over wegen die door kilometers lange tunnels dwars door de bergen wordt geleid. Via de adembenemend mooie Aurlandsfjellet en de Sognefjellet rij je van het ene Nationale Park naar het andere. In Jotenheimen kun je wandelen en fietsen tussen de hoogste bergen van Noorwegen in Jotenheimen. Kamperen met uitzicht op gletsjers met witblauw ijs, kan in Breheimen National Park.
Spitsbergen • Indre Wijdefjorden NP
Spitsbergen • Indre Wijdefjorden NP
Spitsbergen
Van de boot heb je zicht op de prachtige kustlijn van Spitsbergen. De bergen zijn vaak spits vandaar ook de naam maar veelal ook plat maar dat is hoger en aan de oostkant. Spitsbergen is 60% bedekt met gletsjers die je dan ook heel veel ziet, sommige worden kleiner maar er zijn er ook die groter worden. Maar wat is het toch mooi om dat diep blauwe van het ijs te aanschouwen als je langs vaart.
De 'acht' apostelen
Even voor zonsondergang kwamen we aan bij het grote doel van de reis langs de Great Ocean Road. De Twaalf Apostelen. Een rij van kalksteenrotsen aan de zuidkust van Australië in de staat Victoria. Nu weten we dat het er geen twaalf, maar 8 zijn. Maar dat neemt de schoonheid van het gebied niet weg. Voor 2005 waren het er nog 9, maar het almaar beuken van de golven is op 3 juli 2005 een vijftig meter hoge rots uit deze rij ingestort. Sindsdien staan er nog acht rotsformaties overeind. De rotsformaties zijn genoemd naar de twaalf apostelen van Jezus. Eerst werden ze The Apostles genoemd, maar uit marketingtechnische overwegingen is dit veranderd in The Twelve Apostles (hoewel er ook toen al geen twaalf rotsen stonden). (bron: Wikipedia).
Duurzaam door...Madag
De woorden 'vrijwilligerswerk' en 'voluntourism' kregen de afgelopen jaren een ietwat wrange naklank, o.a. door verhalen over weeshuizen die kinderen bewust weghalen bij hun ouders om toeristen vol goede bedoelingen te lokken. Hoewel ik me daar ten tijde van mijn eigen project nog niet bewust van was, ben ik wel omzichtig te werk gegaan bij het zoeken van een organisatie die doet wat je wil doen: concrete acties met een positieve impact. Zo ben ik bij Eyes for the World terecht gekomen, een non-profit organisatie die zelf instelbare brilletjes doneert aan slechtziende mensen overal ter wereld. Na enkele dagen in Antananarivo reisden we verder oostwaarts door Madagaskar. Deze foto heb ik genomen in een klein vissersdorp, onze laatste bestemming. Een koppel uit de groep vrijwilligers schonk een installatie die voor zuiver water zorgt én deelde herbruikbare waterflesjes uit. De kinderen van het dorp werden gevraagd om afval te ruimen, in ruil voor een flesje. Daarnaast kregen tientallen volwassenen en kinderen een bril die hun levenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Voor mij past dit beeld dan ook volledig in het thema duurzaamheid: een propere leefomgeving, minder plastic afval, toegang tot drinkbaar water én een beter zicht.
Eenzame mossel
Op het strand van Cannon beach in Oregon komen tijdens eb veel rotsen en getijdenpoelen droog te liggen. Hier zag ik deze ene mossel ingesloten tussen een grote groep eendenmosselen. Met deze foto heb ik een eervolle vermelding (top 5) gekregen in de categorie natuur bij de International Travel Photographer of the Year contest met als gevolg dat deze foto in diverse landen is/wordt geëxposeerd.
Mooier in de nacht
Salta is een beetje een love-it-or-hate-it stad. Misschien dat we hier in Europa erg verwend zijn met mooie steden, maar ik kon me niet helemaal vinden in de lovende teksten die over deze stad in het noorden van Argentinië zijn geschreven. Salta komt wat mij betreft pas tot leven in de avond, als de pleinen vollopen, de muziek klinkt en de lichten aangaan. Ook de Sint Franciscus-kerk, die op een straathoek een beetje verstopt staat, is veel mooier in het donker. Maar dat vind ik...
Australië • Great Barrier Reef
Australië • Great Barrier Reef
Met liefde: Heart Ree
Het Heart Reef ligt in het Great Barrier Reef en is pas ontdekt in 1975. Sinds die tijd kunnen we van dit mooi rif genieten. Maar hoe lang nog? We weten allemaal inmiddels dat het Great Barrier Reef onder druk staat van de opwarming van de aarde. Om het Heart Reef te bezichtigen zal je de beschikking moeten hebben over een vliegtuigje of een trip met vliegtuig ernaar toe boeken. Maar dit heeft ook zijn keerzijde, immers we weten ook allemaal dat een vliegtuig niet 1 van de milieuvriendelijkste vervoersmiddelen is. Wie heeft de oplossing? Ik zou het zo niet weten. Maar wat ik wel zeker weet is dat ik nog wel langer zou willen genieten van het Great Barrier Reef en het andere mensen zeker ook zou gunnen.
Het ultieme duurzame.
Het thema duurzaam reizen vraagt gewoon om een foto van Erg Chebbi. Duurzamer dan trekken door de woestijn op een dromedarissen kan bijna niet. Al moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik niet meer op een dromedaris rijd. Bij versleten heupen is het niet comfortabel en ik loop er sowieso liever voor of naast om foto's te maken. Ik trek lopend door Erg Chebbi en dat bevalt me prima. Erg Chebbi bezoeken we met de camper en ook dat is een duurzame manier van reizen, zeker met zonnepanelen op het dak.
Vlindertje !
Deze kwam ik in het bos tegen. Normaal zie je daar niet echt veel vlinders dus ik was verrast. Maar wat is het nou; is het een witje, geeltje of is het een blauwtje ? Het was vrij donker dus de kleur kan wat afwijken. Laten we het maar een naam geven: een groentje …(-:) (even uitklappen svpl.)
Tre Cime - Italie
De weg hier naartoe was behoorlijk goed, maar eenmaal aangekomen sloeg het om. Dit gaf natuurlijk prachtige beelden, maar ergens was ik ook wel een beetje bang dat ik kletsnat weer thuis zo komen. We kregen prachtige luchten voorgeschoteld en wonder boven wonder bleef het op terugweg ook nog droog, al moesten we wel door een bizarre mist heen. (de behind the scenes staat op https://www.youtube.com/watch?v=z5fS_X-rj1A)
Grey gletsjer Torres.
Het Nationaal Park Torres del Paine kent vele plekken om te ontdekken. Een van de plekken is Lago Grey en de gelijknamige gletsjer die er in uitmondt. Om een mooie blik op de gletsjer te kunnen werpen vaar dan mee met een drie uur durende boottocht. Een andere mogelijkheid is om via een wandeling, dit kan bijvoorbeeld als onderdeel van de W-trekking, naar het dichts bijzijnde punt te lopen met uitzicht op de gletsjer.