'How to prepare the journey part I'
'How to prepare the journey part I'
Voorbereidingen in Nederland
Baan en huis
Als je een aantal maanden of een half jaar op reis wilt gaan, ligt het iets ingewikkelder om vrij te vragen. Het kan zijn dat je in Nederland tijdelijk werk hebt waardoor je dat gemakkelijk kunt stoppen. In het geval van een vast contract kun je het volgende overwegen: onbetaald verlof aanvragen. Dan ben je na je reis in ieder geval verzekerd van een baan in Nederland. Je hoort vaak dat mensen dit niet durven te overwegen om aan te kaarten bij hun leidinggevenden, maar het kan verrassend positief uitpakken! Een andere optie is om je baan geheel op te zeggen. Dit geeft de vrijheid om geen limiet aan je reis te hoeven stellen.
Huis
De ervaring leert dat mensen met een koophuis niet snel de boel de boel laten om op reis te gaan. Je kunt je huurhuis of koophuis wellicht onderverhuren aan andere bekenden of belangstellenden. Je kunt je huis, studio of studentenkamer natuurlijk ook opzeggen, zodat je zonder al teveel zorgen en vaste lasten op reis kunt gaan.
Zorgverzekering en/of backpackersverzekering
Op het moment dat je op je eigen woonadres of het adres van je ouders blijft ingeschreven bij de gemeente, ben je verplicht om als Nederlands burger een zorgverzekering te hebben. Hieraan zijn kosten verbonden die maandelijks terugkeren. Een andere optie is om je uit te schrijven bij de gemeente waarin je woont, uit het register in Nederland. Doordat je nu bij het ‘Register niet ingezetenen’ hoort ben je niet verplicht om een zorgverzekering in Nederland aan te houden. Dat kan enorm in de kosten schelen, want er zijn backpackersverzekeringen met alles erop en eraan, ook ziektekosten. Verzeker je in ieder geval altijd! OOM-verzekering is een voorbeeld van een instantie die zich speciaal richt op reizigers in het buitenland.
Bankzaken
Met een creditcard kun je wereldwijd vliegtickets boeken, excursies vastleggen, accommodatie regelen, noem het maar op. Heb jij er al één? De tweede tip: zorg voor een applicatie op je telefoon van je bank. Je kunt met wifi altijd je app openen, veilig geld overmaken en checken of een betaling goed is verlopen. Advies nummer drie: bedenk of je je bankzaken in eigen hand wilt houden als je onderweg bent. Dat kan prima, alleen is het risico dat als je je betaalpassen verliest, je nooit meer bij je geld kunt komen. Denk er eens over na of je een familielid kunt machtigen om jouw rekening te beheren. Dit betekent dat zij eenvoudig kunnen internetbankieren voor jou in noodgevallen.
Mobiele telefoon
Je hebt waarschijnlijk een abonnement voor je telefoon afgesloten bij een bekende provider. Er zijn twee opties om de terugkerende kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon te drukken. De eerste is om je abonnement niet te verlengen en je contract daarmee te laten beëindigen. Daarmee gaat je nummer als het ware verloren en heb je geen enkele verplichting en kosten meer. Als je je nummer wilt behouden, kies er dan voor om je abonnement te verlagen met alleen de mogelijkheid om te bellen. Kies geen data meer en geen extra sms-bundels. Op deze manier zou je je nummer kunnen behouden, dat kost je ongeveer rond de €6 per maand.
Backpack/koffer en kleine rugtas
Iedere reiziger die met een te zware en te volle koffer of backpack langs de straten loopt naar zijn eerste overnachting denkt, ‘hoe kan ik reizen met minder gewicht?’ Neem daarom zo min mogelijk aan gewicht mee. Een koffer of backpack kunnen voldoende zijn. Denk ook aan een rugtas als handbagage met een reisgids, een fotocamera, laptop en ruimte voor lunch. Er zijn speciale camera-rugtassen te koop van het merk Lowepro bijvoorbeeld. Zorg dat je een goede backpack hebt die past bij jouw lichaam. Een backpack wordt goed afgesteld door de lengte van je rug. Kijk of er een regenhoes in je backpack aanwezig is. Neem altijd een hangslot mee voor één van je tassen of om aan een kluis te doen op je werk, in het zwembad etc. Er zijn sloten met en zonder een TSA logo, dat is de afkorting voor Travel Security Approval. Dit slot is veilig en de mensen bij de douane op het vliegveld hebben een loper om in je bagage te kijken zonder je slot kapot te maken.
Reischecklist
Onthoud dat wereldwijd vrijwel alles te koop is, dus ga niet onnodig spullen meesjouwen voor een paar weken of een lange periode. Wij reizen graag met 13kg. in de backpack. Dit is ideaal, omdat je hier af en toe een flink eind mee moet lopen. Denk aan een afritsbroek, thermoshirt, buff sjaal, sneldrogende handdoeken, slippers, goede (wandel)schoenen, camelbag, reisdagboek, bamboe beker en bord, zakmes, eventuele medicatie of lenzen die je vanuit NL kan meenemen. Wat ook erg leuk is voor lokale mensen om uit te delen, zijn bijvoorbeeld sleutelhangers met klompjes die je bij de Xenos kunt kopen. Ze zijn ook ideaal als ruilmiddel in sommige gevallen.
Inentingen en geneesmiddelen
Check voor meer informatie de website van de GGD op www.ggd.nl en www.vaccinatiesopreis.nl of én welke vaccinaties er nodig zijn voor jouw reis.
Vliegtickets
Onze ervaring is dat je op de website van Cheaptickets de meest leuke prijzen voor je vliegtickets kunt vinden. Soms vind je fijne deals op de websites van Schipholtickets of Skyscanner. Check ook altijd even op de website van de goedkope genoemde airline zelf om te kijken of ze daar hetzelfde ticket voor minder geld aanbieden. Ben je niet aan een vertrekdatum gebonden, speel dan in Skyscanner met de functie ´goedkoopste maand´ om een voordelig ticket te scoren. Zoek vanaf Amsterdam, maar de ervaring leert dat het honderd euro of meer kan schelen om bijvoorbeeld vanaf Frankfurt te vliegen. Neem deze opties mee in je beslissing waar vandaan je wilt vertrekken. Voor combitickets over de hele wereld kun je grotere bekende bedrijven inschakelen.