Taste of Bonaire
Taste of Bonaire
De lokale keuken van Bonaire is sterk beïnvloedt door de verschillende volkeren die naar het eiland zijn gekomen in de loop van de tijd. Indianen, Spanjaarden, Nederlanders en de Afrikaanse slaven brachten allemaal hun eigen ingrediënten en recepten mee naar Bonaire. Het resultaat hiervan wordt op Bonaire de kushina krioyo of Creoolse keuken genoemd.
Voor Bonairianen is eten een zeer belangrijk onderdeel van hun cultuur. Typisch Boneriaanse gerechten zijn onder andere kabritu stobá (geitenstoofpot), sopi di yuana (leguanensoep, vaak geserveerd met gekookte leguanen eieren), funghi (een soort polenta), aros moro (rijst met bonen), piská hasá (gebakken vis), banana hasá (gebakken banaan) en pastechi (letterlijk vertaald; pasteitjes, gevuld met vlees, kip of kaas). De lijst is nog veel langer, maar dit zijn toch wel de bekendste gerechten. Pastechi en aros moro zijn bij ons veruit favoriet, van aros moro maak ik inmiddels regelmatig een eigen versie ;) aan pastechi heb ik me nog niet durven wagen haha.
Op Bonaire wonen ongeveer 70 verschillende culturen, het grootste deel van de immigranten komt uit de Dominicaanse Republiek, Europees Nederland, Colombia, Venezuela, Noord-Amerika, Peru en China (het stikt hier op het eiland van de Chinese supermarkten en Chinese restaurants…). Al deze culturen hebben hun eigen invloed gehad op het eten hier op het eiland. Niet allemaal op de lokale keuken, zoals hierboven beschreven, maar zeker wel op de diversiteit aan restaurants. De lijst van restaurants hier op het eiland is eindeloos! Er zijn uiteraard restaurants met traditioneel Boneriaans eten, maar er zijn daarnaast dus ook Chinese restaurants (waarvan de meesten, als ik heel eerlijk ben, er toch lichtelijk twijfelachtig uitzien… maar we hebben inmiddels een goede gevonden!). Er zijn verschillende grill-restaurants (Zuid-Amerikaanse keuken, Argentijns, Braziliaans, Mexicaans), er zijn Italiaanse restaurants, een Arabisch restaurant (hier 5 meter verderop, dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden :P) en zelfs een heel goed sushi restaurant. Binnenkort opent er als het goed is ook een Indiaas restaurant, de verwachting is februari/maart, maar dat zal hier dus wel ergens in de zomer worden ;)
Fastfood hier op Bonaire werkt anders dan in Nederland, er zijn niet zoveel fastfoodketens, geen Burger King of McDonalds. Er is één KFC op het eiland en een Subway (maar dat is niet echt fastfood). Er is wel een snackbar, waar je liggend in een hangmat (no kidding) een frikandel speciaal kan eten, maar de meeste mensen die snel iets (slechts) willen eten gaan naar de ‘Truki pan’, afkorting van truk di pan (truk met brood). Dit zijn foodtrucks waar van oudsher dus warme en koude broodjes te krijgen waren, maar tegenwoordig verkopen de trucks van alles, van hamburgers tot kokosnoten en van smoothies tot sushi.
Het laatste culinaire avontuur is de ‘taste of Bonaire’, een foodfestival dat een aantal keer per jaar georganiseerd wordt, gewoonlijk ongeveer één keer per maand tussen mei en november (als er geen cruiseschepen zijn). Tijdens de taste of Bonaire wordt het plein in het centrum van Kralendijk volgebouwd met kleine houten huisjes (het doet me een beetje denken aan de kerstmarkt op het Rembrandtplein haha). Er worden vaak speeches gehouden en er zijn optredens van lokale bandjes en muzikanten, maar het belangrijkste onderdeel is dat er eten van over de hele wereld verkocht wordt in redelijk kleine porties, zodat je verschillende dingen kan proberen.
Gisteravond was er een speciale editie met het thema carnaval (ja dat hebben we hier ook!) en we hebben heerlijk pastechi met kaas gegeten (uiteraard…), een broodje shoarma en bami goreng met kipsaté. Ik zeg; een goede voedzame maaltijd :)