Málaga

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Málaga image

Crisis in Spanje

Málaga
Spanje
Inmalaga

Crisis in Spanje

Hij woont in Madrid maar valt niet onder de bekende Spanjaarden. En onbekend maakt onbemind. Aangezien wij Nederlanders zijn en nog niet het Spaanse inburgeringexamen hebben afgelegd doen we lekker toch aan Sinterklaas. Een week voor D-day gaan we op stap om inkopen te doen bij Toys “R” Us. De door tv-reclame gevoede verlanglijst van de kinderen bevatten een Helicopter Sharpshooter en een hele ‘coole’ Batman mobile, à raison van 50 euro elk. Na het passeren van de kassa met nog een Wii-spelletje, nunchuk en voor mamma het door DWDD geplugde Wobble zullen we dan ook bijna 200 Euro lichter zijn.

Gezien de economische situatie verbaas ik me als de winkel stamp vol is met kooplustige Spanjaarden, dit begin december op een doordeweekse dag om tien uur ’s ochtends. De karretjes van de medeclientèle liggen hoog opgestapeld met speelgoed, vergeleken met onze ‘schamele’ oogst moet de inhoud hiervan zeker het veelvoudige waard zijn.

Hetzelfde beeld herhaalt zich bij de Corte Inglés waar ik een paar dagen later binnen hol voor een verjaardagscadeautje. De rijen bij de inpakbalie lopen op tot meer dan een uur. De drukte wordt veroorzaakt door het feest van de Drie Koningen op 6 januari (Los Reyes Magos), vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest waarbij de kinderen pakjes krijgen. In de periode hieraan voorafgaand zijn de winkels tot ’s avonds laat geopend, ook op zondag. Calle Larios, de belangrijkste winkelstraat van Málaga puilt uit met flanerende en winkelende mensen. De restaurants in het stadscentrum zitten propvol in de aanloop naar Kerst.

De drukte in de winkels en restaurants is moeilijk te rijmen met het beeld dat de kranten scheppen. Het zou namelijk crisis zijn in Spanje. Vooral Andalusië is hard getroffen. De werkloosheid over heel Spanje is meer dan 20%, maar in het zuiden is het percentage het hoogst van het hele land. Volgens het Spaanse bureau voor de statistiek leven hier meer dan 440.000 mensen onder de armoedegrens. Als je rond kijkt zie je dat het aantal bedelaars exponentieel is toegenomen het afgelopen jaar. Op elke straathoek zitten ze, jong en oud, Spanjaard en buitenlander.

Gelukkig is er nog altijd El Gordo, Spanje’s hoop in arme dagen. El Gordo, de Dikke is de hoofdprijs van de Spaanse kerstloterij. In 2009 was er in totaal 2.9 miljard Euro te verdelen, toen wonnen bijna tweeduizend mensen een bedrag van driehonderdduizend euro. In 2010 zat er ongeveer 2,3 miljard in de pot. Is de crisis blijkbaar toch toegeslagen.

Foto's

8e11d.jpg
8e11d.jpg
Inmalaga
8e42f.jpg
8e42f.jpg
Inmalaga
4fe1d.jpg
4fe1d.jpg
Inmalaga