Roemenië image

Roemenië


Reviews

Roemenië
Europa
Wildijck

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
Roemenië Maramures
TravelGoom was hier 15 Sep 2021
De noordelijke regio Maramures is het meest authentieke deel van Roemenië. Gelegen tegen Oekraïne en Hongarije en beroemd om haar houten kerken en rijkelijk versierde houten poorten. In Maramures kom je volop paard en wagen tegen. Ouderen werken met de zeis, jongeren maaien met motor. Dames dragen er hoofddoeken en rokken en het overgebleven fruit of de zelf gemaakte producten worden verkocht langs de weg. Veel mensen zijn zelfvoorzienend, hebben een eigen tuin of stuk land met groente en fruitbomen en dieren voor de melk en het vlees. Je ontmoet er herders met schapen of koeien of ezels of... De oude huizen zijn van hout en je ziet vooral op zondag veel mensen in klederdracht. En ja hoor, er zijn genoeg stenen huizen, de jeugd loopt met mobieltjes en de duurdere Duitse auto's rijden hier ook rond. Ik verbleef in het plaatsje Breb waar alleen de toegangsweg van asfalt is. Hier ga je terug in de tijd over zandpaden en langs prachtige boerderijen. Het is een ideale uitvalsbasis voor de Merry Cemetery en de Bârsana Monastery. Vanuit Breb loop je zo het boerenland in met de typische hooistapels die lijken op de Grobbebollen uit Tita Tovenaar. En wie verder wil wandelen en wat avontuur wil kan de bergen in lopen. Daar wonen dan wel beren, wolven en lynxen al is de kans op ontmoeting klein. Overnachtingstip: Camping en hostel http://baboumaramures.com/, van de Nederlander Bram in een authentiek boerencomplex.
Regio
  • Je kunt er oude ambachten bekijken (en niet voor de show)
  • Merry Cemetrey en Bârsana Monastery een bezoek waard
  • Baboumaramures camping en hostel is een leuke uitvalsbasis
  • In Breb goede basisvoorzieningen voor toeristen (overnachting en eten)
  • Rustige dorpen met het landleven waar je doorheen kunt wandelen
  • Authentiek Roemenië
  • De kleine wegen kunnen echt slecht zijn
Review geplaatst op 2021-09-28
10
Roemenië West Roemenie
TravelGoom was hier 15 Sep 2021
Oradea heeft me bekoord. In de provinciestad vlak tegen Hongarije aan zijn de laatste 15 jaar zijn veel historische gebouwen gerestaureerd. Dat zorgt samen met het vele groen voor een uitermate vriendelijke uitstraling. Grootste blikvangers zijn het Plein van de Unie (Piața Unirii) en de knalgele Rooms-Katholieke Kathedraal. Het plein wordt omcirkeld door historische gebouwen waarvoor de terrassen zich uitspreiden en waar 's avonds de verlichte fonteinen aan gaan. Vanaf de toren van het stadhuis heb je het beste uitzicht over de stad. Ook leuk: het art-Deco tramstationnetje aan de rand van het plein. De kathedraal heeft een interieur waar je stil van wordt, een van de mooiste die ik heb gezien en de deur staat gewoon open. De Calea Republicii is de belangrijkste winkelstraat met een gezellige mengeling van moderne winkels en oude gebouwen. Hier komt jong en oud samen. De stad is overzichtelijk, de sfeer gemoedelijk en het is er heerlijk om rond te wandelen zowel overdag als 's avonds. Het heeft naam vanwege de goede restaurants waarbij het populaire Allegria eruit springt. Verborgen tuinen en hofjes maken dat je altijd een leuke zitplek hebt en anders tref je binnen vaak een sfeer uit oude tijden. Zo is de geschiedenis altijd aanwezig in Oradea. Oradea is met de auto net zover als Barcelona, je kunt er met de trein komen en vanaf Weeze in 2 uurtjes naartoe vliegen voor aantrekkelijke prijzen. Zelfs voor een weekend stedentrip is Oradea uitermate geschikt.
Regio
  • Goed bereisbaar, verrassende stedentrip
  • Gemoedelijke en vriendelijke sfeer
  • Heerlijke terrassen en goed eten
  • Veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar
  • niet kunnen ontdekken
Review geplaatst op 2021-12-10
9
Roemenië Brasov
TravelGoom was hier 01 Sep 2021
Het gaat goed met de beer in Roemenië. Zo goed dat de overheid voor het eerst een afschiet-quotum heeft ingesteld voor een aantal gebieden. De voorkeur gaat uit naar het vangen van gevaarlijke beren maar dat is niet altijd mogelijk. Er vallen jaarlijks nog genoeg doden. De stad Brasov is van oudsher berenhoofdstad. De beren komen in de winter uit de bossen op zoek gaan naar voedsel in de buitenwijken. Tot ca. 15 jr terug waren beren een grote attractie en zette men bewust vuilnis langs de weg. De beren trokken toeristen tot er 7 toeristen werden aangevallen waarvan 2 gedood. Sindsdien zijn de regels strenger, is er zelfs een berenpolitie en krijg je een berenalarm (letterlijk een NL-alert) als er een beer is gesignaleerd. Incidenten vinden nu in het buitengebied plaats, een visser of een herder, alleen en afgelegen. Wandel daarom niet in afgelegen gebieden zonder goed op de hoogte te zijn. De grootste kans op het spotten van beren is in de zuidelijke Karpaten o.a. nabij de Transfagarasan Highway. Vanuit Brasov worden Bearwatch-excursies georganiseerd, veilig vanuit schuilhutten maar wel met fruit dat er eerder is neergelegd. Een optie is de berenopvang in Zarnesti, vlakbij Brasov. Hier worden verwaarloosde en gevangen beren in een natuurlijke omgeving opgevangen. Ik had het geluk 2x beren te treffen. Vlak langs de weg wetende dat de beren er niet voor niets zijn. Er valt wat te halen. Wordt je betrapt op het voeren van de beren dan staat daar een boete op van €400,-.
Stad
  • Brasov zelf leuke en levendige stad vol historie
  • Veel excursie en berenopvang in Zanesti
  • Unieke kans om beren te spotten in Europa
  • Gevaarlijk! Er vallen doden
Review geplaatst op 2021-10-22
8
Roemenië Donau-delta
Agrotewal was hier 30 Jun 2019
De Donaudelta, een schitterend natuurgebied (biosfeerreservaat) is maar liefst 5800 km2 groot. Het grenst aan het Biosfeerreservaat Doenajsky dat in de Oblast Odessa van Oekraïne ligt. In het hele gebied komen heel veel watervogels voor, dat heeft vooral te maken met de samenstelling van het gebied. Moerassen, riet en bossen die tijdens de lente en de herfst overstromen. Het biedt meer dan 300 soorten vogels een goed rustplaats tijdens de trek, maar ook in de zomer en winter zijn er veel vogels te vinden. Je kunt vanaf Camping Lacul Murighiol Str. Mahmudiei, 827150 Murighiol, Dobroedzja / Roemenië met een bootje de delta bezoeken voor ongeveer 40 euro pp. Verder zijn er veel oude dorpen met houten huizen in de delta.
Regio
  • pelikanen in hun habitat
  • leuke camping
  • Roemenie is nog goedkoop
  • excursie met bootje op de delta
  • mogelijkheden te over om vogels te spotten
  • weinig toerisme
  • vooral in het voor-en najaar kan het koud zijn tijdens de excursie
Review geplaatst op 2019-09-07
10
Roemenië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
Corvin Castle (Roemeens: Castelul Corvinilor) is een gotische burcht. De bouw van dit kasteel begon in de 15e eeuw met een oude nederzetting als uitgangspunt. Afhankelijk van de koningen en edelen die hier wonen, veranderde dit kasteel zijn uiterlijk. Je begint het bezoek door een lange houten brug over te steken en eenmaal in het kasteel kom je bij de kassa. De entree is ongeveer € 6, afhankelijk van het seizoen. De weg door het kasteel is makkelijk te vinden als je de voorgestelde route volgt. Ook zijn er panelen geplaatst zodat je ziet waar je bent en waar de ruimte voor diende. In het kasteel zijn een aantal fresco's uit de 15e tot 17e eeuw te zien. Op de binnenplaats is een waterput van 30 meter diep. Vergeet ook zeker niet aan de achterkant even de brug over te steken. Naar mijn mening is het kasteel vele malen mooier dan kasteel Bran (ook wel het kasteel van Dracula genoemd) en ook een stuk rustiger. De meeste rondreizen hebben dit kasteel niet in hun programma.
Land
  • Schitterend kasteel
  • Heel goed individueel te bezoeken
  • Prachtige locatie
  • Goed bereikbaar met auto
  • Populariteit neemt snel toe
Review geplaatst op 2017-10-03
8
Roemenië Transsylvanië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
De middeleeuwse bovenstad van Sighisoara is een pareltje. De prachtige gekleurde gebouwen en de hobbelige straatjes zijn fotogeniek en een feest om in rond te dwalen. Overdag is het echter wel een druk stadje want de het staat wel op bijna ieder programma van de reisorganisaties. Blijf je een nachtje slapen dan zie je mooie stad van een andere kant. Bezoek zeker de Bergkerk (via de Scholierentrap) op het hoogste punt van de stad met zijn goede bewaarde fresco’s. Het bijbehorende kerkhof mag ook zeker niet overslaan, mits je daar van houd natuurlijk. Het stadsmuseum is gevestigd in de Clock Tower die tevens ook een mooi uitzicht geeft over de stad. Verder zijn er nog enkele torens over die onderdeel waren van de stadsomwalling. Zie je het geboortehuis van Vlad III (ook wel Vlad Dracul of Vlad Tepes) ga dan niet naar binnen…
Regio
  • Prachtige bovenstad
  • Fotogenieke straatjes
  • Goede sfeer
  • Overdag erg toeristisch
Review geplaatst op 2017-09-21
9
Roemenië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
Transfagarasan ook wel wegnummer DN7C is een van de meest spectaculaire wegen van Europa. Het is vooral bekend geworden door het populaire autoprogramma Topgear die deze weg de beste "driving experience" van de wereld noemde. De weg is ongeveer 90 km lang en loopt over het Fagaras Gebergte dat weer onderdeel is van de Transsylvanische alpen. Het hoogste punt ligt op 2134 meter en is een uitdaging voor elke chauffeur. De maximum snelheid is 40 km maar veel harder kun je niet op de meeste stukken en ook niet door de ontelbare bochten. De Transfagarasan werd gebouwd tussen 1970 en 1974 door het leger en de bijnaam van deze weg is Ceausescu’s waanzin. De soldaten gebruikten 6000 ton dynamiet alleen al voor de noordelijke bergflank en veertig soldaten kwamen om bij de bouw. Net voorbij het plaatsje Curtea de Arges, vanuit het zuiden, begint de route met typische Alpenlandschappen. Vervolgens kom langs het Poenari kasteel en de Vidrarudam. Onderweg langs de zuidflank heb wat watervallen, wandelroutes en betoverende uitzichten. Wanneer je uit de tunnel komt ben je op het hoogste punt van de route. Dan begin je weer aan de afdaling en tevens het spectaculairste stuk van de weg. Overal zijn genoeg stopplekken gemaakt om hiervan te genieten. Na dit stuk maakt het rotsachtige landschap weer plaats voor dichtbegroeide dennenbossen. De weg is meestal gesloten tussen oktober en juni door de sneeuw en slecht weer.
Land
  • Spectaculair autoroute
  • Heel rustig als je vroeg bent
  • Bezienswaardigheden onderweg
  • Prachtige panorama's
  • Erg druk in het weekend
  • Veel rommel (restanten picknicks en bbq's)
Review geplaatst op 2017-09-21
9
Roemenië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
Bij het dorpje Racos (tussen Sighisoara en Brasov) liggen een paar bijzondere natuurverschijnselen. Dit was een gebied waar klei en steen werd gewonnen maar dit is nu teruggegeven aan de natuur. Nu kun je er een vulkaan, basaltzuilen en een meertje met een prachtige kleur vinden. Er staan geen bordjes dus is het lastig te vinden. Maar met deze beschrijving moet het wel lukken; Neem op weg 13 (Sighisoara-Brasov) afslag Racos. Na ongeveer 10 kilometer bereik je het dorpje. Rij helemaal door naar het einde en ga dan linksaf en vervolgens weer links. Net voor de kerk ga je dan weer rechts. Dan de weg blijven volgen. De eerste grindpad linksaf brengt je naar de vulkaan. Pas wel op want deze weg is niet geschikt voor een gewone auto en/of een onervaren chauffeur. Deze uitgedoofde vulkaan is nu een natuurparkje geworden en kun je helemaal naar beneden lopen. Rij weer terug en neem nu de tweede grindpad, deze leid naar het meer en de basaltzuilen, deze weg is beter begaanbaar. Op het eind van de weg parkeer je de auto en links ga je naar het smaragd meer. Dit groen maar helder meertje is het resultaat van een oude steengroeve. Ook hier kun je rondlopen en helemaal bij het meer zelf komen. Ga je naar rechts bij de parkeerplek dan kom je uit bij de basaltzuilen. Ook het resultaat van de steengroeve maar zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen. Neem zelf voldoende drinken mee. Wij waren er in september en zagen ook veel vogels, vlinders, sprinkhanen en een paar hagedisjes.
Land
  • Geen toeristen
  • Geen entree
  • Bijzondere natuur
  • Geen voorzieningen
  • Veel afval van de plaatselijke bevolking
Review geplaatst op 2017-09-27
8
Roemenië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
Brasov is een aantrekkelijke stad met een middeleeuws uiterlijk dat centraal gelegen ligt op ongeveer 160 kilometer van Boekarest. De stad ligt midden in de Karpaten en daardoor tevens een goed uitgangspunt voor vele wandel-, fiets- en autoroutes. Verwacht zeker geen rustig stadje want het is de drukst bezochte stad van Roemenië. De stad zelf bied een aantal bezienswaardigheden waarbij je makkelijk 1 of 2 dagen kunt vullen. Begin op het oude stadshuisplein waar je kleurrijk beschilderde en fraai afgewerkte barokke gebouwen ziet. Dwaal vervolgens gewoon lekker rond en bekijk de Zwarte Kerk, oude koopmanshuizen en de vestingwerken en het gerestaureerd 16de-eeuwse bastion. Maar vergeet ook zeker niet om lekker op een van de vele terrasjes te genieten van alles waar aan je voorbij trekt. In de omgeving is keus genoeg aan bezienswaardigheden. De bekendste is Kasteel Ban (ook wel het kasteel van Dracula) maar dit is zeker erg populair en druk. Neem een niet voor de hand liggende route zoals bijvoorbeeld de DN1E (richting Rasnov) en geniet van een heel mooi uitzicht op Brasov. Tip; zoek een hotel/casa uit die een eigen parkeerplaats heeft want een parkeerplekje zoeken is een ramp.
Land
  • Centrale ligging
  • Prachtige gebouwen
  • Goede sfeer
  • Verschillende bezienswaardigheden
  • Zeer toeristisch
  • Druk verkeer
Review geplaatst op 2017-09-21
9
Roemenië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
Saschiz is een dorpje dat ongeveer 20 kilometer ten oosten ligt van Sighisoara. Dit dorpje heeft een prachtige weerkerk en op de heuvel ligt een oude vesting. Je komt er door simpel de borden te volgen ‘Cetatea Taraneasca’. De oudste bebouwing dateert uit 1347 maar er is veel bijgebouwd en aangepast in de jaren die daarna kwamen. Het diende vooral als toevluchtsoord en het behoud van voedsel. De vorm is onregelmatig met een maximale lengte van 90 meter. De muur is zo’n 10 meter hoog en op strategische plekken werden zes torens gebouwd. Een legende zegt dat er een ondergrondse tunnel zou zijn geweest die naar de weerkerk ging maar bewijs is daar nooit voor gevonden. Let wel op want de weg is onverhard en je moet nog een stuk te voet, bergop. Parkeerplekken zijn er ook niet dus je moet de auto gewoon langs de onverharde weg parkeren. Er zijn twee paden naar boven. Eentje is het wandelpad dat omhoog slingert en de andere is een karrespoor die iets makkelijker te belopen is maar dan doe je er wel langer over. Goede schoenen vereist en er zijn geen voorzieningen.
Land
  • Kasteel wordt nauwelijks bezocht
  • Heel mooi uitzicht
  • Prachtige ligging
  • Lastig te komen met de auto
  • Achtergelaten rommel lokale bewoners
Review geplaatst op 2017-11-07
10
Roemenië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
De leukste manier van overnachten in Roemenië vond ik slapen in een Casa. Een Casa is een klein stadshotel met de gemoedelijke sfeer van een B&B. Vaak zijn historische panden helemaal opnieuw opgeknapt maar het authentieke gevoel is behouden. Casa Savri in het stadje Sighisoara is zo’n fantastische plek. Dit kleine stadshotelletje heeft zeven kamers en elke kamer heeft zijn eigen stijl. Het voelt alsof je terug gaat naar de middeleeuwen maar dan wel met het comfort van vandaag. Het stamt uit 1568 en is van de oudste gebouwen van de stad. Het personeel is heel vriendelijke en behulpzaam en spreken goed Engels. De prachtige binnenplaats is sfeervol aangekleed met veel planten, bloemen en fleurige kleedjes op de tafels. Er is ook een bar aanwezig en een aparte ontbijtruimte. Via een lange (privé) trap kom je in het oude gedeelte van de stad. Parkeren kun je ietsje verder op een parkeerterrein voor ongeveer twee euro per dag. Prijs is vanaf € 80 per nacht.
Land
  • Uitstekende locatie
  • Schoon en sfeervol
  • Zeer behulpzaam personeel
  • Goed prijs/kwaliteit verhouding
  • Prachtig binnenplaats
  • Geen eigen parkeerplek
Review geplaatst op 2017-10-03
9
Roemenië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
Dit prachtige uitzichtpunt in het Bucegigebergte is niet makkelijk te bereiken met een gewone auto. Het laatste stuk is onverhard en in een niet al te beste conditie. Bij Sinaia neem je weg 71 en daarna weg 713 neemt ga je richting Bucegi Natural Park. Wanneer je uitkomt bij een stuwdam kun je links een onverharde weg nemen naar een uitzicht punt met de naam Podul cu Florile. Het lijkt in eerste instantie op een privé weg door de slagboom die er staat maar je mag er gewoon in rijden. Dit is wel voor de gevorderde rijder en ook eigenlijk met een 4x4. Het is ongeveer 4 kilometer naar het eindpunt en hoe dichterbij de top hoe slechter de weg is. Onderweg kom je wel een huis tegen en een paar stallen voor schapen tegen. Eenmaal boven geniet je van een 360 graden uitzicht.
Land
  • Schitterend 360 graden uitzicht
  • Geen (of weinig) toeristen
  • Uitdagende route
  • Zeer slechte weg
Review geplaatst op 2017-11-07
8
Roemenië
MarleenvM was hier 31 Aug 2017
Columbus Magazine had Timisoara getipt als nieuwe citytrip bestemming en terecht als je het mij vraagt want is het prachtige stad en genoeg te doen. De stad wordt ook wel Klein Wenen genoemd. Veel beeldbepalende gebouwen met prachtige kleuren dateren uit de barok periode en uit de tweede helft van de 19e eeuw. Zelfs Gustav Eiffel heeft een van de bruggen over de Bega ontworpen. Het centrum heeft een lange en brede boulevard dat onderbroken wordt door grote pleinen. Kathedralen en kerken maar ook het oude stadshuis, schitterende maar vervallen panden en musea geven de stad een prachtig uiterlijk. En er zijn genoeg terrasjes om te genieten van al dat moois. Bezoek zeker Porto Arte want dat terras zit aan de waterkant. Vliegen kun je met Wizzair vanaf Eindhoven en met Ryanair vanaf Weeze. Toeristisch gezien is de plek nog rustig en de meeste rondreizen hebben deze stad niet hun programma.
Land
  • Niet heel toeristisch
  • Geheel eigen karakter
  • Leuke en betaalbare terrasjes
  • Aparte winkeltjes
  • Stad is niet heel groot
Review geplaatst op 2017-10-24
8
Roemenië
Biertje drinken, plaatje luisteren. Top combinatie! Viniloteca is een ontzettend leuke platenzaak, waar de barman alles weet van muziek en van lekkere koffie zetten. Oh, en zijn zoon heeft een brouwerij dus je kunt hem ook van alles vragen over bier. Je kunt zowel binnen als buiten lekker zitten met je drankje en gezellig een praatje maken met de andere klanten, of urenlang over muziek praten met Emil, de eigenaar.
Land
  • vriendelijk
  • gezellig
  • rustige buurt
  • echt kennis over alles wat er verkocht wordt
  • Geen minpunt
Review geplaatst op 2017-04-12
8
Roemenië
CharlotteSikkema was hier 31 Aug 2016
Wandelen in Roemenië is relaxt en toch ook soms spannend, sommige inkijkjes zijn onvergetelijk, er zijn duizend saaie meters, maar het contact met de locals is geweldig zodra je een manier hebt gevonden. Je wandelt hier door de tijd, in complete rust. Dit doet wat met je.
Land
  • authentiek
  • vriendelijk
  • rustig
  • communiceren is lastig
Review geplaatst op 2017-11-25